Kapperseczeem: contacteczeem bij kappers

Kapperseczeem: contacteczeem bij kappers Kapperseczeem: een contactallergie die voorkomt bij mensen die in het kappersvak werkzaam zijn. Soms komt deze contacteczeem pas na jaren boven water. Kapperseczeem is redelijk goed te behandelen en, mits de juiste voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen, kan men vaak het vak uit blijven oefenen.

Wat is kapperseczeem?

Kapperseczeem is een aandoening die vrij veel voorkomt bij mensen die in het kappersvak werkzaam zijn. Het is een huidaandoening die zich uit in een rode, schilferende, jeukende plek. Dit wordt contacteczeem genoemd. Vaal komt men al vrij vroeg er achter dat er sprake is van contacteczeem of kapperseczeem, maar soms pas komt dit soort eczeem pas na jaren werkzaam te zijn geweest als kapper, naar boven.

Het ontstaan van kapperseczeem

Kapperseczeem ontstaat in de meeste gevallen bij mensen die als kapper of kapster werkzaam zijn, maar kan ook voorkomen bij mensen die vaak zelf het haar verven of permanenten. Kapperseczeem is in feite niks anders dan contacteczeem: er ontstaat een allergische reactie aan de huid na aanraking met bepaalde stoffen. De stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken zijn veelal haarverf, haarspoeling, haarlak, permanentvloeistof of haarverstevigers.

Kapperseczeem voorkomen

Het is van te voren niet te voorspellen wie er last gaat krijgen van kapperseczeem, en wie niet. Wel is het belangrijk om, wie eenmaal last heeft van kapperseczeem, te voorkomen dat er een nieuwe allergische reactie ontstaat. Draag daarom bij iedere behandeling met stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken, handschoenen. Echter, mogen handschoenen niet langer dan vier uur per dag gedragen worden. Het is daarom belangrijk om het werk goed af te wisselen, of parttime te gaan werken. Na ieder gebruik worden de handschoenen weg gegooid: draag dus altijd schone handschoenen.

Het is belangrijk om middelen te gebruiken die niet verstuiven: gebruik dus zoveel mogelijk producten in crème of gelvorm. Permanentvloeistof is er in een zuurvrije variant: deze wordt beter door de huid verdragen.

Wanneer een product met de huid in aanraking komt, spoel de huid dan zeer goed af met water. Gebruik bij voorkeur geen zeep. Ook is het verstandig om meerdere malen per dag de huid in te smeren met een vette crème. Let erop dat er geen schadelijke parfum's in de crème zitten. Ook een crème met een parfum kan een allergische reactie veroorzaken. Zelfs bij het gebruik van handschoenen is het aan te bevelen de handen met een vette crème in te smeren.

Kapperseczeem behandelen

Kapperseczeem kan behandeld worden. Echter, kapperseczeem zal nooit overgaan. Wie na de behandeling weer in contact komt met bepaalde stoffen, zal opnieuw een allergische reactie zien verschijnen.

Via de huisarts of dermatoloog is een hormoonzalf verkrijgbaar die de allergische reactie aan de huid sterk verminderd. Door deze zalf doelmatig te gebruiken, verdwijnen de rode, schilferende en jeukende plekken eczeem. Hormoonzalf mag niet overmatig gebruikt worden maar moet zeer dun worden ingesmeerd: daarbij mag deze ook niet gedurende langere tijd achter elkaar gebruikt worden. Vaak wordt geadviseerd om de hormoonzalf tweemaal daags aan te brengen gedurende drie dagen, waarna de huid drie tot vier dagen rust krijgt,

Door een vette zalf te gebruiken, zoals pure vaseline, wordt voorkomen da de huid te ver uitdroogt en verder schilfert. Een droge huid gaat immers enorm jeuken. Het vermijden van zeep is zeker aan te raden, ook na de behandeling.

Soms is het nodig om meerdere jaren gebruik te maken van een hormoonzalf. Wanneer het kapperseczeem, ondanks de voorzorgsmaatregelen en de behandelingen, toch in ernstige vormen terug blijft komen, zit er soms niks anders op dan het uitkiezen van een ander beroep.

Jonge mensen die pas aan de kappersopleiding zijn begonnen en kapperseczeem bij zichzelf ontdekken, doen er goed aan om hier over na te denken. Wil je de carrière als kapper aan maar misschien jarenlang ellende hebben van jeuk en pijn? Of kies je voor een ander beroep waarbij je niet in aanraking komt met stoffen die een allergische reactie veroorzaken? In sommige gevallen is het heel goed mogelijk om het kappersvak uit te blijven oefenen. Een en ander hangt af van de mate van de kapperseczeem en de eigen maatregelen. Kapperseczeem kan in de loop van de jaren in ernstigheid toenemen, maar ook juist afnemen. Helemaal verdwijnen zal kapperseczeem echter niet.

Let op: wie kapperseczeem heeft, mag nooit de eigen haren permanenten of verven met de stoffen die een allergische reactie veroorzaken. De kans is groot dat de gehele hoofdhuid gaat schilferen en jeuken, wat zeer vervelend en ook pijnlijk is.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kapperseczeem aan de handenKapperseczeem aan de handenKapperseczeem is een eczeemsoort wat zich vooral op de handen ontwikkelt. Het komt vooral veel voor bij mensen die werkz…
Kapperseczeem (handeczeem): symptomen en behandelingKapperseczeem (handeczeem): symptomen en behandelingKapperseczeem is een verzamelnaam voor verschillende soorten huidafwijkingen, meestal handeczeem. Deze vorm van eczeem k…
Allergisch contacteczeemAllergisch contacteczeemEczeem is een huidaandoening waarbij de huid rood wordt, schilfert, jeukt en er kunnen blaasjes gevuld met vocht ontstaa…
Eczeem is een lastige aandoening van de huidEczeem is een lastige aandoening van de huidEczeem is een lastige aandoening waar mensen veel last van kunnen hebben. Eigenlijk kunnen we zeggen dat eczeem een verz…

Blaasontsteking - oorzaak, symptomen, behandeling, preventieEen blaasontsteking veroorzaakt in de meeste gevallen een pijnlijk, brandend gevoel bij het plassen. Ook het gevoel van…
Een tic of zenuwtrek, wat is het en hoe ga je ermee om?Een tic of zenuwtrek is een onwillekeurige beweging of een onwillekeurig geluid. Een zenuwtrek gebeurt spontaan, men hee…
Bronnen en referenties
  • Vakkappers.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 31-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.