Natuurgeneeskunde: Te sterke werking van de schildklier

Het zal u nu wel niet meer verbazen dat het lot van de mens, of hij gezond blijft of ziek wordt, of hij gelukkig in de liefde is of geen geluk heeft in zijn beroep, vooral afhangt van een goed samenspel van de klieren en het zenuwstelsel.

Te sterke werking van de schildklier

Symptomen:

‘Kleren maken de man.’ Dit spreekwoord telt niet meer als de getroffene zijn slechte lichamelijke en geestelijke constitutie niet meer kan verbergen. De patient lijkt geestelijk en lichamelijk helemaal uitgeput. Zin in sex is helemaal verdwenen en daarbovenop komt snel gewichtsverlies en haaruitval. Bij een onderzoek constateert de arts een te snelle pols, dat de lichaamstemperatuur is verhoogd en de basisstofwisseling te hoog ligt. De warme, iets vochtige huid wordt goed doorbloed, de patiënt verlangt vaak naar wat afkoeling.

De klachten zijn typisch voor een te sterk werkende schildklier. Maar ook de volgende kenmerken kunnen een aanwijzing zijn: Vermindering van de lichamelijke en geestelijke prestaties, lichte tot middelzware vergroting van de schildklier, vast te stellen aan de omvang van de hals, glanzende en starende ogen, het ooglid knippert langzaam, onrust, prikkelbaarheid, licht beven van de handen, warmte, opvliegingen, slapeloosheid, neiging tot diarree of tot verstopping, menstruatieklachten. Hoofdzakelijk hebben vrouwen tussen de 20 en 30 jaar er last van, soms ook na de overgangsjaren. In bergachtige gebieden komt het minder voor dan in kustgebieden en in lage landen.

Oorzaak:

Bij sommige patiënten is het zonder twijfel de te zware belasting. Naast een gezin en de huishouding heeft vrouwen een drukke werkkring. Daar de schildklierwerking door de zenuwen gestuurd wordt en door andere klieren beïnvloed wordt, kunnen een te grote belasting en rommelige levensomstandigheden verantwoordelijk zijn voor een verkeerde werking. (De schildklier heeft twee platte, als duiveëieren zo grote zijkwabben en ligt met de verbindende middenkwab vlak onder het strottehoofd, voor en naast de luchtpijp. Zij scheidt haar hormoon direct in de bloedbaan af, het hormoon beïnvloedt de stofwisseling en de zenuwen. Bij een te sterke produktie ontstaan de beschreven klachten die als ze niet behandeld worden binnen 6 tot 12 maanden zorgen voor de gevaarlijke ziekte van Basedow, die weer tot de dood kan voeren doordat het hart het opgeeft.)

Opvallend is dat de patienten een goede eetlust hebben en toch steeds afvallen omdat de calorieënbehoefte van het hele lichaam verhoogd is. Etterende amandelen en rotte tanden of kiezen versnellen het ziekteproces. Een belangrijke oorzaak is vaak een verkeerde behandeling van krop door te veel jodium te geven.

Behandeling:

Vooreerst is rust geboden. Een zestal weken geen drukke werkkring en indien mogelijk zelfs een lange vakantie in een bosrijke omgeving geeft een eerste aanzet tot een sterk herstel. Daarnaast een dieet. Koffie, sterke thee, alcohol en scherpe kruiden moeten vermeden worden. Ook nicotine is schadelijk maar de patiënte rookt niet. Het voedsel moet vegetarisch en eiwitarm zijn, met veel rauwkost. Gerechten met veel jodium zijn absoluut verboden, vooral levertraan, spinazie, waterkers, zee- vis, zout met jodium. Voorzichtig ook met jodiurnhoudende medicamenten en cosmetica (de beschrijving van de inhoud goed lezen). Ook gerechten die de stofwisseling prikkelen vermijden, vooral vleesprodukten en varkensnieren. Per kilo gewicht moeten dagelijks 50 calorieën gebruikt worden (normaal 35 tot 40).

Naast het dieet is veel rust nodig, veel wandelen in een zonrjke omgeving en slapen met een open venster. ‘s Morgens en ‘s avonds moet de nek met een tinctuur uit eikenschors en wormvarenkruid, in wij nazijn gekookt, ingewreven worden. Verder thee drinken van de volgende samenstelling: blaaswier, valeriaan, St. Janskruid, paardebloem en zaad van de berenklauw in gelijke delen mengen, fijnhakken en een eetlepel op een kop water koken. Vijf minuten laten trekken. Twee kopjes per dag ervan drinken. (Zijn etterende amandelen of tanden ofkiezen de oorzaak, dan moet dit natuurlijk verholpen worden; neuraitherapeutische behandeling geeft hierbij een goed resultaat. Ook een bloedzuigerbehandeling gaat vaak de te sterke werking van de schildklier tegen.

Genezingsproces:

Bij een tijdige behandeling is in het algemeen algehele genezing mogelijk, maar het succes is wel erg afhankelijk van de houding van de patiënt. In dit geval zijn de beide echtgenoten het met elkaar eens; daarom is de vrouw ook in verbazingwekkend korte tijd weer gezond. Bij oudere echtparen wordt het wel eens wat moeilijker. Om een stapje terug te kunnen doen is veel liefde nodig.

Ter voorkoming:

Altijd goed opletten of er niets mankeert aan de amandelen, de tanden en kiezen. In streken waar veel krop voorkomt, voorzichtig zijn met een jodiumbehandeling

Te geringe werking van de schildklier

Symptomen:

De huid is bleek en droog; het gezicht is ingevallen, de ogen zijn spleetjes, de tong en de neus zijn breed. Moeheid en zich niet meer kunnen concentreren. Haaruitval, geen zin in geslachtsverkeer. Verdere kenmerken van een te zwak werkende schildklier zijn: het uitblijven van de menstruatie, geen potentie bij de man. De tanden vallen uit, verstoppingen. De lichaamstemperatuur wordt lager, de pois wordt ook minder, rauwe stem, lagere bloeddruk en droge slijmvliezen. Vooral vrouwen tussen de 40 en 50 hebben er last van. Vooral in het Alpengebied. Men maakt onderscheid tussen de aangeboren (krop bij de geboorte) en de verworven, te zwakke werking van de schildklier.

Oorzaak:

Deze is nog onbekend, vaak na een schildklieroperatie waarbij te veel weefsel van de schildklier is weggenomen. Ook beschadiging door bestraling en door te veel medicijnen. Veel vrouwen die een paar kinderen hebben gekregen lijden vaak aan een te zwak werkende schildklier, die voor of tijdens de overgangsjaren begint.

Behandeling:

Als de patient op tijd begint kan ook de natuur hier goed helpen. Veel beweging in de buitenlucht, borstbaden, wisselwarm watergebruik volgens Kneipp, melk en rauwkostrijk, vegetarisch dieet. Natuurlijk moet de stoelgang geregeld zijn en moet het jodiumgebruik via de voedingsmiddelen in de gaten worden gehouden.

Genezingsproces:

In lichte gevallen is na een maandenlange behandeling totale genezing mogelijk. Bij zware gevallen moeten we overgaan tot het toedienen van dierlijke of kunstmatige schildklierstoffen. Een regelmatige controle is nodig omdat bij hart en bloedsomloop complicaties kunnen optreden.

Ter voorkoming: Vooral vrouwen die in de overgangsjaren komen moeten één keer perjaar enkele weken het dieet, zoals onder Behandeling is beschreven, volgen. In streken waar veel krop voorkomt erop letten dat men niet te veel jodium binnenkrijgt.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Te snelle schildklier: symptomen, diagnose en behandelingTe snelle schildklier: symptomen, diagnose en behandelingHyperthyeroïdie is de naam voor de ziekte waarbij de schildklier te snel werkt. Er wordt dan een overschot aan schildkli…
Hyperthyreoïdie: teveel aan schildklierhormoonHyperthyreoïdie: teveel aan schildklierhormoonHyperthyreoïdie komt voor wanneer de schildklier te snel werkt. De schildklier produceert dan een teveel aan schildklier…
De schildklier en alvleesklierDe schildklier en alvleesklierDe schildklier ligt in de hals, net onder het strottenhoofd. Aan de achterkant van de schildklier liggen vier kleine bij…
Schildklieraandoening: de ziekte van PlummerSchildklieraandoening: de ziekte van PlummerBij mensen die de ziekte van Plummer hebben is er sprake van een te snel werkende schildklier die vergroot is. In de sch…

Natuurgeneeskunde: Aderverkalking (arterioscierose)Door vet- en kalkafzetting aan de binnenkant van de slagaderen verliezen ze hun elasticiteit. Een beschadiging van de za…
Fysiotherapie gebruikt nu ook cuppingIn de acupunctuur wordt gebruik gemaakt van de cupping methode. Sinds kort is deze ontdekt door fysiotherepeuten en, o.a…
Bronnen en referenties
  • Bron: Naturheilkunde
Reactie

Janny, 05-06-2008
Ik heb stuma aan beide schildklierkwabben. links is de omvang, 1,7 x1,75 cm. de lengte is 4,7. de rechter heeft een omvang van 1,45x2,1 cm. lengte 4,95. isthmus dikte circa 0,4.beide kwabben als ook in isthmus inhomogeen ten gevolge van multipele cystostructuren. verspreid ook meerdere grove verkalkingen. mijn vraag is. wat zijn de normale maten van de omvang van een schildklier? Reactie infoteur, 05-06-2008
Beste Janny,

Ik hoop dat je met het onderstaande geholpen bent.

De schildklier, ook wel thyroïd genoemd, ligt aan de voorzijde van de hals en bestaat uit twee kegelvormige lobben (lobus dexter en lobus sinister) die door een weefselbrug (isthmus) zijn verbonden. De schildklier weegt ongeveer twintig tot dertig gram en de lobben zijn ongeveer twee centimeter breed, vier centimeter hoog en twee centimeter dik.
De beide schildklierlobben bedekken het schildkraakbeen van het strottenhoofd en de bovenste kraakbeenstukken van de luchtpijp. De rechterlob is meestal iets breder en langer dan de linkerlob. De kwabben trekken vanuit caudale richting schuin omhoog naar dorso-craniale richting. De lobben zitten aan het tracheakraakbeen en schildkraakbeen verbonden met los bindweefsel en banden.
De isthmus varieert in vorm en grootte. Hij is ongeveer anderhalf tot twee centimeter breed en een halve tot anderhalve centimeter lang en ligt meestal ter hoogte van de tweede of derde tracheale ring. Bij sommige mensen ontbreekt de isthmus in het geheel.
De schildkier wordt door een krachtig kapsel omhuld (capsula glandulae thyroïdeae). Dit kapsel bestaat uit twee bladen, het interne kapsel (capsula interna) en het externe kapsel (capsula externa).

De bloedvoorziening van de schildklier geschiedt door twee paar arteriën, de aa. thyroïdeae superiores en de aa. thyroïdeae inferiores, die in verhouding tot het kleine orgaan groot zijn. Ook uit de naburige arteriën komen nog kleine takjes naar de schildklier. De normale bloedvoorziening bedraagt vijf milliliter per gram schildklierweefsel per minuut. Bij een verhoogde schildklierfunctie kan er veel meer bloed naar de schildklier stromen

Sophocles

Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.