Homeopathie bij striae en zwangerschapsstriemen

Striae, striemen of zwangerschapsstriemen zijn strepen in een rode of blauwpaarsachtige kleur op de huid. De plekken waar striae zich het snelst vormt zijn de borsten, buik, heupen, billen, bovenbenen en het gebied rond de oksel. Het zijn als het ware kleine scheurtjes in de vezels van de huid. Striae vormt zich op de huid als het menselijk lichaam toeneemt in omvang, bijvoorbeeld bij zwangerschap of snel gewicht aankomen. Homeopathische middelen worden ingezet voor zowel in- als uitwendig gebruik om de huid te versterken en om de kans op lelijk littekenweefsel te verminderen.

Zwangerschapsstriemen

Tijdens de zwangerschap neemt het menselijk lichaam sterk in omvang toe. Met name het gebied rond de buik en bij de borsten van zwangere vrouwen zwelt erg aan. Als er dan striemen of striae ontstaat noemt men dit zwangerschapsstriemen. Als deze striemen zich eenmaal op het lichaam gevormd hebben zijn deze niet tot nauwelijks te verwijderen. Een effectieve behandeling voor deze aandoening is nog niet gevonden. Zwangerschapsstriemen en striae zullen wel naar verloop van tijd verbleken waardoor ze minder zichtbaar zijn op de blote huid. Er blijven dan enkel bleke tot witachtige strepen op de huid over. Striae is verder een onschuldige bijkomstigheid van zwanger zijn of dikker worden, maar patiënten ervaren het als een nare aangelegenheid omdat ze vinden dat het lichaam er niet mooier op wordt.

Wat kunt u zelf makkelijk doen?

Het is aan te raden om de huid zo soepel mogelijk te houden. Dit kunt u zelf doen als u zich dagelijks na het douchen insmeert of laat masseren met een passende bodymilk. Ook het homeopathische middel Calendulan in crème of emulsievorm kan bijdragen aan het soepel houden van de huid. Tijdens de zwangerschap kunt u het beste twee keer per dag het gebied rond de buik, de buik zelf en de borstel insmeren met dit soort crème, bodymilk of emulsie om de vorming van striae of zwangerschapsstriemen te voorkomen.

Oorzaken van striae

Het ontstaan van striae kan meerdere oorzaken hebben:
 • Erfelijk bepaald
 • Zwangerschap, striae vormt zich dan met name op de buik en bij de borsten
 • In de pubertijd waar de striemen zich voornamelijk vormen op dijen, billen en borsten
 • Bij ernstige obesitas (overgewicht) met striaevorming op de buik, dijen, binnenzijde van de bovenbenen en bovenarmen
 • Bij het gebruik van medicatie van de familie corticosteroïden, dit kan onder andere prednison en cortison zijn. Striae vormt zich dan over het algemeen over het gehele lichaam; er valt geen duidelijke locatie aan te wijzen.
 • Bodybuilders en mensen die een andere vorm van een (extreme) krachtsport doen hebben een verhoogde kans op striemen op de armen, bovenbenen en borsten
 • Bij iemand die recent een borstvergroting heeft ondergaan kan striae zich vormen bij de borsten
 • Ziekten die striae kunnen veroorzaken zijn naast de bovenstaande oorzaken: hypofyse, bijnierschorsafwijkingen, het syndroom van Cushing, het Ehlers Danlos syndroom, andrenocorticaal syndroom, Prader-willi syndroom en cherubisme.

Homeopathie en striae

Homeopathische geneesmiddelen worden veelvuldig ingezet bij striea voor zowel in- als uitwendig gebruik. Bij plotselinge vorming van striae dien je altijd een medisch expert te raadplegen om een ernstige ziekte uit te sluiten.

Homeopathie en bindweefsel

Het homeopathische geneesmiddel Silicea Pentarkan werkt versterkend op het bindweefsel. Deze tabletten kunnen online worden besteld uit landen als Duitsland, Engeland en België. Silicea Pentarkan heeft naast het positieve effect op het bindweefsel ook een positieve werking op droge nagels en slappe/futloze haren. Over het algemeen kan worden gesteld dat de vorming van littekens wordt tegengegaan. De tabletten worden ook preventief ingezet om zo striae en zwangerschapsstriemen te voorkomen.

Kans verminderen op lelijk (litteken)weefsel

Voor uitwendig gebruik worden homeopathische créme, emulsie, zalf en bodymilk ingezet op basis van Calendulan. Calendulan emulsie heeft een verkoelende en verzorgdende werking op de huis en zorgt er ook voor dat de huid snel kan herstellen bij vorming van zwangerschapsstriemen of striae. In Nederland en België kan Calendulan worden gekocht van het merk VSM in de supermarkt, drogist of bij online drogisten.

Lees verder

© 2014 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Striae. Ontstaan, behandelen en voorkomen!Striae. Ontstaan, behandelen en voorkomen!Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met striae, ook wel zwangerschapsstriemen genoemd. Maar ook andere…
Alles over striaeStriae is ook wel een ander woord voor groeistrepen. Het ontstaat als vaak in de puberteit, door veel trainen of door ee…
Striae, wat is het?Striae is een herkenbaar probleem voor veel vrouwen. Het kan zelfs een reden zijn om niet meer naar het zwembad te gaan.…
Rode vouwlijnen en striae: paarse lijnen op buik en benenRode vouwlijnen en striae: paarse lijnen op buik en benenRode vouwlijnen zijn vervelend en ongewenst. Veel mensen kampen met deze lijnen en willen er graag zo snel mogelijk van…

Asthenofobie, de angst voor flauwvallen of flauwheidAsthenofobie, de angst voor flauwvallen of flauwheidAsthenofobie is de angst voor flauwvallen of voor het flauwe gevoel dat een persoon kan hebben als men te weinig eet of…
Boswellia, een kruid dat werkt tegen (chron.) ontstekingenBoswellia, een kruid dat werkt tegen (chron.) ontstekingenBij de drogist en de apotheek zijn vele ontstekingsremmers te koop. Steeds meer wordt bekend dat deze zogenaamde NSAID's…
Bronnen en referenties
 • http://www.huidinfo.nl/striae.html
 • https://www.salusi.nl/wat-zijn-striae-hoe-ontstaan-striae-en-wat-kun-je-ertegen-doen/
 • http://www.ecuri.com/striae-echt-verwijderen
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/21575-homeopathie-geneesmiddelen-r-s.html

Reageer op het artikel "Homeopathie bij striae en zwangerschapsstriemen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Gepubliceerd: 27-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Special: Homeopathie en zwangerschap
Bronnen en referenties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!