Scope gericht op psoriasis

Een huidaandoening is iets heel ingrijpends en maakt alert. Wanneer zo'n aandoening in een familie voorkomt, kan een rood, schilferig plekje op de huid van een familielid wel eens duiden op psychoriasis. De laatste jaren is er een aantal nieuwe behandelmogelijkheden bijgekomen. Wanneer het een dermatoloog lukt om de psychoriasis-plekken te laten verdwijnen, leidt dat vaak tot een ommekeer in het leven van de patiënt.

Psoriasis

Het is het beste naar de huisarts te gaan, wanneer je een plekje op je huid hebt waarvan je je afvraagt wat het is. De huisarts kan zelf veel aandoeningen behandelen. Wanneer die behandelingen niet helpen, kan deze arts je doorverwijzen naar een derma-toloog of huidarts. Zeker wanneer er in de familie psoriasis voorkomt, is het goed mogelijk dat een rood, schilferig plekje op de huid van een der familieleden psoriasis is. De aandoening is namelijk erfelijk. Je hebt er aanleg voor of je hebt die aanleg niet. Als je aanleg hebt, kan psoriasis worden uitgelokt door:
  • een infectie;
  • bepaalde geneesmiddelen;
  • stress.

Ongeneeslijk

Gevolg van psoriasis

De huid maakt bij psoriasis zeker tien keer zoveel nieuwe huidcellen aan als normaal. Dat komt omdat er witte bloedcellen in de huid komen, die het lichaam aansporen om extra huidcellen aan te maken. Sommige vormen van psoriasis gaan vanzelf weer over, maar de meeste niet. De laatste tijd zijn er nieuwe mogelijkheden bijgekomen om psoriasis te behandelen. Een - in deze huidaandoening gespecialiseerd - dermatoloog is daarvan goed op de hoogte.

De verschillende behandelmogelijkheden

Natuurlijk is niet te voorspellen welk geneesmiddel bij iemand goed zal werken.
  • Omdat zalf het minst ingrijpend is, zal de dermatoloog altijd eerst proberen of een zalf helpt;
  • Lukt die behandeling niet, dan kan overgegaan worden op belichting. De patiënt gaat dan een paar keer per week in een belichtingscabine in het ziekenhuis;
  • Als ook dat niet helpt, kunnen tabletten die ervoor moeten zorgen dat de overvloedige aanmaak van nieuwe huidcellen vermindert, voorgeschreven worden. Die tabletten hebben nogal eens als bijwerking dat de patiënt misselijk wordt, vooral in de eerste periode van slikken;
  • Wanneer ook de tabletten niet goed werken, zijn er biologicals.

Biologicals

Dit zijn bijzonder goede middelen waarmee psoriasis nog specifieker kan worden aangepakt. Echter biologicals zijn heel duur en worden alleen door zorgverzekeraars vergoed als tabletten bij iemand niet goed werken. Er zijn verschillende van deze middelen, te weten:
  • middelen, die geïnjecteerd kunnen worden. Dat kan ook thuis gebeuren. Bij het ene middel komt een verpleegkundige thuis langs en bij het andere kan de patiënt zelf kiezen of een verpleegkundige langskomt of dat hij/zij zelf injecteert. Veel patiën-ten zien tegen dat zelf injecteren op. Echter mensen met diabetes of suikerziekte doen het ook zelf. Een nieuw middel hoef je nog maar elke drie maanden te injecteren. Andere middelen elke week of iedere twee weken;
  • er is een biological waarvoor de patiënt elke drie maanden naar het ziekenhuis moet, omdat het door middel van een infuus moet worden toegediend.
Een behandeling zorgt ervoor dat de patiënt geen last meer heeft, maar het bestrijdt alleen de symptomen van deze huidaandoe-ning. Psoriasis is namelijk niet te genezen, de aanleg ertoe blijft iemand altijd houden.

Visuele instelling

Menig dermatoloog (huidarts) is bijzonder visueel ingesteld. Een dermatoloog let eerder op vormen en is er vaak op gespitst om afwijkingen te zien in het normale patroon van de huid. Overal - of dat nu is aan het strand of bij de kassa van een supermarkt - altijd valt het een dermatoloog sneller dan andere mensen op of iemand een huidziekte heeft. Huidartsen nemen over het algemeen iedereen serieus, al zijn er ook personen onder zijn patiënten die er niet mee zitten dat ze op bijna hun hele huid (twee vierkante meter) psoriasis-plekken hebben. Daar tegenover staan de patiënten die in een sociaal isolement leven, omdat ze een aantal van zulke plekjes hebben.

Zelfbeeld

Een huidaandoening kan iemands zelfbeeld sterk beïnvloeden. Behalve dat de patiënt last kan hebben van jeuk en pijn, komt daarbij dat de buitenwereld dikwijls denkt dat psoriasis besmettelijk is. Zit een patiënt zelf al niet lekker in het velletje en zo iemand merkt dat een ander weigert hem of haar een hand te geven, dan voelt diegene zich als een melaatse. Psoriasis-patiënten worden met dit en dergelijke dingen iedere dag geconfronteerd. Er zijn dan ook mensen die de deur niet meer uit durven.

Dermatologische diagnose

Wanneer iemand met plekjes op de huid bij de dermatoloog komt, kunnen die plekjes op wel honderd verschillende aandoenin-gen wijzen. Met tal van aanwijzingen (zowel gegeven door zijn patiënt als ergens anders vandaan) probeert de dermatoloog een oplossing te vinden voor het probleem van zijn patiënt. Eczeem en schimmelinfecties komen regelmatig voor. Mensen zijn dan wel eens bang dat het huidkanker zou kunnen zijn, maar dat komt gelukkig minder vaak voor. De instelling van een dermatoloog is om met de behandeling het optimale te bereiken. Als dat niet lukt, wordt nogal eens de hulp ingeroepen van een expert uit een ander ziekenhuis. Als ook dat niet helpt, krijgt de patiënt dikwijls begeleiding van de klinisch psycholoog, die hem of haar hand-vatten aanreikt om zo goed mogelijk met de aandoening te leven.

Het herstel

Menig dermatoloog vindt het geweldig als het lukt om de plekken te laten verdwijnen. Dikwijls is het een ommekeer in het leven van de patiënt, die meteen weer opbloeit. Hij of zij ziet er weer goed uit en krijgt complimentjes. De patiënt durft weer naar buiten te gaan en contact te maken.
© 2012 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psoriasis; een veel voorkomende huidaandoeningPsoriasis; een veel voorkomende huidaandoeningPsoriasis is een veel voorkomende, niet-besmettelijke huidaandoening. Psoriasis kan op elke leeftijd optreden en het is…
Wat doet een dermatoloog?Wat doet een dermatoloog?Als dermatoloog, of huidarts, behandel je mensen met een huidaandoening of een geslachtsziekte. Je onderzoekt ze en beha…
Aandoeningen: PsoriasisAandoeningen: PsoriasisPsoriasis is een chronische huidziekte die het meest voorkomt bij zowel jonge kinderen als volwassenen. De ziekte wissel…
De waarheid over psoriasisVan een paar kleine, schilferige vlekjes tot grote vuurrode plekken over je hele lichaam: psoriasis heb je in gradaties…

De oorzaken van hoofdpijnDe oorzaken van hoofdpijnHet ontstaan van hoofdpijn is voor vele mensen nog onbekend terrein, terwijl iedereen in Nederland er wel eens mee te ma…
Hulp en ondersteuning bij scolioseScoliose is een verkromming van de ruggengraat. Nederland telt ongeveer 60.000 patiënten die lijden aan scoliose. Logisc…
Bronnen en referenties
  • Tekst F. Verdult betreffende psoriasis in het magazine van de Service Apotheek.
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.