Geheim van zelfgenezing volgens Anna Elisabeth Röcker

Geheim van zelfgenezing volgens Anna Elisabeth Röcker In ons mens-zijn zitten heel wat krachten verborgen waarmee we soms te weinig in contact staan. Die krachten kunnen inzicht geven in onszelf en zorgen voor een zelfgenezend vermogen. Helingsmethoden door innerlijke beelden, licht en kleuren of handoplegging zijn al langer gekend in verschillende culturen. Door middel van een ritueel worden zelfhelende krachten geactiveerd. Deze worden dan uitgevoerd door een religieus-geneeskundig specialist zoals bv. een sjamaan. Hierdoor wordt de zieke begeleid naar een diepere kern waar zelfhelende krachten zitten.

Het zelf dat we willen heel maken is het lichaam, de geest (ratio), het zielsniveau en het hogere ‘zelf’ (een soort verbondenheid met het grotere geheel).

"Blijdschap & dankbaarheid zijn de beste voorzorg voor gezondheid". (Paracelsus)

Ziekte

Eenzaamheid en isolement zijn dé gevoelens die tot ziekte kunnen leiden.
Een onderlinge verbondenheid is noodzakelijk voor de activering van zelfhelende krachten. Deze krachten worden gevoed door een geloof in genezing (wat het immuunsysteem versterkt), meditatie en visualisatie van positieve innerlijke beelden.

Een ziekte is een verstoord evenwicht in de energiehuishouding. De energiestroom kan op twee manieren verstoord zijn:
 • Een energietekort – hypo: het is van belang om op te bouwen, te stimuleren en warmte te creëren.
 • Een energiestuwing – hyper met bv. ontsteking als gevolg. Een oplossing is in afkoelen, kalmeren en afvoeren te vinden.
Elke behandeling zou er op gericht moeten zijn om de orde te herstellen.
Het zelfhelend vermogen wil de energiestroom in harmonie houden of herstellen en dit kan gestimuleerd worden door verschillende keren per week oefeningen te doen waardoor de hellende trillingen in de cellen doorgegeven kunnen worden.

Bij acute klachten kan een korte hevige aanpak voldoende zijn. Bij chronische problemen daarentegen zal er een doorzetting over een langere periode gevraagd worden. Op stresserende situaties zoals een operatie kan preventief gewerkt worden.
De grootste hindernis in ons leven is angst en wanneer deze verdreven wordt is het grootste deel van het lijden dat bij ziekte hoort al overwonnen.

Het immuunsysteem wordt sterker door het gevoel van eigenwaarde, optimisme, een goede relatie met zichzelf en anderen, het niet te zwaar tillen aan problemen en het vermogen om los te laten. De immuniteit wordt ook versterkt door liefde, blijdschap, dankbaarheid, rust, vertrouwen, voor andere klaarstaan en compassie. Gevoelens zoals depressie, haat en nijd, onderdrukte woede, angst, ergernis, verdriet en gevoelens van afhankelijkheid verzwakken het immuunsysteem.

De juiste wijze om met stress om te gaan is in deze maatschappij essentieel. Een stressreactie geeft cortisol en adrenaline. Doordat het een constante leefwijze geworden is verzwakken we voortdurend het immuunsysteem. Bij innerlijke spanning produceert het brein de drukkere bètagolven. Een mens zou dagelijks minstens vijftien minuten op het rustige alfa-niveau (tien cycli per seconde) moeten functioneren door bijvoorbeeld muziek, yoga of meditatie uit te oefenen.
De psychoneuro-immunologie stelt dat beelden invloed hebben op ons lichaam én specifiek op het immuunsysteem.
Massamedia spuien beelden op ons af maar de verbeeldingskracht kan ook gebruikt worden om een eigen innerlijke werkruimte te visualiseren met een groot beeldscherm en een rechtstreekse lijn naar het diepere innerlijke.

Heel wat infecties, allergieën, auto-immuunziekten, kanker, virusziekten (HIV, herpes) zijn een teken dat of zorgen voor een ingrijpende verstoring in het immuunsysteem. Daar is een holistische aanpak bij aangewezen.
Elke irritatie, het mentaal heen en weer geslinger, elk verdrongen conflict verzwakt het immuunsysteem.

Gezondheid

Er zijn drie stappen naar genezing:
 1. Sterk het gevoel van onkwetsbaarheid (positieve affirmaties). Het immuunsysteem heeft een ordende kracht nodig om terug de oude te worden.
 2. Wees jezelf, wees ik! Sta in je eigen kracht en versterk je eigen identiteit.
 3. Bouw vertrouwen op door bij ziekten zoals MS/kanker/aids gedurende een lange perioden twee keer per dag een half uurtje de zelfhelende krachten te activeren. Omhul je in de violetkleurige vlam en verban alle angst!

Probeer niet richtingloos alle vormen van therapieën uit. Een persoon moet eerst contact maken met zijn diepere zelf om zo datgene wat het binnenste – de eigen kern – aangeeft te volgen.
Een eigen manier van heling kan je ontdekken door te kijken hoe je spontaan reageert. Waar iemand het meeste geloof in heeft en datgene dat het diepste de mens aanspreekt zal de persoon de meeste kracht geven.
Neem de tijd met liefde en geduld om je eigen helende vermogens te ontdekken en te ontwikkelen.

Praktische werkwijze:
 • Bereid je voor door vanuit zachtheid/liefde naar je innerlijk helen te kijken. Glimlach naar jezelf! De glimlach is een krachtig hulpmiddel!
 • Ga in diepe ontspanning om de alfa-sfeer binnen te gaan
 • Haal het ‘belaste’ lichaamsdeel/orgaan voor de geest
 • Pas de heelmethode die je het meeste ligt toe gedurende minstens vijftien minuten
 • Verlaat opnieuw het alfa-niveau

Helen met licht en kleur

(Zon)licht heeft een positieve invloed op de mens en lichttherapie is reeds lang gekend. Ayruveda werkt onder andere met kleurtrillingen. De trillingen van de cellen passen zich aan bij het zien of voorstellen van kleuren. Als genezingsmethode moet je gedurende weken/maanden minstens vijftien tot dertig minuten aan de slag.
Elke kleur heeft een verschillende trilling en dus ook een ander effect. Rood geeft activiteit en is stimulerend terwijl groen rust geeft en de genezing bevordert. Warme kleuren zoals rood, oranje en geel zijn goed bruikbaar bij de genezing van ziekten veroorzaakt door een gebrek aan energie. De warme kleuren hebben groeistralen.
Koude kleuren (blauw, indigoblauw, blauwviolet, blauwgroen) zijn bruikbaar bij ziekteklachten die met energiestuwing/hyperactiviteit te maken hebben. Het zijn remmende lichtstralen.
Groen en violet werken compenserend en bevorderen genezing. Violet heeft een invloed op het fijnstoffelijk lichaam.

Helen via gedachten en zelfprogrammering

We gebruiken weinig van onze hersencapaciteit en vooral zeer weinig van de rechter hersenhelft – de creatieve intuïtieve helft. Gedachten hebben een ongekende kracht. Eerst moet er in de gedachten orde op zaken gesteld worden door de negatieve, denigrerende, zwakke gedachten over boord te gooien. Vervolgens dient de verbinding met de rechterhelft herstelt te worden waardoor er een goede samenwerking met de linker hersenhelft de rationele intellectuele helft – kan ontstaan. De persoon beschikt dan over een ruimer bewustzijn.

“In feite leven we dag na dag ver over de grenzen van ons bewustzijn heen: zonder dat we dat beseffen leeft het onbewuste mee. Hoe meer het kritisch verstand overheerst, des te armer wordt het leven!” C.G Jung

Vanuit een alertheid, een concentratie dient de mens zich bewust te worden van zijn gedachten. De negatieve ballast over boord gooien en werken met nieuwe positieve affirmaties.

Helen met handen

Helen met handen is al lang in gebruik bij de Egyptenaren en herkenbaar op oude grotschilderingen. Zelfs in het nieuwe testament werd er melding van gemaakt.
Reiki is er een hedendaagse toepassing van waar gebruik wordt gemaakt van de helende energie met handen. Vele meridianen en energiebanen starten of eindigen in de handen.

Helen door meditatie & gebed

‘Lawaai verbruikt, stilte voedt!’

Een uiterlijke stilte en bewegingsloosheid zijn twee voorwaarden bij meditatie en gebed. Het eigen ‘ik’ met futiele zorgen en angsten overstijgen met als gevolg dat er minder stress is, het immuunsysteem versterkt wordt en er een antidepressieve werking ontstaat. Het is een ideale basis om zelfhelende krachten te activeren.
Het gebed is vaak een laatste toevlucht. Geloof kan bergen verzeten. Welk geloof dan ook, als het kleine ik aan de kant wordt gezet en er een onvoorwaardelijk vertrouwen in een grotere ‘goddelijke’ wil is, dan is er veel mogelijk.

Helende kracht van de elementen

Er zijn heel wat meditatieve oefeningen die gebruik maken van de kracht van de vijf elementen: aarde, vuur, lucht, water en ether. Alles wat bestaat is hieruit samengesteld ook ons lichaam. Het denken en voelen is van de vijf elementen doordrongen. Het vijfde element ether komt vanuit het Oosters denken. Het staat voor de oneindige ruimte, het loskomen van het idee dat je zelf het centrum bent waar alles om draait.

Helen met muziek

De invloed van muziek heeft ieder van ons wel al eens ervaren. Een kippenvel moment of het ontroerd raken bij een favoriet stukje muziek.
Aanleg voor muziek zit in de rechter hersenhelft waar ook de creatieve vermogens en het holistisch denken zit.
Alles is trilling/energie en voortdurend in beweging en aan het veranderen.
De lichaamscellen trillen samen een harmonisch ritme. Indien dit niet het geval is, als er disharmonie is, is er een ziekte. Een ziekte is een gebrek of een overmaat aan energie. Op dat moment zijn er dus stimulerende of harmoniserende trillingen nodig.
Het ritme van de muziek past het ritme in het lichaam aan (opwekkend, rustgevend, concentratie verhogen). Muziek verandert de trillingen van de cellen. Zingen alleen in de auto of onder de douche of zingen in groep is zeer heilzaam!
© 2014 - 2024 Druide, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfgenezing en kankerZelfgenezing en kankerZelfgenezing bij kanker: is dit mogelijk? Naast de medische behandelingen als operatie, chemotherapie en bestraling kiez…
Wondzorg: Het TIME-modelHet TIME concept is een classificatiemodel dat binnen de wondzorg wordt gebruikt om te kunnen evalueren op korte en lang…
Gestolen fiets kopen: Boete, Strafblad, VOGGestolen fiets kopen: Boete, Strafblad, VOGWat zijn nu eigenlijk precies de juridische gevolgen voor het kopen van een gestolen fiets van een zwerver of junk? Alle…
Heel natuurlijk: heel worden met de diepere kracht in jezelfHeel natuurlijk: heel worden met de diepere kracht in jezelfElke mens heeft een levensopdracht welke hoofdzakelijk bestaat uit het heel worden als persoon en bewust door het leven…

Thee of warm water drinken is gezond voor lichaam en geestThee of warm water drinken is gezond voor lichaam en geestIedereen weet dat water drinken goed voor ons lichaam is. De mens bestaat namelijk voor een groot deel uit deze vloeisto…
Homeopathie: agaricus (vliegenzwam)Homeopathie: agaricus (vliegenzwam)De Nederlandse naam voor de paddenstoel agaricus is vliegenzwam. Deze rode paddenstoel met witte stippen bevat stoffen d…
Bronnen en referenties
 • Het geheim van zelfgenezing: werken met gedachten, gevoelens en innerlijke geneeskracht, Anna Elisabeth Röcker, 2005, Ankh-Hermes
Druide (23 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.