Wat is hoge bloeddruk en wat kan je er aan doen?
Het aantal mensen met hoge bloeddruk is stijgend en behalve de genetische versie of als bijwerking van bepaalde medicijnen, is er ook een welvaartscomponent. Dat alles neemt niet weg dat het er is en als je het hebt, is het zinvol om er iets aan te doen. Je kunt vervolgens de reguliere geneeskunde raadplegen en je kunt het alternatieve circuit in. Maar waar ligt nu de basis voor hoge bloeddruk en wat is wijsheid als je je hoge bloeddruk hebt?
Neem het heft in eigen hand!
Iedereen moet voor zichzelf bepalen wat hij/zij gaat doen en of je het pad van de huisarts volgt of het alternatieve circuit is dan ook iets waar niemand anders een beslissing voor kan nemen, dan de persoon in kwestie zelf. Natuurlijk is informatie inwinnen en gesprekken voeren met reguliere artsen en bijvoorbeeld een homeopathisch arts (handig als je een combinatie hebt) zinvol. Laat je goed voorlichten, win je eigen informatie in en neem dan maatregelen. Niets doen wordt meestal een slijtageslag voor het lichaam.
Wat is hoge bloeddruk?
Het hart pompt het bloed door de vaten en de kracht waarmee dit gebeurt noemen we de bloeddruk. De slagaders die als eerste het bloed vanuit het hart doorgepompt krijgen, zorgen dat het verder alle vaten in gaat. Er ontstaat door de kracht een druk op deze vaten. Als er te lang met hoge druk bloed door de vaten gepompt wordt, kan dit de wanden van de vaten beschadigen. Er kan een soort verkalking van de slagaders ontstaan en is een risico voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Andere risicofacturen zijn onder meer een hoog cholesterol, overgewicht, diabetes, roken en stress. Maar ook de functie van de nieren, ogen en hersenen kan door een hoge bloeddruk verslechteren.
Het lastige aan het hebben van een hoge bloeddruk is dat je het vaak niet weet. Sommige mensen krijgen druk op de borst, wazig zicht of ogenschijnlijke spanningshoofdpijnen, maar veel mensen merken er niets van. Ze komen er of niet achter of als er om wat voor reden dan ook een keer een onderzoek plaatsvindt.
Boven- of onderdruk meten?
De meningen zijn verdeeld over het meten van de druk. Waar de een zich vasthoudt aan de bovendruk, zegt de ander dat de onderdruk maatgevend is. Globaal, maar kan individueel verschillen, is een druk die niet veel hoger wordt dan 140 / 90 als “goed” te betitelen.
Wat te doen als je bloeddruk te hoog is?
Natuurlijk zijn er huisartsen die direct medicijnen voorschrijven, maar dat is slechts symptoombestrijding. Er komt meer bij kijken en dat kan ook uit het alternatieve circuit komen. Natuurlijk zijn er ook enkele zaken die je zelf kunt doen, maar is niet eenvoudig voor de meeste mensen. Het gaat om zaken die met de leefstijl te maken hebben en daar een kentering in aanbrengen is, zeker als je je manier van leven wel als prettig ervaart, niet eenvoudig.
Bron: Counselling, Pixabay Wat kan je zelf doen?
Het gaat dus om de leefstijl die een rol kan spelen op een verlaging van de bloeddruk. Daar horen enkele essentiële zaken bij, te weten:
- Bewegen, de norm van 30 minuten per dag kan inmiddels wel opgeschroefd worden naar 45 tot 50 minuten per dag. Lekker bewegen hoeft niet intensief te sporten te betekenen. Gewoon dagelijks lekker een stuk in de buitenlucht wandelen, lopend of fietsend de boodschappen doen, een extra ommetje met de hond etc.
- De rokers moeten de sigaret echt laten staan, het is funest voor verschillende delen van het lichaam, zowel innerlijk als uiterlijk.
- Als je gaat wandelen, kan je tijdens het wandelen ook een meditatiemoment inlassen. Visualiseer een heerlijk ontspannen plek en ervaar hoe dat voelt. Lekker dat doen waar je je bij kunt ontspannen. Het vergt een grote mate van concentratie, maar kan prima werken.
- Kijk uit met je voeding. Gezonde voeding en kijk of er enkele kilo’s verantwoord af kunnen, bij overgewicht kan de aanhoudende druk op de vaten immers een risico zijn. Dat wil zeggen, niet te vet eten, te veel koolhydraten of te veel zout tot je nemen. Alles met mate, houdt het leven ook leuk ... en bedenk niet meer calorieën tot je nemen dan je verbruikt. Zo simpel kan het zijn.
- Kijk uit met je dosis stress. Werk of privé gerelateerd maakt niet uit, maar te lang te veel stress is desastreus voor lichaam en geest. Neem actie als je te stressvol leeft (oorzaak achterhalen en actie nemen), het is niet leuk én slecht voor je lichaam. Soms kan dat radicale beslissingen nemen betekenen, mogelijk is dan een sparringpartner in deze aan te raden.
Je kunt ook zaken combineren, want neem als voorbeeld yoga … dat levert je beweging op, je werkt aan je stress en balans in je leven. Voor sommige mensen kan het een uitkomst zijn.
Je kunt het alleen proberen, maar als je ziet dat dat niet werkt, zoek dan hulp. Als is het maar een soort sponsor, dan helpt je dat vaak al een belangrijke stap voorwaarts te zetten.
Verder is de homeopaat er altijd nog om te kijken of hij/zij je kan ondersteunen. Maar de oorzaak achterhalen en indien mogelijk wegnemen, is de absolute basis.
Tot slot
Blijf niet te lang lopen met een aanhoudend hoge bloeddruk en begin met je eigen acties. Je verbetert je levensstijl en het levert, behalve een beter bloeddruk, ook nog eens een prettig vooruitzicht op. “Lichter leven” is een term die je vaak hoort bij mensen die deze verandering al hebben ondergaan.