Natuurgeneeskunde: Hartneurose, hartzwakte
Het hart stuurt gelijktijdig het bloed in twee richtingen: het door het lichaam gebruikte bloed vloeit naar het hart terug, komt binnen in de rechter boezem, stroomt in de rechter hartkamer en verlaat het hart door de longslagader
Hartneurose
Symptomen:
Pijn in de hartstreek, ademnood en de hartsiag schommelend tussen de 110 en de 180.
Oorzaak:
Het hart is een orgaan dat zich door het hele lichaam laat beïnvloeden, vooral door de psychische toestand. De volksmond zegt niet voor niets dat de ziel en het hart hetzelfde is. Vooral bij gevoelige naturen kan de afhankelijkheid van het hart aan het zielsleven té veel op de voorgrond treden, dat echte klachten kunnen optreden die zich als organische stoornissen uiten.
Behandeling:
Hoe succesvol de huidige medische ontwikkeling ook is, de meeste dokters hebben geen tijd om zich met psychische problemen van de patiënt bezig te houden, want in de wachtkamer zit alweer de volgende. Toch kost een psychotherapie niet meer tijd dan een normale behandeling. Het is niet van belang hoe de behandelend geneesheer een positieve invloed op de psyche van de patiënt uitoefent. Belangrijk is alleen maar het zelfvertrouwen te versterken, zodat de genezing van de psychische stoornissen vanzelf kan volgen.
Genezingsproces: Dit hangt erg af van de behandelend geneesheer.
Ter voorkoming:
Menselijke deelname van de omgeving met de problemen van alleenstaanden. Een oud huismiddeltje: een theemengsel wil tijdelijk nog wel eens helpen: 1 theelepel lelietjes van dalen, 2 eetlepels venkel, 3 eetlepels pepermuntbladeren, 4 eetlepels valeriaan. Een theelepel van dit mengsel met één kopje water koken en daarna opdrinken. Zorgt ook voor een goede spijsvertering en men kan er goed op slapen.
Hart zwakte
Symptomen: ‘
Bij inspanning ademnood.’ Snelle pols, de lippen zijn blauw. De benen worden dikker, ‘s nachts voelt men steeds de drang te urineren. Last van winderigheid doordat de buik opzet. Chronische ontsteking van de bronchiën.
Oorzaak:
Doordat het hart minder sterk is geworden, wordt ook de bloedsomloop gestoord. Het komt tot bloedstuwingen in de grote vaatgebieden bij het hart. Schuld hieraan zijnde normale slijtage-verschijnselen (zoals bij oude mensen vaker te zien is), of een jarenlange overbelasting van het hart als gevolg van een gebrek aan de hartkleppen, te hoge bloeddruk, gevolgen van een hartinfarct, veranderingen aan de hartspier door ontstekingen (vooral bij vrouwen: doordat ze altijd de kliekjes opeten, krijgen ze zonder dat ze het merken enorm veel koolhydraten binnen). Niet te vergeten jarenlang te dik zijn en alcoholmisbruik.
Behandeling:
1 In ‘t algemeen de celkuur van prof. Niehans. Bij zware gevallen injecties met een preparaat van meidoorn, lelietjes van dalen, voorjaarsduivelsogen en vingerhoedskruid. Iedere lichamelijke en geestelijke inspanning vermijden. Borstmassage en wisseldouches verbeterende bloedsomloop en verlichten het hart. Rauwkost. Goede ademhalingstechniek leren, veel in de buitenlucht liggen. Bij acute klachten koffie, bijenhoning, afwrijven met Franse brandewijn, koud water tegen de borst kletsen, een glaasje cognac of een glaasje sekt gebruiken.
2 Theemengsels: 20 g frambozenbladeren, droogbloem, valeriaanbiaderen en citroenkruid mengen, daarvan een theelepel op een glas heet water doen. Vijf minuten laten trekken en voor het slapen gaan een glas koud opdrinken. Of een aftreksel van 10 g hop, 20 g hertshooi en 20 g meidoorn; een theelepel op een kop kokend water en twee maal daags lauwwarm opdrinken.
3 Gymnastiekoefeningen (alleen op aanraden van de geneesheer), Zweedse gymnastiek.
4 Dieet, als men te veel weegt (ook alleen onder toezicht). Simeons kuur. Of: Een handvol rozenbottels op liter brandewijn. Hiervan dagelijks een glas drinken.
5 Badkuren: Volgens Kneipp en Schlenz. Vooral deelwassingen op armen, benen, borst en rest van het lichaam.
Genezingsproces:
Onder controle blijven. Een verbetering van hartzwakte ligt hoofdzakelijk in een andere levenswijze. Veel beweging, goed dieet, elk genotmiddel vermijden. Lichamelijke en geestelijke inspanningen verminderen. Steeds leven met de wetenschap dat het hart de motor van het leven is.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties