Kippeborst: pectus carinatum

Kippeborst: pectus carinatum Een kippeborst, ook wel pectus carinatum, is een afwijking aan het borstbeen, waarbij er een vergroeiing ontstaat. Hierdoor vormt er zich een zogenaamde kippeborst: een vooruitstekende borst die aan de zijkanten ingevallen is. Behalve klachten als longproblemen, vormt een kippeborst vooral psychische klachten.

Pectus carinatum

Kippeborst, ook wel pectus carinatum genaamd, is een afwijking aan de borstkas waarbij het borstbeen sterk naar voren uitsteekt en waarbij de zijvlakken van de borst en de ribben ingezonken zijn. Pectus carinatum moet niet verward worden met het Marfan syndroom, dat ook kippeborst wordt genoemd. Bij deze laatste ligt het probleem in het bindweefsel.

Pectus carinatum, hierna kippeborst genoemd, is een veelal aangeboren afwijking, maar kan ook ontstaat door bijvoorbeeld rachitis.

Kenmerken van een kippeborst

Een kippeborst ontstaat door een overmatige groei van het kraakbeen, waardoor de borstbeen naar voren gaat staan. Meestal ontstaat deze afwijking bij opgroeiende kinderen in de leeftijd van 11-14 jaar, tijdens de puberteit. Ze ondergaan dan een groeispurt, waarbij het kraakbeen soms overmatig kan gaan groeien met als gevolg een kippeborst. Een ander verschijnsel is het ontstaan van een kippenborst rond de leeftijd van 2-3 jaar, De afwijking is dan al bij de geboorte aanwezig, maar komt rond de peuterleeftijd naar buiten toe. In sommige gevallen kan er ook een kippeborst ontstaan na een operatie aan het hart.

De kenmerken van een kippeborst zijn zeer duidelijk: het borstbeen steekt aan één zijde duidelijk naar voren, waarbij de zijkant ingevallen is. De kippeborst is in een ernstig geval erg vooruitgestoken, in een minder ernstig geval valt het met kleding aan nauwelijks tot niet op. Meestal ontstaat er geen schade aan de borstingewanden. Het uithoudingsvermogen kan in een aantal gevallen wel aangetast zijn, omdat de functie van het gebruik van de borstspieren tijdens de ademhaling niet optimaal is. Vooral bij het verrichten van zware inspanning is dit dan duidelijk te merken.

Hoewel er meestal geen tot weinig schade door een kippeborst ontstaat, is er vaak wel sprake van psychische problemen. Door de misvorming voelen mensen met een kippeborst zich anders, misvormd, afgesloten van de buitenwereld. Over het algemeen leven mensen met een kippeborst minder gelukkig.

De oorzaken

Kippeborst komt het meest voor bij mannen: vier op de vijf patiënten is mannelijk. Ook bij Joodse mannen komt het meer voor dan bij andere mannen. Bij kinderen komt kippenborst soms in combinatie met een vergroeiing van de ruggenwervel voor. Een kippeborst kan spontaan ontstaan, maar ook als gevolg van rachitis, het syndroom van Marfan, trisomie 18 of trisomie 21, morquio syndroom etc.

Behandeling en vooruitzichten

Kippeborst kan met de jaren verergeren, vooral wanneer deze op jonge leeftijd is ontstaan. Hierdoor kunnen er ook longaandoeningen optreden of verergeren. Bodybuilding oefeningen kunnen ervoor zorgen dat een kippeborst minder zichtbaar is. Over het algemeen zijn deze oefeningen niet schadelijk voor de ingewanden, wel kan de conditie slechter zijn waardoor men het minder lang volhoudt.

Bij kinderen en jong volwassene kan het dragen van een zogenaamde brace uitkomst bieden. Deze drukt op het uitstekende gedeelte van de kippeborst. De brace werkt hetzelfde als een beugel voor de tanden: het bestaat uit verschillende elementen. De elementen zijn met elkaar verbonden en kunnen afzonderlijk aangescherpt worden. Het dragen van deze brace moet wel consequent gebeuren: gemiddeld 12 tot 24 uur per dag. Doet men dit niet volgens de voorschriften van de arts, dan heeft de gehele behandeling geen effect.

Met een goed behandelplan kunnen met het dragen van een brace uitstekende resultaten behaald worden. Vooral in Amerika wordt deze methode meer toegepast, in plaats van een operatie.

Een andere optie is dus een operatie. Deze wordt toegepast bij patiënten met een ernstige kippenborst, waarbij het dragen van een brace geen resultaten biedt. Ook wordt bij een vrouw met een kippeborst wel eens een borstvergroting uitgevoerd, waardoor de kippeborst zelf minder zichtbaar is doordat deze verzinkt tussen de borsten. Voor mannen kan bodybuilding een goede techniek zijn om een gedeelte van de misvorming op te heffen. Bodybuilding moet echter bijgehouden worden: wie ermee stopt verliest de spieren weer, waardoor de kippeborst weer duidelijker zichtbaar wordt.
© 2011 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Kippenborst (pectus carinatum): BorstkasafwijkingKippenborst (pectus carinatum): BorstkasafwijkingPectus carinatum is een groeistoornis van de borstkas waarbij het borstbeen naar voren uitsteekt en de zijvlakten van bo…
Afwijking borstkas bij zwemmers: is het voordelig?Afwijking borstkas bij zwemmers: is het voordelig?Topzwemmers Kevin Cordes, Cody Miller en Pieter van den Hoogenband hebben allen gemeen dat ze een aangeboren afwijking v…
Trechterborst (pectus excavatum): BorstkasafwijkingTrechterborst (pectus excavatum): BorstkasafwijkingBij pectus excavatum ontstaat een sterke intrekking van het onderste deel van het borstbeen, waardoor een diepe kuil is…
Pectus: gat in mijn borst door overmatige kraakbeenspanningPectus: gat in mijn borst door overmatige kraakbeenspanningDe overgang van de ribben naar het borstbeen bestaat uit kraakbeen. Een overmatige aanmaak daarvan zorgt ervoor dat span…

Sinusitis: kaakholte- of voorhoofdsholteontstekingSinusitis: kaakholte- of voorhoofdsholteontstekingEen simpele verkoudheid kan soms leiden tot een pijnlijke ontsteking van één of meerdere holtes in je hoofd. Meestal rak…
NierbekkenontstekingNierbekkenontstekingEen nierbekkenontsteking komt voor bij zowel volwassenen als kinderen. Het is een ontsteking van de wand van het nierbek…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Pectus_carinatum

Reageer op het artikel "Kippeborst: pectus carinatum"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Thierry, 15-11-2015 09:54 #6
Ikzelf heb ook een lichte vorm van PC en zit toch met een paar vragen waar ik mee zit en vind geen duidelijk antwoord.
ik heb vernomen dat body building zeer goed is om de PC te verbergen door spiermassa te kweken.
ook heb ik op vele forums gelezen dat sommige oefeningen de PC meer zichtbaar kunnen maken door bepaalde oefeningen te doen en dat is wat ik ten allen tijde wil vermijden.
ik vraag me dus af…
Moet ge push ups en sit ups vermijden?
moet je de peck deck oefening vermijden (omdat die er voor zorgt voor spiermassa aan de binnekant van de pecs) door die oefening zou de PC meer zichtbaar worden.
ik weet het dus niet goed.
wat denk jij EXPERT? heb jij oefeningen vermeden?

Expert, 21-06-2015 16:45 #5
Ik heb altijd een vrij ernstige kippenborst gehad. Tot pesten aan toe. Bodybuilding is voor mij DE oplossing geweest. Je borstbeen blijft vooruitsteken, alleen door de spieren die je eromheen bouwt is het niet tot nauwelijks meer zichtbaar. Ik heb nu het perfecte lichaam. Waar ik voorheen te onzeker was om zonder t-shirt te lopen, draag ik nu strakke t-shirts die mijn gespierde borst goed laten zien. Ik zou het iedereen met kippenborst aanraden om te bodybuilden! Hoe eerder hoe beter! Binnen 1 a 2 jaar zie je er niks meer van (wel 4 tot 5x per week trainen en je houden aan een voedingschema)

Andres, 03-01-2015 20:44 #4
Ik ben een jongen van 14 jaar en mijn 'kippenborst' maakt mij onzeker, zou ik naar de huisarts gaan of fitnessen?

Klaas, 23-11-2013 08:53 #3
Ik heb een kippenborst, en ik heb er geen problemen van, ik vindt het zelfs leuk om er grappen mee uit te halen. de enige reden waarom ik hem misschien zou verwijderen is omdat mijn vrouw/vriendin dat zo willen, het is namelijk wel lastig als je iemand wilt knuffelen, laat staan iets intiemers

Jochem R., 22-03-2013 19:31 #2
Mijn kippenborst is na 4 jaar weer terug gegroeid, moet ik mijn oude brace nu weer full time aan?

Marcel, 06-06-2012 14:44 #1
Waar in Nederland kan mijn zoon van 12 jaar een brace voor een assymetrische Pectus Carinatum krijgen? Reactie infoteur, 08-06-2012
Het AMC in Amsterdam heeft specialisten die zich bezig houden met Pectus en de behandeling door middel van een brace, korset, ravitch.

Infoteur: Bibiana
Laatste update: 29-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 6
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!