Adrenaline training in kou voor “verbeterde” weerstand

Adrenaline training in kou voor “verbeterde” weerstand Een getraind lichaam vormt de basis voor goede gezondheid en een tevreden gevoel. Naar aanleiding van een onderzoek uitgevoerd aan het Radboud UMC is gebleken, dat het immuunsysteem van gezonde personen op een preventieve manier kan worden gestimuleerd. Daardoor reageert de afweer minder heftig. Oftewel bij de binnendringing van een bacterie of virus krijgt men niet of in mindere mate grieperige klachten. Wat is de invloed van adrenaline training en hoe kan kou hierop van invloed zijn?

Adrenaline training en weerstand


Sporten stimuleert

Beweging en training is altijd goed voor het lichaam! Doordat spieren meer doen, wordt het lichaam aangezet om extra energie te verbranden. Daartoe wordt in eerste instantie opgeslagen glucose uit bloed en weefsels gehaald, zodat we tijdens de piek voldoende energie hebben. Gedurende rust wordt vervolgens het tekort aan energie onttrokken aan opgeslagen ‘lui vet’. Oftewel spieren worden sterker terwijl vetten verdwijnen, waardoor we gezond worden en kunnen afvallen. Omdat spieren ook tijdens de slaap meer energie vragen, is de vetverbranding ook tijdens rust hoger. Een geregelde zeer intensieve training zorgt ervoor dat een goede metabolietbalans wordt verkregen.

Invloed van metabolieten

Veel trainen zorgt ervoor dat een hoog metabolietgehalte aanwezig is. Denk aan gunstige stoffen, zoals adrenaline, aminozuren en glucose. Bijkomend effect is dat men er een goed gevoel bij krijgt, zodra men weer gaat sporten. Een getraind lichaam geeft de mens zelfverzekerdheid, waarnaast het goede gevoel extra stimuleert om meer te sporten. Door bewust metabolieten in het lichaam te activeren kan men een gezond lichaam krijgen, waarnaast men ook kan afvallen. Let wel ook vaker kleine hapjes eten en langer kauwen, zorgt ervoor dat men eerder energie krijgt en aandeel aminozuren extra wordt gestimuleerd.

Kortstondige invloed van kou

Door het lichaam te conditioneren om met kou om te kunnen gaan, zorgt men ervoor dat men uit zichzelf warm blijft. Adrenaline zorgt ervoor dat de bloedvaten samenspannen en de bloeddruk relatief hoger is. Het zorgt er eveneens voor dat er verbeterde doorbloeding ontstaat, waarbij het hart harder werkt. Via ademhalingstechnieken vergelijkbaar met yoga kan men bewust worden van het eigen lichaam. De kou voelt dan ineens minder koud aan, omdat men eraan gewend raakt. Door de inwendige warmte zal de persoon het minder snel koud krijgen, waarnaast bewuste controle over zenuwreceptoren minder spiertrillingen geven. In die toestand heeft “Iceman” Wim Hof in 2007 een indrukwekkend record gevestigd, door zeventig minuten in een ijsbad door te brengen.

Minder trillen

Indien we het koud hebben dan gaat het lichaam overmatig trillen om maar warm te worden. Kou zorgt ervoor dat we een onbehaaglijk gevoel krijgen, waardoor de lichaamstevredenheid daalt. Spierreceptoren geven die informatie aan de hersenen door, waarop neurotransmitters reageren. Tijdelijk zal het dopaminegehalte dalen, waardoor we relatief teveel acetycholine in het lichaam hebben. Spierreceptoren reageren daarop door ongecontroleerd te trillen. Dit effect ligt ook ten grondslag aan Parkinson. Door ademhalingstechnieken toe te passen en verhoogde bewustzaamheid over het eigen lichaam te krijgen, kunnen de spierreceptoren in bedwang worden gehouden. Het zorgt ervoor dat men langdurige tevredenheid heeft en dus minder snel kou ervaart. De persoon trilt, daardoor minder snel ook al is er sprake van hevig vrieskou.

Verhoogde waakzaamheid met minder snelle reactie

Indien we hoge concentraties metabolieten hebben dan let het lichaam veel beter op. We zijn geestelijk en lichamelijk meer alert, waarnaast ook het immuunsysteem anders reageert. Er wordt verondersteld dat een hoger adrenalinegehalte de weerstand onderdrukt, echter als men continu hoge waarden heeft dan is dat effect vrij stabiel van toepassing. Men wordt geconditioneerd om op een bepaalde methode te ademen, maar ook om hoge adrenalinewaarden te genereren. Het lichaam is dus meer alert op optredende lichamelijke problemen, waarbij het immuunsysteem minder heftig reageert. Binnen het onderzoek is een groep van twaalf personen hierop getest, waarbij endotoxine werd geïnjecteerd (afgestorven bacterie). De geconditioneerde personen reageerden praktisch niet, terwijl het immuunsysteem van de controlegroep heftige lichaamsreacties gaven. Dit toont aan dat er een correlatie bestaat tussen een verhoogd adrenalineniveau met ademhalingstechnieken en hoe heftig de weerstand reageert.

Sauna en ijsbad

Zeker in de noordelijk gelegen landen zoals Finland, Noorwegen, Scandinavië of Rusland is het vrij gebruikelijk om een ijsbad te nemen. In eerste instantie reinigt men het lichaam door in de sauna stevig te zweten, zodat afvalstoffen via de poriën het lichaam verlaten. Vervolgens neemt men een sprong in het ijskoude zeewater, zodat het adrenalineniveau wordt versterkt. De sauna met ijsbad combinatie wordt daarbij meerdere malen achter elkaar herhaald. Het kan de basis voor een gezond lichaam zijn. Toch is deze methode anders dan de onderzochte methode. Door relatief lang onder koude omstandigheden te verblijven, kan het lichaam een continu verhoogd metabolietgehalte verkrijgen. Zodoende worden de gezondheid, spieren, geest en weerstand als geheel gestimuleerd.

Averechts effect bij ontregelde immuunsysteem

Mensen die ziek zijn moeten altijd de adviezen van de behandelend arts opvolgen. Deze methode van werken biedt geen zekerheid om aandoeningen of ziekten te behandelen. Voorgaande stappen voor het versterken van het adrenalinegehalte kan op een preventieve manier gunstig zijn, zodat de mens een betere levensverwachting kan krijgen. Daarnaast dient men ook op te passen. Een goed werkend immuunsysteem is van levensbelang. Het deels uitschakelen daarvan kan uiteraard ook ongewenste gevolgen hebben, waarbij mogelijk ongewenste binnendringers wel schade kunnen aanrichten. Daarnaast is het onduidelijk of het bepaalde aandoeningen juist kan triggeren. Het immuunsysteem moet tijd hebben om op bacteriën en virussen te reageren, zodat het immuunsysteem ervan leert. In hoeverre dit gevolgen heeft, dient verder nog wetenschappelijk te worden aangetoond. Let wel dat mensen met een reeds ontregelde weerstand zoals bij auto-immuunziekten of bij kanker met voorgenoemde bevindingen zeer voorzichtig moeten omgaan.

Onderzoek bij adrenaline training

Voorgaande stuk is gebaseerd op onderzoek van het Nijmeegse Radboud UMC uitgevoerd in 2014, waarnaast het is geschreven op basis van de inzichten van de auteur. In hoeverre adrenaline training bij kou gunstige invloed heeft op de gezondheid, werking van lichaamsprocessen met aandoeningen en ziekten dient verder nog wetenschappelijk te worden aangetoond. Het onderzoek geeft voor alsnog aan dat er een gunstige werking in het lichaam optreedt (bij gezonde personen). Het preventief versterken van het lichaam door kou toe te passen, kan bij sommige mensen mogelijk wel positieve resultaten geven. Binnen voorgenoemd onderzoek is nog niet exact bekend hoe de weerstand reageert, indien ongewenste bacteriën of virussen binnendringen. Daarnaast is het onbekend of 'adrenaline training via kou' wel of geen schadelijk gevolgen kan hebben.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adrenaline, wat is het en waar is het goed voor?Adrenaline, wat is het en waar is het goed voor?De afgelopen weken zijn er al wat grote sportevenementen op de televisie voorbij gekomen. Vaak hoor je daar van alles ov…
Adrenaline in het bloedAdrenaline in het bloedAdrenaline is een hormoon en neurotransmitter dat vrijkomt bij een vecht-of vluchtsituatie. Tegenwoordig maken we teveel…
Intensieve training van vier minuten voor een gezond lichaamIntensieve training van vier minuten voor een gezond lichaamIn het dagelijks leven nemen we veel voedsel in, waaruit het lichaam voedingsstoffen en energie haalt. Een belangrijke e…
Stresshormonen cortisol, adrenaline en noradrenalineIn de huidige jachtige tijd worden velen dagelijks opgezadeld met meestal niet zo’n ernstige maar telkens terugkerende s…

Hooggevoeligheid en de liefdeHooggevoelige mensen zijn zich heel erg bewust van veranderingen in de omgeving volgens psychologe Elain Aaron (de beden…
Natuurlijke ontstekingsremmersNatuurlijke ontstekingsremmersOntstekingen en pijn gaan vaak samen. Door de huisarts of drogist worden vaak NSAID's geadviseerd om in te nemen om de o…
Bronnen en referenties
  • http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3649402/2014/05/06/Trainen-in-de-kou-heeft-invloed-op-immuunsysteem.dhtml
  • http://www.at5.nl/artikelen/127106/onderzoek-iceman-wim-hof-heeft-gelijk
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.