Zwangerschapsstriemen. Striemen voorkomen? Enkele tips!

Striemen tijdens zwangerschap, of erna, kunnen erg vervelend zijn. Vrouwen die te kampen hebben met dit huidprobleem schamen zich vaak om hun buik nog te tonen in het openbaar. Dat kan erg lastig zijn wanneer men bijvoorbeeld wil gaan zwemmen of een andere sport wil gaan doen. Toch zijn er bepaalde remedies tegen het fenomeen. Jammer genoeg is het niet, of bijna niet, mogelijk om preventief op te treden tegen striemen. Volg

Inhoud


Wat zijn striemen of zwangerschapsstriemen?

Striemen zijn markeringen of lijntjes op de huid met een dikte van enkele millimeters, maar met een lengte van meerdere centimeters. Ze zijn het meest courant op plaatsen op het lichaam waar de huid het meest belast wordt door opgespannen te worden. Dat wil niet zeggen dat een licht gespierd strak buikje striemen zal krijgen, mensen met een opgespannen dikke buik lopen het risico echter wel. Striemen komen het meest voor op onder andere de buik, de dijen, de borsten, de liezen en de billen. Tijdens een zwangerschap ontstaan de striemen meestal op de buik van de vrouw.

Hoe ontstaan deze lijntjes?

Zoals eerder aangehaald licht een gespannen huid aan de oorzaak van striemen. Wanneer iemand geleidelijk aan dikker wordt zullen deze striemen niet of amper zichtbaar zijn. Ze ontstaan immers wanneer de huid met een 'explosieve' snelheid uitgerekt wordt. Dat kan wanneer een vrouw zwanger wordt, maar dat kan ook bij een man die plots begint te fitnessen en meer spieren aanmaakt. Doordat de huid zo uitgetrokken wordt ontstaan de scheurtjes die wij striemen noemen. In feite zijn het dus scheuren en littekens in het huidoppervlak.

Hoe kunnen striemen voorkomen worden?

Striemen zijn niet erg makkelijk om te behandelen, daarom is het beter om preventief op te treden tegen deze littekens. Het is echter ook niet altijd makkelijk om ze te voorkomen bij een zwangerschap. Maar wie niet waagt niet wint, en wie niet probeert om ze te voorkomen is sowieso verliezer.

Mensen die dagelijks hun huid insmeren met een hydraterende dagcrème maken minder kans om striemen te hebben. Wanneer de crème dagelijks goed ingesmeerd wordt zal men de circulatie van het bloed bevorderen zodat het lichaam sneller nieuw weefsel kan aanmaken. Daarnaast is een algemene gezonde levensstijl ook bevorderend in het tegengaan van striemen. Zo is voeding die rijk is aan vitamine C en E van kapitaal belang voor de gezondheid van onze huid.

En hoe voorkomen tijdens de zwangerschap?

Het is erg moeilijk om striemen onder controle te houden tijdens een zwangerschap. De buik zal namelijk automatisch dikker worden en zwangere vrouwen gaan automatisch meer eten om ook de baby te voeden. Zwangere vrouwen dienen echter te beseffen dat ze niet letterlijk twee personen dienen te voeden. Wat belangrijk is, is dat de baby de juiste voedingsstoffen binnen krijgt en niet overbodige vetten en suikers.

Wanneer zwangere vrouwen plots veel meer gaan eten dan voorheen kunnen ze een een hormoon aanmaken dat de aanmaak van striemen bevordert. Door op een beheerste manier het gewicht langzaamaan te laten toenemen worden deze hormonen bijna weggewerkt. Daarnaast zal een langzame groei van de buik ook extra bevorderend zijn voor de huid doordat hij niet te snel uitrekt. De dokter of een diëtist kan meer raad geven over de juiste voeding tijdens een zwangerschap.

Behandelen na de zwangerschap.

Na de zwangerschap is het van belang dat de moeder in kwestie niet te snel haar overtollige gewicht wil verliezen. Op een gezonde manier geleidelijk aan de kilo's wegwerken is veel gezonder dan bepaalde wonderdiëten. Een diëtist kan meer raad geven over gezond diëten en de consequenties van het snel afvallen. Daarnaast blijft het van belang om de huidcrème dagelijks te blijven insmeren.

Striemen laten verwijderen met laser- of ledtechnologie

Er bestaan technologieën op basis van leds en lasers om zwangerschapsstriemen te laten verwijderen. Wetenschappers zijn echter niet volledig overtuigd over deze technologieën. Er bestaan er immers honderden en de meesten van hen hebben hun eigen ongelijk bewezen. Toch bestaan er ook technieken die wel werken, al zijn er daar dan weer sommigen bij met bijwerkingen. Probeer in contact te komen met personen die reeds een bepaalde behandeling ondernomen hebben vooraleer te beslissen om het al dan niet te doen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Striae. Ontstaan, behandelen en voorkomen!Striae. Ontstaan, behandelen en voorkomen!Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met striae, ook wel zwangerschapsstriemen genoemd. Maar ook andere…
Paars-rode strepen en striemen: buik, benen, rug en borstenPaars-rode strepen en striemen: buik, benen, rug en borstenHeb je last van paars-rode of rood-blauwe strepen, striemen of lijnen op buik, dijen, benen, rug en/of borsten? Mogelijk…
Thermodermie / Methode DebussyAls dieet, lichaamsbeweging en afslankcrèmes niet helpen om plaatselijke vetkussentjes en cellulitis te verwijderen, dan…

Zwanger en kuitkrampZwanger en kuitkrampKuitkrampen tijdens de zwangerschap, een veel voorkomende en vervelende kwaal. Deze kuitkrampen komen voornamelijk in de…
Miskraam: opnieuw zwanger wordenMiskraam: opnieuw zwanger wordenNa een miskraam opnieuw zwanger worden: de meeste vrouwen lukt dit probleemloos. Soms kan het even duren voordat de norm…
Bronnen en referenties
  • http://www.allesoverseks.be/cms/vragen/striemen/wat-zijn-striemen.aspx
  • http://www.e-gezondheid.be/zwangerschapsstriemen-1
  • http://www.ingelicht.be/striemen-voorkomen
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.