Onschuldige moedervlekken en de kwaadaardige variant

Een moedervlek (naevus naevocellularis) is een volstrekt normaal verschijnsel, dat bij vrijwel iedereen in meer of mindere mate voorkomt. Moedervlekken ontstaan meestal op heel jonge leeftijd en bereiken qua aantal een piek tussen het 20e en 30e levensjaar. Na je 70e vermindert het aantal vaak spontaan. Een moedervlek ontstaat wanneer pigmentcellen, zogenaamde melanocyten, in de huid samenklonteren. De kleur van de moedervlek is afhankelijk van het aantal pigmentcellen dat samenklontert en de mate waarin ze pigment kunnen produceren. Op de handpalm en voetzool komen moedervlekken slechts zelden voor. Deze plekken bevatten veel minder pigment dan andere delen van het lichaam. De kans dat een normale onschuldige moedervlek kwaadaardig wordt is ongeveer 1 op 1.000.000.
Gemeenschappelijk kenmerk onschuldige moedervlekken

Het ontstaan van een moedervlek
Waarom en hoe een moedervlek precies ontstaat is – buiten het feit dat er sprake is van een samenklontering van pigmentcellen – grotendeels onbekend. De belangrijkste factor is waarschijnlijk erfelijkheid. Bepaalde genen blijken een grote rol te spelen in het ontstaan van moedervlekken. De relatie tussen de blootstelling aan UV-stralen (zonlicht of zonnebank) of het aantal keer dat je een zonnebrand hebt opgelopen en het ontstaan van moedervlekken is niet eenduidig aangetoond. UV-stralen zijn wel schadelijk voor het DNA in de huid en kunnen huidkanker veroorzaken. Toch is het verband tussen UV-straling en het ontstaan van een melanoom (een kwaadaardige moedervlek) veel minder duidelijk dan dat bij andere vormen van huidkanker. Ook voor de invloed van hormonale factoren, zoals langdurig pilgebruik of zwangerschap, op het ontstaan of verkleuren van moedervlekken, zijn nog steeds geen harde bewijzen geleverd.Bijzondere onschuldige moedervlekken
De meeste moedervlekken zijn licht- tot donkerbruin, gelijkmatig gevormd, maximaal enkele millimeters groot en ontstaan na het 3e levensjaar. Een 'congenitale naevus' is echter al bij of vlak na de geboorte aanwezig. Na verloop van tijd groeien er op deze bruine of zwarte moedervlek meestal haren. Een aangeboren moedervlek kan erg groot worden. Een middelgrote moedervlek heeft een afmeting van 1,5 tot 10 cm. Een aangeboren reuzenmoedervlek kan zelfs meer dan een derde van het lichaam beslaan. Ongeveer 1 op de honderd baby's wordt geboren met een 'congenitale naevus'.'Spitz naevus' is een vrij zeldzame roze-rode moedervlek die vooral ontstaat bij kinderen. De moedervlek is vlak tot bolvormig en heeft een gemiddelde afmeting van zo'n 5 mm. Een 'Spitz naevus' kan snel groeien en komt het meeste voor op het gezicht en de ledematen. Een 'blauwe naevus' is een blauw-zwarte moedervlek die erg veel donker pigment bevat en deels diep in de huid ligt. Het is meestal een rond, klein en stevig bultje dat kleiner dan 1 cm. De 'blauwe naevus' komt meestal voor in de kinder- en pubertijd. De moedervlek wordt veel gezien op de hoofdhuid, de handen en de voeten. Een 'blauwe naevus' is onschuldig, maar omdat hij op het oog vrij moeilijk te onderscheiden is van een melanoom, wordt hij vaak verwijderd.

Een 'atypische naevus' of onrustige moedervlek is een onregelmatig, grillig gevormde moedervlek die niet scherp begrensd is. De kleur varieert van roze tot bruin en vaak komen er meerdere kleurtinten in één moedervlek voor. Een onrustige moedervlek is groter dan 5 mm en heeft soms een licht zwerend rand. Een 'atypische naevus' is onschuldig, maar kan een enkele keer de voorloper zijn van een melanoom.
De kans dat een onschuldige moedervlek kwaadaardig wordt
Een moedervlek heeft een zeer klein risico om kwaadaardig te worden. De kans dat zich uit de pigmentcellen van een gewone moedervlek een melanoom ontwikkelt, is ongeveer 1 op de miljoen. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker, waarbij helaas vrij snel uitzaaiingen optreden. Bij een aangeboren moedervlek (congenitale naevus) van 8 centimeter of meer, is het risico op een kwaadaardige verandering het grootst. Een onrustige moedervlek (atypische naevus) staat, voor wat betreft het risico op de ontwikkeling van een melanoom, op de tweede plaats. Bij de overige moedervlekken is het risico erg laag.
De D staat voor Diameter (doorsnee). Een moedervlek die plots groeit kan verdacht zijn, zeker wanneer hij groter wordt dan 6 mm in doorsnee. Is er echter geen enkele andere verandering te zien of te voelen aan de moedervlek, dan is de groei vrijwel altijd onschuldig. De E staat voor Evolution (verandering). Een moedervlek die ineens op welke wijze dan ook verandert, moet je in de gaten houden. Zeker wanneer de moedervlek spontaan gaat bloeden, jeuken of pijn doen of wanneer er zich korstjes of wondjes op of in de moedervlek bevinden.
Het verwijderen van een moedervlek
In de meeste gevallen hebben veranderingen aan een moedervlek een onschuldige oorzaak. Het is echter absoluut verstandig om hiermee naar de huisarts te gaan. Deze kan meestal op het oog (eventueel met behulp van een speciale kijker) vaststellen of er mogelijk sprake is van een kwaadaardige verandering. Bij een verdenking op een melanoom wordt een biopt genomen; er wordt een klein stukje weefsel uit de moedervlek gehaald. Een melanoom wordt chirurgisch verwijderd. Om uitzaaiingen uit te sluiten, vindt er aanvullend onderzoek plaats. Wanneer er geen uitzaaiingen zijn, is de kans op genezing bijzonder hoog.Een onschuldige moedervlek hoeft niet verwijderd te worden. Als de moedervlek echter op een vervelende plek zit, bijvoorbeeld in je gezicht of onder je BH-bandje, kun je hem meestal vrij eenvoudig laten weghalen. Dit kan bij de huisarts of de dermatoloog. Moedervlekken die op de huid liggen worden over het algemeen afgeschaafd of weggebrand. Vlakke moedervlekken of moedervlekken waarover ook maar enige twijfel bestaat, worden weggesneden. Het verwijderde weefsel kan voor onderzoek naar de patholoog worden gestuurd.
De kans dat een onschuldige moedervlek verandert in een kwaadaardige huidaandoening is erg klein. Wanneer je echter veranderingen opmerkt aan je moedervlek – vooral in grootte of kleur – of wanneer je moedervlek spontaan gaat bloeden, steken of jeuken, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. In verreweg de meeste gevallen hebben de veranderingen een onschuldige oorzaak. Het is echter van groot belang om een eventuele melanoom vroegtijdig te ontdekken.