Homeopathie: Astma

Astma doet zich voor wanneer de ademhalingswegen in de borst heel nauw worden als gevolg van spiercontracties door het opzetten van de binnenbekleding van de luchtwegen en door ophoping van dik slijm in de doorgangen.

Beschrijving

De vernauwde ademhalingswegen vormen een belemmering voor de normale aan- en afvoer van lucht,met name voor de afvoer uit de longen. De borst van de persoon in kwestie voelt gespannen aan, hij is kortademig, heeft een piepende ademhaling en haalt heel snel en met zeer veel moeite adem.
De hevigste symptomen van een astma-aanval nemen binnen een of twee dagen weer af, meestal zonder bepaalde behandeling. Maar u kunt daarvan niet zeker zijn en een astma-aanval brengt altijd het risico van verstikking met zich mee.

Behandeling

Onder de conventionele medische behandeling van astma vallen het vermijden van bekende allergenen of andere stoffen die de veroorzakers van de allergische reactie zijn, injecties om de patiënt minder gevoelig te maken als bekend is welke allergenen de reactie veroorzaken, en verschillende soorten medicijnen. Een tamelijk ernstige, acute aanval van astma wordt meestal behandeld met een injectie met adrenaline. waardoor de gespannen luchtwegen zich ontspannen, of met een ander middel dat de luchtwegen verwijdt.

Om steeds terugkerende astma-aanvallen in de hand te houden worden meestal middelen met theofylline of epinefrine gebruikt. Deze verwijden de luchtwegen ook en kunnen oraal genomen worden. De vaak voorkomende bijwerkingen zijn onder andere geïrriteerdheid, rusteloosheid, slapeloosheid en hartkloppingen, hoewel die tot een minimum beperkt kunnen blijven als de dosis zorgvuldig wordt afgemeten. Zelfs sterkere medicijnen als steroïden worden gegeven als andere middelen er niet in slagen de astma onder controle te krijgen.

Hoewel alle conventionele middelen het risico van bijwerkingen met zich meebrengen. zijn ze soms noodzakelijk. De details over de behandeling dient u met uw arts verder uit te werken, maar we raden u aan pas de meest geschikte conventionele medicatie toe te passen als een astma-aanval te lang duurt of als er onzekerheid bestaat of de patiënt wel genoeg zuurstof krijgt.

Het is bij een aanval niet gierende ademhaling erg belangrijk dat men heel veel drinkt, zodat het vocht dat verloren gaat door de snelle ademhaling en de verhoogde transpiratie, wordt vervangen. Het drinken maakt ook het taaie slijm in de luchtwegen wat losser. Ontspanningsoefeningen helpen vaak erg goed.

Ademhalingsoefeningen (die de arts kan demonstreren) zijn zowel van belang tijdens acute aanvallen als wanneer de patiënt regelmatig last van astma heeft. Omdat astma levensbedreigend kan zijn, moet u tijdens een aanval in nauw contact staan met uw arts; aarzel nooit om een ambulance te bellen.

Homeopatische geneesmiddelen

Astma is vaak een diepgelegen, chronische ziekte, maar desondanks hebben de meeste astmapatiënten perioden in hun leven waarin de symptomen niet of nauwelijks aanwezig zijn, zelfs al hadden zich geen merkbare veranderingen in de omgeving voorgedaan. Door een constitutionele homeopathische behandeling kunnen deze perioden zonder astmasymptomen veelvuldiger en langduriger gaan voorkomen. Hoewel zich soms een terugval voordoet, zodat weer standaardmedicijnen moeten worden gebruikt, zal de algehele toestand er wel op vooruitgaan.

Als de diagnose astma eenmaal is gesteld, kunt u, naarmate u meer met het patroon van de symptomen ervan vertrouwd bent geraakt, homeopathische medicijnen gebruiken voor de lichtere tot middelmatige gevallen van acute astma. Als u een constitutionele behandeling volgt, dient u eerst met de arts te overleggen.

De sterkste indicaties voor het gebruik van Arsenicum zijn angst. rusteloosheid, verzwakking en verergering van de symptomen rond of na middernacht. Het is helemaal niet zo verwonderlijk dat de astmapatiënt angstig wordt wanneer hij moeilijk kan ademen. Daarom past Arsenicum heel goed bij het rusteloze, opgewonden gevoel in een dergelijke situatie. De patiënt ligt te woelen in of springt opeens uit bed om de angst te verlichten en om diep adem te halen. Ondanks de drang almaar te blijven bewegen, verzwakt de patiënt vaak; hij kan zelfs te zwak worden om het onrustige gedrag vol te houden of om zelfs maar te bewegen. De meeste Arsenicum-patiënten hebben het meest te kampen met een piepende ademhaling en kortademigheid tussen het middernachtelijk uur en 3uur in de ochtend.

Als ook andere symptomen op dit medicijn wijzen. aarzel dan niet om het te proberen, ook al zijn de astma-aanvallen erger op een ander moment van de dag of de nacht. De patiënt kan ook last hebben van hoesten of van verschijnselen die op hooikoorts lijken. De meeste Arsenicum-patiënten hebben het vrij koud en voelen zich beter als ze het warmer krijgen. Ook hebben ze vaak dorst en willen ze graag kleine slokjes water.

Spongia past hij mensen met een droge astma, met weinig of geen slijm in de borst. De ademhaling gaat zwaar en luidruchtig: fluitend of zagend. (Dit is typerend voor astma, maar vooral kenmerkend in die gevallen waarvoor Spongia het geschiktste middel is.) Vaak begint de astma nadat de persoon in kwestie het erg koud heeft gehad of kou heeft gevat. Het piepende geluid kan zich plotseling voordoen; het lijkt alsof men stikt net tegen de tijd dat men in slaap zou vallen. Het piepen kan ook erger zijn na het slapen. De kortademigheid wordt heviger als men ligt en als men zich beweegt, en wordt minder wanneer men het hoofd achterover laat leunen. Door warme spijzen of dranken wordt het gieren ook vaak minder.
Een droge of kroepachtige hoest kan zich tijdens die gierende ademhaling voordoen.

Lobelia is ook een goed medicijn voor mensen met een typische astma-aanval, met gierende ademhaling en een beklemd gevoel in de borst. Net zoals hij Spongia kunnen de symptomen beginnen als de patiënt koud is geworden. Maar als het inademen van koude lucht de symptomen verslechtert, is Lobelia een betere keus.
Het ademen klinkt minder rasperig dan hij Spongia. Sommige Lobelia-patiënten hebben rond het middaguur een verslechtering.

Sambucus kan een patiënt helpen die het gevoel heeft te stikken, vooral als de symptomen na middernacht erger worden. In die gevallen zou u ook zeker Arsenicum kunnen overwegen, maar de patiënt heeft waarschijnlijk geen last van de extreme angst en rusteloosheid die hij dat middel hoort. Als die symptomen er wel zijn maar arsenicum niet helpt, is Sambucus het volgende aangewezen middel.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Astma (chronische ontsteking van de luchtwegen)Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Niet iedereen die astma heeft, heeft dezelfde symptomen. De ene pa…
Adrenaline, wat is het en waar is het goed voor?Adrenaline, wat is het en waar is het goed voor?De afgelopen weken zijn er al wat grote sportevenementen op de televisie voorbij gekomen. Vaak hoor je daar van alles ov…
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…
Astma en een goed voedingspatroonAstma en een goed voedingspatroonEr wordt steeds meer bekend over het belang van goede voeding. Er zijn een hoop aandoeningen die te voorkomen of te bepe…

Homeopathie: MigraineVeel mensen gebruiken het woord migraine om elke hevige aanval van hoofdpijn mee aan te duiden,maar migrainehoofdpijn ge…
Natuurgeneeskunde: ZuurbrandenHet pijnlijk en branderig gevoel in de slokdarm na het eten, we kennen het allemaal, zuurbranden. In de handel zijn er t…
Bronnen en referenties
  • Bron: Homeopathie en gezondheid
Reactie

Nell van Veen, 21-10-2008
Ik gebruik tegen de astma qvar extrafine. Nu heb ik vorig jaar, vanwege een dubbele longontsteking extra antibiotica moeten gebruiken. Hierbij is een tremor (van het hoofd) opgetreden. Kan dit de oorzaak zijn van de medicijnen en kan ik met de qvar stoppen om lobelia te gebruiken? Reactie infoteur, 26-10-2008
Beste Nell,

Leg de vraag over het verband tussen qvar en de tremor voor aan jouw huisarts. Vraag ook naar een alternatief. Stop NOOIT een behandeling! om op eigen houtje om wat anders te proberen.

Vriendelijke groet en sterkte toegewenst

Sophocles

Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 26-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.