Wat is apotemnofilie?

Wat is apotemnofilie? Er bestaan heel wat verschillende stoornissen in de wereld van de gezondheid, maar de ene is al wat bekender dan de andere. Daarom wil ik het even over apotemnofilie hebben. Deze aandoening wordt ook wel amputatiefetisjisme genoemd. Hierbij heeft een man of vrouw geen binding met een van zijn of haar ledematen. Ze willen dan ook zo snel mogelijk verlost worden van dat 'storend element' aan hun lichaam. Je hebt mensen die van geslacht willen veranderen, maar transseksuelen kent iedereen. Apotemnofilie is een pak minder bekend. Er zijn dan ook niet veel mensen op aarde die aan deze stoornis lijden. Toch kwam het al een paar keer in de media en zorgde het meteen ook voor opschudding.

'Verminkt' beeld van zichzelf

Iemand die aan apotemnofilie lijdt, heeft geen enkele binding met bepaalde ledematen. Het kan hier om een arm of een been gaan, maar soms zelfs over een teelbal,... De mensen hebben een duidelijk beeld van zichzelf, maar dat is dan een beeld van een 'verminkt' lichaam. Zij zien zichzelf zonder been, zonder arm,... en op krukken en vinden dit veel natuurlijker dan hun volmaakt lichaam. Apotemnofilielijders vinden een lijf zonder ledematen geen verminkt lichaam, zij zien dit als normaal.

Hoe tot amputatie komen?

Bezoek arts en/of psychiater

De meeste mensen met apotemnofilie lopen een hele tijd met het idee dat er iets te veel aan hun lichaam zit. Sommigen stappen met hun probleem naar de dokter. Het spreekt natuurlijk voor zich dat artsen niet zomaar een gezond stuk lichaam gaan amputeren. Er is trouwens een heilig artsenprincipe en dat zegt non nocere of berokken geen schade. Zij sturen mensen met zo'n wensen dan ook meestal door naar een psychiater.

Het heft in eigen handen nemen

Door een bezoek aan de psychiater worden amputatiefetisjisten wel op één vlak geholpen, maar ze raken nog altijd niet verlost van hun ledemaat/ledematen die zij als te veel bestempelen. Daarom nemen ze vaak het heft in eigen handen. Zo zijn er mensen die zichzelf in de knie of in het been schieten, anderen gebruiken dan weer een zelfgemaakte guillotine en nog anderen kiezen voor verregaande onderkoeling. Zo zijn de dokters verplicht om toch tot amputatie over te gaan.

Oorzaak

In Amerika zijn er enkele artsen die de hersenen van mensen met apotemnofilie door middel van een hersenscan onderzocht hebben. Het blijkt dat er bij aanraking van het door hen bestempelde overtollige ledemaat praktisch geen reactie kwam in de hersenen. Terwijl dat wel zo is wanneer je iets anders van hun lichaam gaat aanraken. Je kan hier dus gerust spreken van een psychische aandoening. In Amerika spreekt men van BIID oftewel Body Integrity Identity Disorder. Het gaat dus over een stoornis waarbij het mentale lichaamsbeeld niet overeenkomt met het daadwerkelijke lichaam.

Acrotomofilie

Acrotomofilie is een aandoening die nauw aansluit bij apotemnofilie. Personen met deze psychoseksuele aandoening voelen zich namelijk aangetrokken tot mensen die ledematen missen.

Weetjes

  • Apotemnofilie komt tien keer meer voor bij mannen dan bij vrouwen.
  • Michael First is een Amerikaanse psychiater die onderzoek naar dit onderwerp heeft gedaan.
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amputatiedrang: ziekelijke wens tot bizarre amputatieBody Integrity Identity Disorder, apotemnofilie, makkelijker genoemd amputatiedrang, zijn bizarre en zeldzame psychiatri…
Je zal het maar hebben: BIIDDit been is niet van mij! Je zal het maar hebben: het indringende gevoel dat een arm of een been niet bij je lichaam hoo…
Fantoompijn; de pijn die er niet 'hoort' te zijnFantoompijn is een vorm van pijn die bij een geamputeerd lichaamsdeel vandaan lijkt te komen. Fantoompijn komt vrij veel…
Revalidatie wat na een amputatieEen amputatie kan uitgevoerd worden wegens verschillende redenen. Een amputatie kan gezien worden als een verlies, een r…

Tuberculose (tbc): symptomen, vaccinatie, besmettelijk, testTuberculose (tbc): symptomen, vaccinatie, besmettelijk, testTuberculose symptomen zijn onder meer aanhoudende hoest (met bloed), kortademigheid en koorts. Tuberculose (tbc) is een…
Blaasverzakking of verzakte blaas: symptomen en behandelingBlaasverzakking of verzakte blaas: symptomen en behandelingBlaasverzakking symptomen bestaan onder meer uit een drukkend of vol gevoel in het bekkengebied en het gevoel dat er iet…
Bronnen en referenties
  • www.forums.hababam.nl
  • www.wetenschap24.nl
  • www.biid.org
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.