Verschillende soorten voeten
De voet bestaat uit 26 botjes die als gevolg van hun vorm een sterk lengte- en dwarsgewelf vormen. Dit gewelf is nodig om te voorkomen dat grote en zware krachten de voet te zwaar belasten en pijnklachten veroorzaken in verschillende delen van het lichaam. Als het lengtegewelf een andere stand krijgt dan betekent dit dat de structuren van de voet anders belast worden. Dit kan klachten in het hele lichaam veroorzaken.
De voet
De voet bestaat uit 26 botjes die samen en sterk geheel vormen om het gehele lichaam te dragen. Deze 26 botjes worden bij elkaar gehouden door middel van ligamenten (banden). Ligamenten zorgen ervoor dat de botjes goed gestuurd worden en niet uit de kom schieten.
- Calcaneus = Het hielbeen. Dit is het eerste gedeelte van de voet wat in aanraking komt met de grond als men loopt.
- Talus = Het gedeelte wat rust op de Calcaneus. De Talus is een belangrijk deel van het dwarsgewelf.
- Os naviculare = Een bot wat deel uitmaakt van het lengtegewelf. Dit bot maakt een verbinding met de drie Os cuneiforme en de Calcaneus.
- Os Cuboideum = Een bot wat deel uitmaakt van het dwarsgewelf. Dit bot maakt een verbinding met de Calcaneus en de Metatarsalia 4-5.
- Os Cuneiforme 1-2-3 = Drie botjes die deel uitmaken van het lengtegewelf. Ze maken een verbinding met het Os naviculare en de 1e drie metatarsalia.
- Metatarsalia = Middenvoetbeentjes.
- Phalanx distaal-mediaal-proximaal = Teenkootjes.
- Hallux = De grote teen.
Platvoet
Bij de platvoet (pes planus) is het lengtegewelf ingezakt. Dit komt veelal voor bij jonge kinderen als gevolg van slappe ligamenten en spieren. Dit gaat vaak gepaard met een X-stand van de knieën en een overdreven endorotatie (naar binnen gedraaid) stand van de heup. Door de veranderde stand van de voet ontstaat er meestal een X-stand van de enkel omdat de talus meer naar binnen afglijdt. Dit heeft als gevolg dat er verschillende soorten voetklachten kunnen ontstaan die uiteindelijk klachten in verschillende delen van het lichaam tot gevolg kunnen hebben. Om een sterke voet te ontwikkelen zijn oefeningen voor de voetspieren, steunzolen en orthopedisch schoeisel oplossingen om klachten te voorkomen.
Holvoet
Bij de holvoet (pes cavus) staat het lengtegewelf hoger dan dat het hoort te staan. Kenmerken hiervan zijn opgetrokken tenen en een spitsstand van de voorvoet. Ter hoogte van de bal van de voet ontstaat een uitpuiling van de metatarsalia kopjes. Omdat het een groot gedeelte van het lichaam hier op rust ontstaat er een dikke eelt laag. Oorzaak van de platvoet is een aangeboren afwijking waardoor er een dysbalans ontstaat van de buig en strekspieren van de voet. Door middel van conservatieve behandel methodes probeert men de klachten te verhelpen maar vaak resulteert dit in een operatie. De operatie is gericht op standcorrecties en het verplaatsen van pezen.
Spitsvoet
Bij de spitsvoet (pes equinus) is de voet zodanig van positie veranderd dat hij naar beneden wijst. De oorzaak ligt in de buigspieren van de voet die te sterk ontwikkeld zijn. Het ontstaan van een spitsvoet kan aangeboren zijn maar vaak komt dit ook door een spastische verlamming. Mensen met een spitsvoet ervaren vaak spierspanningklachten in de kuitspieren.