Natuurgeneeskunde: Zuurbranden

Het pijnlijk en branderig gevoel in de slokdarm na het eten, we kennen het allemaal, zuurbranden. In de handel zijn er tientallen middeltjes te koop die het ongemak binnen de kortste tijd verhelpen. Maar deze nemen de oorzaak niet weg.

Ontsteking van de ALvleesklier

Symptomen:

Plotseling opkomende pijn in de buik en overgeven, opgeblazen gevoel, hart- en bloedsomloopzwakte, zeer snelle pols, bleek worden, angstzweet, ijskoude handen en voeten. Levensgevaar.

Oorzaak:

Door kiemen die van de darm in de alvleesklier binnendringen of door het voortzetten van ontstekingen aan dichtbijgelegen organen; galblaasontsteking, galsteenkoliek, maag en twaalfvingerige darm, gezwel. Ook als gevolg van infectieziekten.

Behandeling:

Eerste maatregel: strenge bedrust. Rug en benen warm houden. Laxeermiddelen. Vasten. Wassingen van armen, benen en voeten. Voor de afleiding been- en armwikkels. Tegen de pijn dampkompressen en daarna koele omslagen. Kruik aan de voeten. Verdere behandeling door een dokter, maar meteen, omdat binnen een paar uur de dood kan intreden. Toedienen van preparaten voor de klieren. Bij teveel vet in de ontlasting direct het eiwit en vetgehalte van het voedsel beperken. Is er een gebrek aan zuur in de maag, 20 minuten voor het eten rauwe uien, alleen of vermengd met weikaas op een boterham opeten. Bij een koliek dezelfde behandeling als bij galsteenaanvallen. Van geval tot geval verschillend chiropraktisch of met neuraltherapie ingrijpen.

Genezingsproces:

Bij een streng rauwkost dieet en tijdig ingrijpen door een dokter treedt binnen een paar dagen een verbetering op en zijn er goede vooruitzichten om helemaal te genezen.

Ter voorkoming:

Niet alleen een goede levenswijze die overal voor geldt, maar ook goed letten op elke pijn die in de maag of in de buik voorkomt.

Krampen in de maag

Symptomen:

Geen eetlust omdat eten pijn geeft. De maagkrampen treden vooral in de morgenuren op en worden tegen de avond minder. Alle andere tekenen van een maagkwaal ontbreken.

Oorzaak:

Houdingsproblemen, Te veel in elkaar gezakt op een stoel zitten. Altijd zittend werk met een slechte zithouding (gebogen rug). Het gevolg is dat de maag voortdurend in elkaar gekneld zit. Langzamerhand begint de maag te protesteren en ontstaan er maagkrampen. Behandeling. De oorzaak wegnemen, betere zithouding dus. Hieruit blijkt hoe belangrijk het is ook de omgeving na te gaan bij onderzoeken van de oorzaak. Vaak zijn het de levensomstandigheden die pijnlijke reacties veroorzaken.

Genezingsproces:

Om snel van de krampen af te komen kan men het volgende theemengsel nemen: bitterklaver, valeriaan, pepermuntbiaderen en oranjeappelbiaderen; in eljke delen vermengen. Een halfuur voor het eten een kopje van dit aftreksel opdrinken.

Ter voorkoming: Dagelijks een kopje warme rozebottelthee drinken.

Zwakke maag

Symptomen. Na onregelmatig eten of na haastig eten maagcatarre.

Oorzaak:

Te weinig maagzuur of te veel. Ook zwakke plekken als gevolg van vroegere operaties. Het gaat hier helemaal niet om een mannenkwaal zoals de persoon in kwestie het meestal brengt: Ik heb een gevoelige maag, daar kunje nu eenmaal niets aan doen. Een behandeling is wel degelijk nodig voordat er een ernstige kwaal ontstaat.

Behandeling: Neuraltherapie boven de nieren.

Genezingsproces: In sommige gevallen verdwijnen de klachten al na de eerste injecties. Van geval tot geval ondersteunende maatregelen met het volgende kruidenmengsel: 10 g kamille, 20 g venkel en 20 g duizendguldenkruid, hiervan een aftreksel maken. Een theelepel op een kop kokend water. Eén tot twee kopjes per dag sloksgewijze opdrinken.

Ter voorkoming: Een ergere kwaal wordt door bovenbeschreven behandeling voorkomen.

Zuurbranden

Symptomen:

Vanuit de maag stijgt een brandend gevoel op naar de slokdarm en de mond. Veel patiënten klagen over gebrek aan eetlust; anderen hebben een geeuwhonger. De tong is meestal erg rood. Tabletten nemen de pijn wel weg maar de oorzaak niet.

Oorzaak:

Zonder uitzondering te veel aan maagzuur. Het slijmvlies levert normaal verschillende soorten vrij zoutzuur. In een lege maag blijft het maagzuurgehalte bij een gezond mens op hetzelfde peil. Als de maagklieren geprikkeld worden, wordt er meer maagzuur afgescheiden dan voor de vertering nodig is. Daardoor ontstaat zuurbrand. Verkeerde voeding is vaak de oorzaak hiervan: Vet vlees, zoetigheid, alcohol, nicotine, sterke thee, zwarte koffie, te heet of te koud eten. Maar het kan ook van darm- en leverstoornissen komen. -

Behandeling:

Andere levensgewoonten aannemen. De maaltijden moeten regelmatig gebruikt worden; het eten moet goed gekauwd worden. Opwindende en ergernis verwekkende gesprekken moeten vermeden worden tijdens het eten. Rookverbod, scherpe kruiden vermijden, mager vlees eten, geen zoete toetjes, geen compôte. Het beste is, zeker voor een maand over te gaan op vegetarisch voedsel. Als men last van deze klachten heeft, steeds heter wordende half- baden nemen, s nachts lichaamswikkels, Later een luchtbad en totaalwassingen. Bij zware gevallen homoeopathische maatregelen. Overgaan op macrobiotisch voedsel helpt ook.

Genezingsproces:

Voor iedere hoofdmaaltijd een glas water met een theelepeltje geneeskrachtige aarde innemen. Aftreksel van het volgende kruidenmengsel: 10 g van elk soort: venkel, hibiscusbiaderen, kamille, melisse en zoethout. Een theelepel op een kop kokend water doen en een uur na het eten een half kopje

Maagdieet

Er zijn ontzettend veel diëten. Waarom? Omdat ieder lichaam en iedere kwaal steeds weer anders reageren. in principe geldt voor alle maagpatiënten hetzelfde dieet. De strengheid is meestal afhankelijk van de ernst van de kwaal. Toch blijft het zaak van de behandelend geneesheer zijn patiënt na een grondig onderzoek, waaruit de oorzaak van de kwaal blijkt (het hoeft niet altijd de maag te zijn) een persoonlijk dieet voor te schrijven. Algemene regels aan die helpen bij acute klachten, rook niet. Drink geen alcohol en koffie. Gebruik geen scherpe kruiden. Eet langzaam en kauw goed.

Neem de tijd om te eten. En let goed op de gerechten die u kiest. Wij Europeanen hechten toch veel waarde aan een gecultiveerd leven. En eten is een onderdeel van de cultuur. Als er plotseling maagkiachten optreden kunt u het beste de eerstvolgende dagen niets eten. Vervolgens mijdt u de volgende etenswaren: Gebonden soep, eend, gans, varkens- en schapevlees, hard gebakken en dik gepaneerd vlees, salami, bloedworst, vette sauzen, spek, reuzel, vis (gebakken, geroosterd), haring, sardientjes, oude kaas, gekruide kaas, hard-gekookte eieren, spiegeleieren, mayonaise, kool, peulvruchten, paddestoelen, uien, patat, gebakken aardappelen, aardappelmeel, gistgerechten, pruimen, vers gebakken brood, roggebrood, gebak, gedroogde pruimen, vijgen, noten, dadels, ongekookt fruit, peper, paprika, azijn, mosterd, marsepein, bonbons, sterke thee, sterke cacao, koffie, bier, alle alcoholische dranken behalve lichte wijn en sterke koolzuurhoudende dranken.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandend maagzuur en pijn op de borstBrandend maagzuur en pijn op de borstIedereen heeft er wel eens last van: brandend maagzuur. Een soms stekend, pijnlijk gevoel op de borst, meestal vlak bove…
Brandend maagzuur (zuurbranden): symptomen en behandelingBrandend maagzuur (zuurbranden): symptomen en behandelingWat is zuurbranden of brandend maagzuur? Bij zuurbranden of reflux stroomt de inhoud van de maag terug in de slokdarm. D…
Heeft u last van maagklachten?Heeft u last van maagklachten?Veel mensen hebben weleens last van maagklachten. Veel voorkomende klachten zijn: zuurbranden en oprispingen,maagpijn,op…
Wanneer naar de huisarts met maagpijnMaagklachten komen vaak voor en zijn in verschillende groepen te verdelen. Vaak gaat het om a-specifieke maagklachten, r…

Homeopathie: AstmaAstma doet zich voor wanneer de ademhalingswegen in de borst heel nauw worden als gevolg van spiercontracties door het o…
Homeopathie: Griep, Syndroom van ReyeVerkoudheid of een hoest vergezeld gaand van duidelijk waarneembare koorts, algehele verzwakking en spierpijn. Iemand di…
Bronnen en referenties
  • Bron: Naturheilkunde
Reacties

Clementine Eleveld-Saffrie, 15-12-2014
Hallo.
Wat kan ik tegen brandendmaagzuur doen? Ik heb er af en toe last van. Mijn man zegt dat het van de galblaas komt. Maar ik heb mijn galblaas laten verwijderen en daar kwam ook 2 galstenen uit. Graag wil ik antwoord op mijn vraag.
Met vriendelijke groet. Clementine EleveldSaffrie Reactie infoteur, 17-12-2014
Beste Clementine,

Mijn oom, veel last van brandend maagzuur, maakte na het eten een korte wandeling in de frisse buitenlucht. Dit was voor hem de oplossing, de moeite waard om het te proberen.
Tante, ook last van brandend maagzuur zweerde bij een klein flesje Underberg tien minuutjes na het eten. Wat voor haar dan weer een goede oplossing was. Het is het proberen waard. En verder, niet te gekruid eten, niet te zout eten, en niet te scherp eten.

Sophocles

Nicky, 30-07-2009
Hallo,
Ik ben momenteel 7 weken zwanger en heb heeeeeel veel last van brandend maagzuur. Bij alles wat ik eet. Of het nou in jullie lijstje staat of niet. Ik wil graag een middel hiertegen die ik nu tijdens mijn zwangerschap kan gebruiken. Ik wil graag iets op natuurlijke basis. Ik gebruik nl alleen maar medicijnen op natuur basis of kruiden. Dus wil ik weten wat ik het beste kan nemen hiertegen, niet eten of dieeten is geen optie.
Ik moet zowieso mijn voedingstoffen, eiwitten en vitaminen binnen krijgen.

Ik hoop dat ik snel een mailtje van jullie mag ontvangen om hier vanaf te komen.

Vriendelijk dank,

Nicky Reactie infoteur, 26-08-2009
Beste Nicky,

Een korte wandeling direct na de maaltijd wil nog wel eens helpen tegen zuurbranden.

Sophocles

K. Hof, 10-09-2008
Ik heb regelmatig last van zuurbranden boven de maag. Mogelijk komt dit omdat ik een chronische alvleesklierontsteking heb? Ik gebruik liever geen protopompremmers. Welk natuurgeneesmiddel kunt u mij aanraden? Reactie infoteur, 11-09-2008
Beste K.

Misschien niet helemaal natuurgeneeskundig maar mijn oma had ook heel wat last van zuurbranden vooral na de maaltijd. Haar remedie indertijd was om 10 minuutjes na de warme maaltijd een flesje Underberg te drinken. Ik weet niet of het nog in de handel verkrijgbaar is, maar het waren van die kleine flesjes ingepakt in bruin inpakpapier. Zelf heb ik tijdens stressvolle periodes last van zuurbranden en gebruik na de maaltijd een Jagermeister ( ook klein flesje). Allebei de drankjes zijn op kruidenbasis. Het hielp bij Oma, ook bij mij, het proberen waard.

Vriendelijke groet,

Sophocles

Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 25-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.