Natuurgeneeskunde: Geelzucht, levercirrose

Geelzucht mag men niet onderschatten omdat de lever er blijvende schade van kan ondervinden.Blijvende schade aan de lever is in de meeste gevallen niet meer te verhelpen, zonder een levertranspantatie. Geelzucht

Symptomen:

Geelachtige verkleuring van het bindvlies van het oog, soms verkleurt ook de hele huid. Leemachtige ontlasting en donkergekleurde urine. Van geval tot geval verschillend erge jeuk, koorts, overgeven, diarree of verstopping.

Oorzaak:

In ‘t algemeen zegt men dat het door een leverkwaal ontstaat, maar dat hoeft helemaal niet. Vaak ontstaat geelzucht door infectie of door psychische oorzaken (daarom is onderzoek bij geelzuchtpatiënten op hun psychische gesteldheid aan te raden). Ook een stuwing in de gal-afvoer of afbraak van het bloed kan geelzucht, dat in de grond genomen geen zelfstandige ziekte is, maar het symptoom van een andere ziekte, tot gevolg hebben.

Behandeling:

Deze is afhankelijk van de oorzaak van de geelzucht. In ieder geval beginnen met vasten, later mag men vruchtensap en rauwkost hebben. Na dit dieet kan overgegaan worden op een vegetarisch dieet met veel melkeiwitten en vruchten met suiker. De lever ontzien door geen dierlijke eiwitten te gebruiken, geen scherpe kruiden en geen chemische geneesmiddelen. Absoluut alcohol- en rookverbod. Lavasthee met anijs en venkel, hiervan twee keer per dag een kopje drinken. Totaalwassingen met azijnwater. Zemelenbad met aansluitend koud wassen. Hete kompressen op de leverstreek. Psychotherapeutische behandeling bij zware depressies.

Genezingsproces:

Geelzucht mag men niet onderschatten omdat de lever er blijvende schade van kan ondervinden. Door strenge bedrust geneest men langzaam. De gezichtskleur wordt beter als men het volgende drankje drie keer per dag neemt: 3 eierdooiers in een kwart liter wijn opkloppen, wat rabarberpoeder toevoegen. Zelf nadat men helemaal weer genezen is moet men zeker nog een halfjaar een dieet volgen.

Ter voorkoming: Zorgen zien te vermijden, oppassen voor infecties, gezonde levenswijze.

Verschrompeling van de lever (levercirrose)

Symptomen:

Rode verkleuring van de huid van de handpalmen en over het hele lichaam asgrauw. Geen eetlust, overgeven, afkeer van vet eten, diarree afgewisseld met verstoppingen( obstipatie). De patient drinkt al lange tijd veel alcohol. Bij leververschrompeling gaat het eigenlijk om een chronische ontsteking van de lever waarbij het ontstoken weefsel het gezonde weefsel wegdringt en verschrompelt.

Oorzaak:

Het overmatig alcoholgebruik, maar het kan ook een ontsteking aan de galwegen, voedselgebrek (vooral als er lange tijd geen eiwit wordt gebruikt) of een acute leverontsteking zijn. Vooral mannen tussen de 40 en 60 jaar hebben er last van. Is er ook al waterzucht in de buik, dan heeft men nog twee jaar te leven.

Behandeling:

Bloedzuigers aanbrengen om het gif uit de lever te halen. Dieet met voedsel dat niet prikkelt, het beste is rauwkost met kwark. Verboden zijn alcohol, koffie, thee, vlees, vis, worst, eieren, kruiden en zout, en chemische geneesmiddelen. De lever stimuleren met lendewikkels en azijnomsiagen. Dagelijks wassen en een halfbad nemen. Indien nodig is een psychotherapeutische behandeling nodig omdat hier de oorzaak kan liggen van het alcoholgebruik.

Genezingsverloop:

Als de oorzaak weggenomen is, treedt er spoedig verbetering op. Na een halfjaar zijnde klachten verdwenen.

Ter voorkoming:

Bij alcoholmisbruik is een ontwenningskuur nodig. Om de lever gifvrij te maken kan men cichoreithee drinken. Maar er mag maar één kopje per dag van gedronken worden. En de theekuur mag maar vier tot zes weken duren.

Leverstuwslag (opgezwollen lever)

Symptomen:

Een goede geneesheer moet vooral goede diagnoses kunnen stellen. Soms is er compleet detective-werk nodig om de oorzaak van een ziekte op te sporen. Want wat helpt het om ademhalingsmoeilijkheden of een opgeblazen gevoel met medicamenten te gaan bestrijden als er niet gezocht wordt naar de oorzaak? De gevolgen zouden alleen maar het voortzetten van de kwaal betekenen. Met het risico dat op een dag zelfs de werkzaamste natuurgeneeskundige behandeling niet meer helpt. Bij een patiënt, waar de lever zo sterk vergroot is dat deze al over de rechter rib komt, kan de oorzaak een hartklep zijn die niet goed werkt. En de defecte hartklep kan veroorzaakt zijn door ontstoken amandelen.

Oorzaak:

Zoals boven is beschreven. Meestal ontstaat leverzwelling door een bloedstuwing in de buurt van de lever omdat de bloedsomloop niet helemaal goed functioneert, maar ook ontstekingen of een gezwel kunnen de oorzaak zijn. Soms gebeurt het ook dat de galvloeistof in de bloedsomloop terechtkomt, waardoor ook een lichte geelzucht kan ontstaan.

Behandeling:

Neuraltherapie van Huneke om de oorzaak weg te nemen. Het procaïne wordt direct in de amandelen ingespoten. Salade-kuur, voornamelijk met rammenas. Behandeling volgens Kneipp.

Genezingsproces:

Als de oorzaak weg is en het hart versterkt, treedt er langzaam verbetering op. Theekuur van berberis-bessen, duizendguldenkruid, mariadistel, duivekervel, guichelheil in gelijke delen. Van dit mengsel twee theelepels op een halve liter water koken. Dagelijks twee kopjes sloksgewijs drinken.

Ter voorkoming: De bloedsomloop in de gaten blijven houden.

Verboden voedingsmiddelen bij lever- en galziekten:

Alle vet, vooral dat van varkens-, runder- en schapevlees. Als het toegestaan is, hoogstens 20 tot 40 g boter per dag. Het dieet moet veel koolhydraten, eiwitten en vitaminen bevatten. Alleen lichtverteerbaar voedsel gebruiken.

Absoluut verboden zijn:

Slagroom, vet (behalve boter en olijfolie), vette en oude kaas, gebraden, gerookte of ingemaakte vis, hard gebraden vet, vlees, (vooral varkens-, ganze-, eende-, schapevlees), vet broodbeleg, gebakken aardappelen, aardappels in de schil gekookt, zoute aardappelen, patat, peulvruchten, paddestoelen, uien, rauwe tomaten, komkommer, paprika, olijven, kool. Bij het fruit: pruimen, kersen, druiven, mirabellen, aalbessen, rode bosbessen, kruisbessen, aardbeien, zwarte bessen, vijgen, dadels. Verder wit brood, grijs en volkorenbrood, gebak, pannekoeken, noten
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Levercirrose: oorzaken, symptomen, behandeling en prognoseLevercirrose: oorzaken, symptomen, behandeling en prognoseBij levercirrose is er sprake van vervanging van grote hoeveelheden leverweefsel door bindweefsel. De functie van de lev…
Gevolgen van alcohol voor de leverGevolgen van alcohol voor de leverAlcohol heeft diverse gevolgen voor de lever. Alcohol speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van diverse leverziekt…
Kanker: leverkankerEr zijn twee soorten leverkanker: primaire en secundaire leverkanker. Primaire leverkanker betekent dat de kanker in de…
Geelzucht (icterus) is vaak een ernstig symptoomGeelzucht (icterus) is vaak een ernstig symptoomBij geelzucht is de huid gelig van kleur. Vooral het oogwit is gevoelig voor die verkleuring. Men ziet het soms ook bij…

Natuurgeneeskunde: Ondervoeding, waterzuchtStofwisselingsprocessen gebeuren in iedere lichaamscel. Daaruit blijkt wel dat een stofwisseling die zonder problemen ve…
Natuurgeneeskunde: Galblaasontsteking, galstenenIn het spreekwoord: ‘Zijn gal spuwen,’ zit veel waarheid. Galstenen en een galblaasontsteking, komen veelvuldig voor bij…
Bronnen en referenties
  • Bron: naturheilkunde
Reacties

Liesbeth Visser, 03-06-2011
30 jaar geleden heb ik geelzucht gehad, ben daar 3 maanden ziek van geweest.
ik was toen 15 jaar. Eigenlijk heb ik daarna nooit speciaal op mijn voeding gelet, volkorenbrood, vet eten, kruiden, alcohol en alle soorten groente en fruit. Mijn vraag is, bestaat er een boekje over wat je nu wel en niet mag eten na geelzucht? Reactie infoteur, 03-06-2011
Beste Liesbeth,

Geen idee, maar misschien is er een ander die dit leest en wle weet of er een boekje bestaat.

Sophocles

Mw K. J. van Dijk-Irvine, 16-08-2008
Volgens de internist heeft men medicijnen gegeven waar ik waarschijnlijk allergisch voor ben. Hij noem dat een zeer uitzonderlijk geval. Is er iets dat de jeuk kan verzachten? Reactie infoteur, 16-08-2008
Beste,

Erg sneu voor u, een natuurmiddel om jeuk te verminderen is de jeukende plekken afkoelen. Dit kan met een ijspakking op de ergst jeukende plekken, of ijs-gel.

Sterkte toegewenst,

Sophocles

Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.