Heel natuurlijk: heel worden met de diepere kracht in jezelf

Heel natuurlijk: heel worden met de diepere kracht in jezelf Elke mens heeft een levensopdracht welke hoofdzakelijk bestaat uit het heel worden als persoon en bewust door het leven te gaan. Iedereen beschikt over de nodige capaciteiten wanneer er contact wordt gemaakt met het diepere zelf. Dit contact kan op verschillende manieren versterkt worden. Genezen is een proces dat enkel na een ziekte plaats vind. Helen omvat zoveel meer. Door te helen wordt een persoon sterker en bewuster. Zelfheling is pas mogelijk wanneer er een inzicht ontwikkeld wordt en de persoon zelfverantwoordelijkheid opneemt. Dankzij het uitwisselen van kennis vergaart een mens meer en meer inzicht.
Iedereen heeft zelf zijn levenshouding en levenswijze in de hand. De eigen lichaamssignalen dien je als mens met vertrouwen te volgen. Je bent bijvoorbeeld moe, waardoor het lichaam vraagt om voldoende te rusten.

Overbelasting en voortdurende spanning of stress kan een halt toe geroepen worden door terug te leren handelen naar de primaire, niet-psychische emoties. Dit kan gestimuleerd worden door periodes van rust en ontspanning in te bouwen.
Zolang een persoon de problemen buiten zichzelf zoekt, lossen ze niet op. Helen is te vinden in dat wat dicht bij de menselijke natuur staat. Een goed uitgangspunt is of iets goed voelt in plaats van dat het goed denkt.
Het leven heeft een stimulerende stroming en wanneer men daartegen in gaat, om controle te behouden, ontstaan er klachten.
Zo is een belangrijke cruciale stof in de immuniteit cortisol want deze geeft energie en alertheid. Auto-immuniteit of een overactief immuunsysteem (en ontstekingen) ontstaan vaak door een tekort aan cortisol. Spierspanning, darmklachten en maaglast ontwikkelen zich door een overactief orthosympatisch zenuwstelsel.

Helen door de lach

Tijdens het lachen worden endorfines aangemaakt, wat zeer goede pijnstillers zijn. Lachen is een hogere vorm van geluk en de lach is het ongewilde, spontane resultaat van het zijn. Als de lach aanwezig is, heeft stress zich uit de voeten gemaakt.
Een clown staat open voor alles en iedereen zonder een oordeel maar met veel empathie. De basishoudingen van een goede clown zijn:
  • In het ‘nu’ leven door te aanvaarden wat niet te veranderen of te verklaren is. Gedachten, imago, carrièreplanning staan het geluk in de weg en houden je uit het ‘nu’.
  • Open-minded zijn door te aanvaarden dat er verschillende meningen zijn. Een verschil in mening hoeft geen storende factor te zijn.
  • Eerlijk zijn, jezelf zijn door zo min mogelijk rollen te spelen.
  • Positief denken. “Mensen uiten zich graag negatief, maar horen liever positieve dingen.” Spreek positief tegen jezelf!
  • Maak het niet te ingewikkeld.
  • Leef vanuit het buikgevoel!
  • Glimlach!
  • Bewaar het kind in je.
  • Controle bestaat niet: wat je overkomt heb je niet in de hand, wel de manier waarop je reageert.

Helen door dans

Dansen voedt, geeft energie en zorgt voor herbronning doordat een andere energielaag aangesproken wordt dan de dagelijkse stresssleur. Een danser komt terug op aarde in het ‘nu’ met aandacht voor het lichaam. Veel mensen zijn niet meer in contact met hun diepere zelf. Door te dansen kan je dit opnieuw aanleren. Op fysiek vlak gaat de energie en het bloed vlotter stromen. Dansen doe je vanuit het buikcentrum waar alle levensenergie zit. Je beweegt terwijl je de energie voelt stromen langsheen alle chakra’s.
Door dans kan je zowel leren omgaan met de energie van jezelf als met de energie van anderen. Je wordt er bewuster door en je kan beter bepalen wat je toelaat en wat niet. Vanuit een focus en een kalmte ga je elkaars ruimte en energie respecteren. Je leert aanvoelen wat je nodig hebt en wat je kan toepassen in het dagelijks leven.
Een stap verder is dansen in stilte (zonder muziek). De bewegingen borrelen op en er komen spontaan ideeën en inzichten naar boven.
Met de boombals herontdekken we onze eigen volksdansen en volksmuziek. De positieve sfeer is helend… zelfs als toeschouwer!

Heling via natuurkracht

De beste remedie tegen sombere gedachten is groencontact. Na een hectische werkdag doet het goed om even te ontstressen in de tuin of in het bos. Het welzijn verhoogt door bv. frisse lucht of contact met een druppel regen. Gewoon kijken naar de natuur kan helpen bij overprikkeling en mentale vermoeidheid. Elke mens kan een oplaadplek gebruiken. Mediterend op een kussen of in stilte wandelen. In de natuur, waarvan we zelf een onderdeel zijn, kan een mens zijn evenwicht gemakkelijk terugvinden. ‘Hoofdmensen’, wat we meer en meer zijn, moeten terug leren voelen en ruiken.

Voeding beïnvloed heling

Er is veel stress en angst ontstaan rond voeding: wat hoort wel en wat hoort niet thuis in een gezonde maaltijd. Voeding is zeer individueel verschillend. Steeds zijn er meer en meer chemische inhoudsstoffen die zwaarder te verteren zijn dan natuurlijke stoffen.
Een goede regel is om oorspronkelijke voeding en levend voedsel boven blikvoeding te verkiezen. De intuïtie is een goede barometer bij de keuze van het voedsel. Probeer aan te voelen waar je zin in hebt, wat de zin naar eten prikkelt of juist ontneemt en volg dit advies. Eet niet impulsief maar volg je 'goesting'!
Een positieve ingesteldheid rond wat je eet of eigenlijk rond alles is een goede stap naar heling. Daarnaast is de levenswijze, meditatie en voeding een onmisbaar ingrediënt. Behandel jezelf positief! Formuleer met je geest een positieve doelstelling.

Muziek en klank om heel te worden

De mens bestaat uit lichaam, geest, ziel en ook uit emoties en relaties. Al die aspecten dien je aan te spreken om heling te bekomen en daarbij is de ziel doorslaggevend. Muziek kan hierbij een goed hulpmiddel zijn.

Helen dankzij het oneindig potentieel

Helen en zelfheling is een universeel en natuurlijk proces dat geen dure rituelen vereist. Het is gewoonweg putten uit het oneindige niets. Een evenwicht herstellen tussen eindigheid (grenzen, beperkingen) en oneindigheid. Eerbied hebben voor je grenzen en vanuit het oneindig bewustzijn en liefde de grenzen durven te verleggen. Durven loslaten en zien waar dit proces je brengt. Aanvaarden zonder het met de rede te willen vatten.
Oneindigheid is het potentieel, de leegte, het veld waar we uit kunnen putten. Onze essentie is oneindig. Het is een tweede natuur die naar orde en evenwicht zoekt. Heb vertrouwen dat het goed komt en laat de tweede natuur zijn werk doen: van activatie van het oneindig potentieel via transformatie van de eigen subtiele energie naar heling als manifestatie. Loslaten en vertrouwen! Bewust zijn van oneindig helende aspecten en ze toelaten! Heling met als doel evenwicht en harmonie te brengen geeft energie en licht. Het brengt je in contact met (ongekende) subtiele energieën en met je intuïtie. Dit voelt soms wat onwennig aan en vraagt een aanpassing alsof het een frisse nieuwe relatie is.

Zelfacceptatie en (eigen)liefde is de kern!

Een persoon die wil groeien gaat op zoek naar zijn blinde vlek, zijn vastgeroeste negatieve gewoontes en tracht ze te doorbreken. Dit is geen eenvoudige klus. Ziekte kan een persoon helpen, want het is een signaal. Een ziekte geeft je de kans om de vicieuze cirkel te stoppen. Je dient dan wel de ‘les’ die in het ziek zijn vervat zit te zien. Willen we die cyclus wel doorbreken om écht heel te worden? Of beschermen we liever niet het vertrouwde zelf?

Het oneindig potentieel is oneindige liefde in onvoorwaardelijkheid. Liefde is de onmisbare schakel bij zelfheling én dan zeker de liefde, de zachtheid voor jezelf!
© 2014 - 2024 Druide, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfgenezing en kankerZelfgenezing en kankerZelfgenezing bij kanker: is dit mogelijk? Naast de medische behandelingen als operatie, chemotherapie en bestraling kiez…
Zelfgenezing door te tekenen en te schilderenLevensbedreigend ziek worden kan iedereen overkomen. Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke manier om hiermee om te ga…
Kruidengeneeskunde: thuis kruiden gebruikenKruidengeneeskunde: thuis kruiden gebruikenOp een natuurlijke wijze zorg dragen voor uzelf en u gezin, is prettig en biedt vele voordelen. Bij het bereiden van kru…
De kracht en macht van zelfgenezingJe wordt op een ochtend wakker en je opeens blijkt dat je behoorlijk ziek bent, terwijl je de dag ervoor nog kerngezond…

Onze spieren, een lichaamseigen gezondheidsfabriekOnze spieren, een lichaamseigen gezondheidsfabriekEvolutionair gezien, bevindt zich ons lichaam nog steeds in de steentijd. Maar we zitten alleen maar achter onze bureau…
Stress versnelt verouderingsprocesWanneer een persoon lijdt aan chronische stress kan dit negatieve gevolgen hebben op de gezondheid; het is aangetoond da…
Bronnen en referenties
  • Heel natuurlijk, zeven eenvoudige wegen naar zelfheling, Anne-Marijn Somers, Nathalie Hermans, Benjamin Koen, Karine Garcia, Eddy Smits en Marleen Petermans, 2014
Druide (23 artikelen)
Gepubliceerd: 27-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.