Natuurgeneeskunde: Ondervoeding, waterzucht

Stofwisselingsprocessen gebeuren in iedere lichaamscel. Daaruit blijkt wel dat een stofwisseling die zonder problemen verloopt erg belangrijk is voor de gezondheid van de mens. Daarom kan het niet genoeg herhaald worden hoe belangrijk een gezonde levenswijze, afwisselend en gezond eten, een goede spijsvertering en veel beweging in de frisse lucht zijn.

Ondervoeding

Symptomen:

Prestatievermindering, weinig eetlust, trage stoelgang en prikkelbaar. Snel koud hebben, duizeligheid, langzame pols, storingen in het seksuele leven, vatbaar voor infectieziekten, zijn verdere aanwijzingen voor de zogenaamde droge vermagering. Komt er ook nog diarree bij en veel urineafscheiding, dan spreken we van een hongeroedeem.

Oorzaak:

In veel gevallen functiestoornissen in de klieren (hersenaanhangsel, schildklier, bijnieren). Soms onderdrukking van de voedingstoevoer door te zware lichamelijke belasting of door prikkelende stoffen (tabak). Ook storingen in de vertering of veranderingen in verhoudingen van de darmbacteriën.

Behandeling.

De oorzaak wegnemen (neuraltherapie volgens dr. Huneke). Gelijkmatige levenswijze. Veel slaap en rust, luchten zonnebaden, voorzichtig zijn met wat men eet.Je niet overvoeren, maar veel kleine maaltijden met afwisselend en lichtverteerbaar voedsel. Letten op een regelmatige spijsvertering.

Genezingsproces:

Door consequente adem- en stemoefeningen en door het wegnemen van de oorzaak kan de patiënt binnen een paar weken op zijn ideale gewicht.

Ter voorkoming: Regelmatige spijsvertering, gelijkmatige levenswijze, zinvolle voeding.

Waterzucht

Symptomen:

De onderbenen van een patiënt zijn bijna net zo dik als de bovenbenen. De huid is strak gespannen; als je er met de vinger op drukt blijven er diepe putten achter. Waterzuchtige zwellingen kunnen in een vergevorderd stadium ook op de bovenbenen, armen en romp voorkomen. Ook in de buiken borstholte en zelfs in het hartezakje kunnen grote hoeveelheden water zitten: wel 40 liter.

Oorzaak:

Meer dan de helft van het lichaam bestaat uit water. Wat het lichaam aan vloeistof uitscheidt, wil het ook weer opnemen, om het evenwicht tussen de water- en zouthuishouding te herstellen. Vooral door eenzijdige of te weinig voeding kan er een storing in de stofwisseling ontstaan waardoor er meer water vastgehouden wordt in het lichaam. Verdere oorzaken zijn storingen in de tussenhersenen (meer unneuitscheiding), nierziekten en hartziekten, ontstekingen, bloed- en lymfstuwingen. Hartwaterzucht begint volgens de wetten van de zwaartekracht meestal in de benen, nierwaterzucht aan de oogleden.

Behandeling:

Als eerste maatregel: elektroacupunctuur. Streng dieet. Na de eerste vastendagen een zoutarm en vegetarisch dieet volgen. In veel gevallen aardappel- en rjstdagen inlassen. Ondersteunende maatregelen door homoeopathische behandeling en kruidenmengsels. Bij nierwaterzucht thee van berkebladeren, peterseliewortels,jeneverbessen, rozemarijn, en brandnetels. Bij hartwaterzucht thee van lelietjes van dalen, vingerhoedskruid en zeelook.

Genezingsproces:

Door de stofwisseling ontstaat dagelijks een halve liter water, rond de twee liter vloeistof komt dagelijks door het voedsel en het drinken ons lichaam binnen. Doordat men minder zout gebruikt verdwijnt de dorst, zodat de hoeveelheid vloeistof die men nodig heeft teruggebracht wordt tot l-- liter. Ook als het water verdwenen is, moet de behandeling consequent voortgezet worden. Strenge controles en veel discipline van de patiënt zijn hiervoor nodig.

Ter voorkoming:

Natuurlijke levenswijze, jaarlijks twee keer een vastenkuur doen, veel vers fruit en groente eten, regelmatig laten onderzoeken om eventuele hart- en nierkwalen meteen te kunnen bestrijden.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ondervoeding bij ziekte: oorzaken en gevolgenOndervoeding bij ziekte: oorzaken en gevolgenIemand die ondervoed is, heeft een tekort aan voedingsstoffen. Dit heeft gevolgen voor het functioneren van je lichaam.…
Refeedingsyndroom: storing stofwisseling bij ondervoedingRefeedingsyndroom: storing stofwisseling bij ondervoedingHet refeedingsyndroom is een verzamelnaam voor een aantal stoornissen in de stofwisseling, die kunnen ontstaan als een e…
De oorzaken voor ondervoeding bij ouderenDe oorzaken voor ondervoeding bij ouderenBij ondervoeding krijgen ouderen te weinig eiwitten, vitamines en mineralen binnen. Hierdoor heeft men een te laag gewic…
Afvallen: verhoog je stofwisselingAfvallen: verhoog je stofwisselingWanneer je wilt afvallen, is je stofwisseling van groot belang. Hoe hoger je stofwisseling is, hoe meer je verbrandt in…

Natuurgeneeskunde: Hartneurose, hartzwakteHet hart stuurt gelijktijdig het bloed in twee richtingen: het door het lichaam gebruikte bloed vloeit naar het hart ter…
Natuurgeneeskunde: Geelzucht, levercirroseGeelzucht mag men niet onderschatten omdat de lever er blijvende schade van kan ondervinden.Blijvende schade aan de leve…
Bronnen en referenties
  • Bron: Naturheilkunde
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.