Natuurgeneeskunde: Galblaasontsteking, galstenen

In het spreekwoord: ‘Zijn gal spuwen,’ zit veel waarheid. Galstenen en een galblaasontsteking, komen veelvuldig voor bij mensen die een druk beroep hebben, weinig bewegen en vooral zich veel opwinden en boos maken.

Galblaasontsteking

Symptomen:

Soms wel al jarenlang last van maagzuur en van opgezwollenheid, die op allerlei plaatsen optreedt. Plotseling optredende koorts en last van koude rillingen. Donkergekleurde urine, die er als donker bloed uitziet. Steeds koude voeten. De indruk zou kunnen ontstaan dat de patient aan een depressie lijdt. Erge pijn in de bovenbuik die naar de rug uitstraalt.

Oorzaak:

Te veel vlees, gebruikt van scherpe kruiden, koffie en sterke thee en wit brood. Tegen de chronische verstopping gebruikt de patient lichte tot middelzware zelfmedicatie van de drogist. Een slechte doorbloeding van de huid, een sterk beslagen tong, een iets versnelde pols. In het middelpunt van het gehele ziektebeeld staan natuurlijk de verkeerde levensgewoonten. Door te veel opwinding ontstaat dan meestal de eerste aanval. Galstenen veroorzaken de galblaasontsteking.

Behandeling:

Koppen zetten. Strenge bedrust, volledig vasten. Voor opwekking van de galvloeistof ‘s morgens op de nuchtere maag een glas water met een theelepel Karlsbader zout, binnen 10 minuten sloksgewijs opdrinken. Verder een paar keer per dag met een zoutoplossing een klysma (een mespunt zout op een halve liter kokend water) en een paar keer per dag pepermuntthee drinken (dat is een goed oud huisrniddel tegen ontstekingen, daarom wordt het bij de natuurgeneeskunde natuurlijk ook gebruikt). Rammenassap drinken op de nuchtere maag. Eerst begint men met 100 g en voert dat op tot 300 g. Als de ontsteking minder wordt maakt men deze hoeveelheid ook weer minder. De kuur mag niet langer dan twee weken duren. Daar de toestand van de patiënte niet al te erg is, steeds heter wordende halfbaden, daarna vochtige pakkingen en tenslotte een lauwwarme totaalwassing. Tijdens de nacht been- en lichaamswikkels (bij koliekachtige pijnen helpen dampkompressen), afwisselend met koele lichaamsomsiagen rechts op de buik.

Genezingsproces:

Het belangrijkste is het leren gebruiken van gezond voedsel. Na herstel ‘s morgens en ‘s avonds knackebröd met weinig boter en compote. ‘s Middags gestoofde groente (zonder vet gekookt, later mag er iets boter doorgeroerd worden). Bij volledige genezing, volkorenbrood en iedere groentesoort, alleen geen vet. Ook mager vlees en magere worst zijn geoorloofd. Verboden zijn spek, reuzel, varkensvlees, rookvlees, koffie, mayonaise, peulvruchten, kool, ijskoude dranken en natuurlijk alcohol. Hoogstens 60 g vet per dag. Later ook vegetarisch voedsel. Verder veel wandelen, goed leren ademhalen en regelmatig een zonnebad nemen. Belangrijk is ook dat er niet te veel opwinding is. Patiënten die last van de gaiblaas hebben twijfelen vaak aan zichzelf, dus moet hun zelfbewustzijn, ook met behulp van suggestie, weer opgebouwd worden. Verder zorgen voor een regelmatige stoelgang. Anders is een terugslag onvermijdelijk.

Ter voorkoming:

In het spreekwoord: ‘Zijn gal spuwen,’ zit veel waarheid. Daarom moet iedere opwinding vermeden worden en iedere onregelmatigheid in de stoelgang natuurlijk meteen op natuurgeneeskundige wijze behandeld.

Galstenen

Symptomen:

‘De patiënt klaagt over een voortdurend druk- gevoel boven in de buik. Erge pijn in de buik die naar de rug en vooral naar de rechterschouder uitstraalde. Bovendien overgeven en koorts terwijl de hele buik gespannen is.

Oorzaak:

Een chronische verstopping. Een onverstandige manier van leven, te veel drukte, te weinig bewegen, een zittend beroep en te veel en te vet eten. Een op de vier mensen heeft galstenen. Vrouwen hebben er vijf keer zo veel last van als mannen, De stenen hebben de grootte van een zand- korrel tot de grootte van een ei. Soms komen ze in groten getale voor. De hele galblaas kan er vol mee zitten. Maar één op de tien ontdekt dat hij ze heeft, de anderen krijgen er geen last van, ondanks het feit dat ze ze hebben. De oorzaak is meestal te vinden in een verstopping, een gebrek aan beweging en te vet eten. Of altijd koude voeten, knellende kledingstukken (vooral bij vrouwen en tegenwoordig ook bij jonge mannen door de nauwe broeken). Zwangerschap, chronische maagcatarre, overmatig gebruik van koffie, alcohol en sterke thee (Engelse thee kan dan voornaam lijken, gezond is het niet). Als de steen uit de galbiaas in de galblaaswegen is gekomen, verkrampen deze en krijgt men opeens erge pijn, de galsteenkoliek. Zolang de galwegen verkrampt blijven duurt de aanval. Is de steen in de twaalfvingerige darm gekomen, dan houdt de aanval net zo plotseling op als hij begonnen is. Zo’n aanval kan een minuut duren maar ook wel de hele dag.

Behandeling:

Acupunctuur om de oorzaak snel weg te nemen en de verkrampte galwegen te ontspannen. Verder een drinkkuur met heet Karlsbader water, enkele keren per dag een lavement met lauwwarm water, steeds heter wordende zitbaden met daar- opvolgend een romppakking. Hete pakkingen met geprakte ge- kookte aardappelen, wortelen, vlaszaadpap op de leverstreek leggen. Geen voedsel, de ergste straf voor mijn pistiënt die zo graag eet. Langzamerhand overgaan op papachtig voedsel, later dieetvoedsel en tenslotte vegetarisch voedsel.

Genezingsproces:

Om een terugslag tegen te gaan moet men lange tijd vegetarisch voedsel blijven gebruiken (minstens een jaar).

Ter voorkoming:

Voedsel met weinig vet, van tijd tot tijd één keer in de maand een dag vasten. Veel beweging in de buitenlucht, ochtendgymnastiek, een beetje sport. Als men aanleg heeft voor galstenen en ter voorkoming van een ontsteking: een rammenas in plakken snijden, honing en kandijsuiker erop doen. Dit een uur laten intrekken. Het sap lepelsgewijs opdrinken.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Galblaasontsteking en operatieGalblaasontsteking en operatieGlablaasontsteking of cholecystis, een ontsteking van de galblaas. De galblaas ligt aan de onderkant van de lever en kan…
Galblaasontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingGalblaasontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingGalblaasontsteking symptomen bestaan uit pijn in de buik, rechts in de buik, net onder de ribben. Andere symptomen van g…
Galblaasaandoeningen: oorzaak en behandelingGalblaasaandoeningen: oorzaak en behandelingIn de galblaas, een peervormig orgaantje net onder de lever gelegen, wordt de gal geconcentreerd en bewaard. De gal word…
Galblaasontsteking: symptomen, diagnose en behandelingGalblaasontsteking: symptomen, diagnose en behandelingEen galblaasontsteking (cholecystitis) is een ontsteking aan de muur van de galblaas. De ontsteking treedt meestal op bi…

Natuurgeneeskunde: Geelzucht, levercirroseGeelzucht mag men niet onderschatten omdat de lever er blijvende schade van kan ondervinden.Blijvende schade aan de leve…
Natuurgeneeskunde: Angina pectoris, hartastmaBij elke hartslag pompt het hart ca 70 cm3 bloed door de bloedvaten. Bij een gemiddelde van 70 hartslagen per minuut is…
Bronnen en referenties
  • Bron: Naturheilkunde
Reacties

Jeannette Nijmeijer vd Berg, 06-11-2008
Ik ''loop'' al bijna 9 jaar met klachten, wat begon met overgeven, van 3 dagen onverteerd voedsel, sinds die tijd heb ik last van maagzuur, veel boeren en winden laten, pijn in mijn rechterbovenbuik, tussen mijn schouderbladen, en als ik iets heb gegeten van zuivel, dan krijg ik meestal erge pijn in mijn slokdarm [zuurbranden] en in mijn buik, gelijkertijd ook in mijn rug, dit houd 5 min. aan en dan zakt het weer, ik ben getest op allergie, en ik heb veel onderzoeken gehad, ze hebben niets kunnen vinden, ik ben de laatste jaar wel afgevallen, want ik kan slecht eten door mijn keel krijgen, want bep. voedsel blijft steken, oa; vlees, brood, rijst, alles wat gekruid is, etc. want ik wel kan eten is zoetigheid, weet u een oplossing? of misschien hebt u een idee wat het maar kan zijn? alvast bedankt, gr. Jeannette Reactie infoteur, 08-11-2008
Beste Jeanette,

Geen idee. Is er al onderzoek gepleegd naar stofwisselingsafwijkingen?

Sophocles

Dinneweth Annemie, 16-04-2008
Ik heb galstenen en de specialist stelde mij voor om de galblaas weg te nemen. Mijn klachten zijn maagpijn, zuuroprisping, een zwaar gevoel in rechterbovenbuik, soms pijnlijke opgeblazen buik met winderigheid en nu is er ook nog jeuk bijgekomen, vooral s'nachts en enkel aan mijn onderbenen. Ik heb de operatie terug afgezegd omdat ik twijfel of mijn klachten wel door de galstenen komen. 2 jaar terug kreeg ik een maagonderzoek en daar men toen niets heeft gevonden sluit de dokter uit dat de klachten van mijn maag zouden kunnen zijn. Kan ik via natuurgeneeskunde iets doen en wat? Reactie infoteur, 16-04-2008
Ga voor een 'second opinion' naar een andere arts.

Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.