Natuurgeneeskunde: Darmzweer, darmverlamming

Een 68-jarige bosarbeider met pensioen (Ik ben mijn hele levenlang nog niet ziek geweest) vindt dat zijn lichaam achteruit gaat. ‘Het is zeker eerstdaags met me gebeurd,’ zegt hij. Zijn vrouw vertelt me dat hij het ene moment nog in een goed humeur is en een paar uur later is hij niet meer te genieten.

Darmzweer

Symptomen:

Een dragelijke ietwat zeurende pijn in de buik. Geen eetlust meer en is sterk afvallen. Tenslotte diarree waarbij dee ontlasting meestal dun is en er zit slijm en bloed in.

Oorzaak:

Alle kenmerken zijn typisch voor een darmzweer die meestal door verkeerd voedsel of door een gebrek aan voedsel ontstaat. De zweer kan op den duur door de darmen komen en doorbreken in de buikholte. De buikvliesontsteking die daarop volgt is levensgevaarlijk.

Behandeling:

Veel dokters zijn van mening dat erbij een darmzweer weinig kans op genezing bestaat. Volgens Baunscheidt moeten de kruis-, heup- en navelstreek gestimuleerd worden. Ook het volgen van een appeldieet is aan te bevelen.Wisselwarme totaalwassingen toepassenen elke dag het drankje met geneeskrachtige aarde drinken.

Genezingsproces: Bij een tijdige behandeling kan een totale genezing volgen.
Ter voorkoming.’ Gezond eten. Vooral ouderen moeten erop letten genoeg vitaminen binnen te krijgen.

Darmverlamming

Symptomen:

Steeds last van verstoppingen, misselijkheid, boeren en krampen. De ontlasting is zo dun als een potlood en platgedrukt. Soms zit er ‘s morgens slijm en bloed bij. De buik is zichtbaar opgezwollen.

Oorzaak:

Het kan van een harde slag in de onderbuik komen of door een acute buikvliesontsteking. In ieder geval moet snel met de behandeling begonnen worden, want de darminhoud ligt als een dode pijp in de darm. Het gaat ontbinden waardoor het vuil zich ophoopt, waardoor weer de akeligste ziekten kunnen ontstaan.

Behandeling:

Acupunctuur, vasten en warm water drinken. Geen laxeermiddelen.

Aambeien

Symptomen:

Aambeien zijn in het begin heel gemakkelijk te behandelen, terwijl het in een verder gevorderd stadium een lange en moeilijke procedure wordt. Aambeien kunnen een mens veel last bezorgen: het hevige jeuken, pijn als de ontlasting komt, angst als bij de ontlasting bloed zit bezorgen hun een grote psychische en lichamelijke belasting.

Oorzaak:

De ziekte waar men niet over spreekt maar die men heeft, is meestal ontstekingsachtig. Onvoldoende beweging, chronisch koude voeten, verstopping, lever- en hartkwalen, maag- en darmzweren en zwangerschap kunnen allemaal de oorzaak zijn voor het ontstaan van aambeien. We onderscheiden aambeien die aan de buitenkant zitten en aambeien die binnenin zitten. De knobbels jeuken, zijn gespannen, steken en doen pijn als de ontlasting komt. De anus sluit niet goed meer af, slijm en dunne darminhoud komen naar buiten en besmetten de huid in de omgeving van de anus. In de knobbels kan trombose ontstaan en kunnen nieuwe ontstekingen optreden. Als ze verwaarloosd worden kan een fistel ontstaan.

Behandeling:

Deze moet zo snel mogelijk beginnen: allereerst beginnen we met de behandeling van de oorzaak, in dit geval de bloedsomloop ,Hiervoor een bloedzuigerbehandeling. De patient moet een dieet volgen waarin melk en groente de hoofdmoot vormen. Driemaal daags een eetlepel olijfolie. Gymnastiek voor de anus: Honderd keer per dag de anus dichttrekken en weer loslaten; daardoor gaan de aderen weer beter werken. Zitdampbaden. De patiënt kan het beste op de poten van een omgekiepte stoel gaan zitten met een emmer kokend water onder zich. In aansluiting daarop een koud zitbad. ‘s Nachts kwarkomslagen. Na iedere ontlasting de anus met warm water wassen en insmeren met olijfolie.

Genezingsproces:

Bij een intensieve behandeling verdwijnen ze snel. Ook thuis moet de verzorging blijven doorgaan.

Ter voorkoming:

Vooral als men een zittend beroep heeft, veel wandelen, gymnastiekoefeningen doen, goede hygiëne. Alle ontstekingen meteen laten behandelen.
© 2008 - 2023 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maag-darmzweer: klachten en behandelingMaag-darmzweer: klachten en behandelingEen maag-darmzweer is een kleine ontsteking van de binnenzijde van de maag of aan het begin van de twaalfvingerige darm.…
Aambeien zijn vervelendEr zijn veel mensen die last hebben van aambeien. Hieronder wordt beschreven wat aambeien zijn, waar ze zitten en hoe u…
Wat doen tegen aambeien? Symptomen, behandeling en oorzakenAambeien zijn erg vervelend, vooral omdat ze zich voordoen op een vervelende plaats op het lichaam. Mensen schamen zich…
Darmzweer: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieDarmzweer: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieDarmzweren zijn zweertjes of laesies van het slijmvlies van de twaalfvingerige darm. Het gaat hierbij meestal om oppervl…

Natuurgeneeskunde: Zonnebrand, bevriezing, verbrandingIk bewonder altijd de levensmoed van blonde vakantiegangers die zo vanuit hun werk de zon tegemoetgaan en nauwelijks op…
Natuurgeneeskunde: Hartneurose, hartzwakteHet hart stuurt gelijktijdig het bloed in twee richtingen: het door het lichaam gebruikte bloed vloeit naar het hart ter…
Bronnen en referenties
  • Bron: Naturheilkunde
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 22-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.