Aambeien na de bevalling. Tips om er vanaf te komen

Aambeien na de bevalling. Tips om er vanaf te komen Na de bevalling ondervinden veel vrouwen lichamelijke ongemakken. Iets dat vaak voorkomt na de bevalling zijn aambeien. De klachten die aambeien geven zijn jeuk, pijn en een branderig gevoel rond de anus. Gelukkig zijn er veel manieren die kunnen bijdragen aan een snellere genezing van de aambeien. Zo staat het middeltje Curanol erom bekend dat het snel werkt tegen aambeien. Maar ook huismiddeltjes als neusspray (zoutoplossing) of ijskompressen kunnen de aambeien sneller doen slinken.

Hoe ontstaan aambeien na de bevalling?

Aambeien zijn in feite uitstulpingen van het slijmvlies van de darm. Deze uitstulpingen uiten zich in de anus, in de vorm van bobbeltjes. Wanneer de aambeien groter worden, kunnen ze ook buiten de anus ontstaan.

Aambeien kunnen ontstaan door te hard persen. Dit is dan ook de reden dat vele vrouwen hier juist na de bevalling mee te maken krijgen. Door het persen ontstaat er langdurig een hoge druk rond de anus, waardoor de aambeien ontstaan. Ook hormonen spelen een rol bij het ontstaan van aambeien. In sommige gevallen ontstaan de aambeien dan ook al tijdens de zwangerschap.

Algemene adviezen voor het voorkomen van aambeien zijn:
  • veel water drinken;
  • toiletbezoekjes niet uitstellen;
  • eten van voldoende vezels;
  • voldoende bewegen (ook wanneer je zwanger bent)

Symptomen

Wanneer je last hebt van aambeien, kan dit een ontzettende jeuk en of pijn geven. De pijn die je hierbij ervaart is vaak een branderige pijn. Ook kan er een zeer drukkend gevoel rond de anus ontstaan. Verder kan er wat bloed bij de ontlasting zitten. Ook wanneer je bloed of slijm aantreft op het toiletpapier, kan dit duiden op aambeien. Veel vrouwen ervaren na de bevalling al meer druk rond de geslachtsdelen. Wanneer er dan aambeien ontstaan, kan dit extra belastend zijn!

Wat kun je er tegen doen? Tips om er vanaf te komen

Het belangrijkste is natuurlijk: hoe kom je van die vervelende aambeien af? Leg je in ieder geval neer bij het feit dat de aambeien niet binnen een dag verdwenen zullen zijn. Gelukkig zijn er vele zaken die kunnen bijdragen aan een spoedig herstel en die in ieder geval de pijn en jeuk aanzienlijk kunnen verminderen.

Curanol

Curanol is een erg populair middel wanneer het gaat om aambeien na de bevalling. Dit komt doordat het, in tegenstelling tot vele andere middelen, zonder problemen gebruikt kan worden in combinatie met borstvoeding. Curanol is een zalf die een aantal keer per dag aangebracht moet worden op en rond de aambeien. Dit zorgt ervoor dat de huid rondom het aangetaste gebied elastisch blijft. Verder zijn er Curanol tabletten, die de ontlasting zacht houden. Vaak worden de tabletten ook gebruikt, omdat het de werking van de zalf versterkt.

IJskompressen kunnen de pijn verzachten

Het kan erg verzachtend werken om een aantal keer per dag een ijskompres tegen de aambeien aan te drukken. Het verminderd direct de pijn en jeuk, doordat het de zwelling verminderd. Verder zal je merken dat de aambeien daadwerkelijk zullen slinken wanneer je dit doet. Aambeien houden namelijk niet van deze kou. Omdat de plek rond de anus moeilijk bereikbaar kan zijn met een normaal kompres, kun je ervoor kiezen om zelf een kompres te maken.

Zelf een kompres maken

Laat een tampon vol lopen met water, en vries deze in. Andere tips voor het maken van een ijskompres is een zakje vullen met jam of doperwtjes. Dit kun je later makkelijk naar een andere vorm buigen. Wikkel het ijskompres in een theedoek of in een hydrofiel washandje voordat je deze tegen de anus aan houdt. Het ijskompres mag namelijk nooit direct op de huid worden gebruikt.

Neusspray

Een andere goede tip is om een aantal maal per dag neusspray op de aambeien aan te brengen. De zoutoplossing zorgt ervoor dat de aambeien zullen slinken. Verder zal dit ook de pijn en jeuk doen afnemen. Doe dit zo'n vijf maal per dag, verspreid over de hele dag. Na een aantal dagen merk je al verschil.

Eet voldoende vezels

Wanneer je veel last hebt van aambeien, kan dit ook de stoelgang ernstig bemoeilijken. Naar het toilet gaan voor een grote boodschap is na een bevalling sowieso al geen pretje voor veel vrouwen. Door de aambeien kan het zijn dat je helemaal geen druk meer kunt of wilt zetten. Het is daarom erg belangrijk om te kiezen voor voedsel dat voldoende vezels bevat. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting zacht blijft. Hierdoor hoef je minder hard te persen tijdens het toiletbezoek en zal je het aangedane gebied minder belasten.

Niet krabben!

Belangrijk is om niet aan de aambeien te krabben. Ook al kan het voor dat moment erg opluchten, uiteindelijk maak je het hiermee alleen maar erger! Ook is het verstandig om geen gekleurd toiletpapier te gebruiken. Ook vochtig toiletpapier dat in de winkel wordt verkocht is in veel gevallen niet goed, door de parfum die hierin verwerkt is. Je kunt beter zelf een stukje toiletpapier onder de kraan houden, en de anus voorzichtig schoon deppen. Tevens zijn er bij de apotheek speciale aambeiendoekjes te koop voor na het toiletbezoek.

Hoe lang duurt het?

Vaak zal er in de eerste dagen na het opvolgen van de tips al een verandering plaatsvinden. De aambeien slinken of er staat minder druk op. Binnen een week zijn de aambeien significant kleiner. Vaak is het binnen twee weken weer helemaal over.

Ga bij aanhoudende klachten naar de huisarts

Mochten de klachten echt niet verminderen, neem dan altijd contact op met de huisarts of verloskundige. Zij kunnen je dan voorzien van een passend advies voor jouw situatie!
© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klachten van de anus tijdens de zwangerschapKlachten van de anus tijdens de zwangerschapKlachten als jeuk en pijn bij de anus komen relatief vaak voor tijdens de zwangerschap. Dit komt onder meer door de druk…
Aambeien; hoe voorkom je het en hoe kom je er vanaf?Aambeien, heel wat mensen heeft er last van. Nog te vaak blijven mensen met de aandoening lopen omdat ze er niet meer na…
Aambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingAambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingOp aambeien rust een taboe, veel mensen vinden het niet fijn om over dit onderwerp te praten. Dit terwijl het misschien…
Aambeien genezenAambeien genezenAambeien worden onderscheidt tussen inwendige en uitwendige aambeien. Ze ontstaan door het uitzetten van de adertjes in…

Lentigo maligna: symptomen, oorzaak en behandelingLentigo maligna: symptomen, oorzaak en behandelingLentigo Maligna is een voorloper van het melanoom, een vorm van huidkanker die uitzaaiingen kan geven. Het komt soms voo…
Pityriasis rubra pilaris: symptomen, oorzaak en behandelingPityriasis rubra pilaris: symptomen, oorzaak en behandelingPityriasis rubra pilaris symptomen zijn oranje-rode schilferige plaques, die ontstoken zijn en scherp zijn begrensd van…
Bronnen en referenties
  • https://www.polikliniekdeblaak.nl/aambeien/aandoeningen-aambeien/aambeien-en-zwangerschap
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 07-02-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.