Homeopathie: Migraine

Veel mensen gebruiken het woord migraine om elke hevige aanval van hoofdpijn mee aan te duiden,maar migrainehoofdpijn geeft medisch gezien aan, dat de pijn voortkomt uit een complex van specifieke veranderingen in de bloedvaten van hoofd en hersenen.

Beschrijving

Tijdens een migraineaanval trekkende bloedvaten zich eerst heel sterk samen en gaan daarna abnormaal ver open. Die opeenvolging van zich samentrekken en zich verwijden vindt vooral aan één kant van het hoofd plaats en vaak in een bepaald gebied van de hersenen.

De symptomen van migraine hangen nauw samen met de veranderingen in de bloedvaten, in de beginfase waarin de bloedvaten zich vernauwen, leidt de verminderde bloedtoevoer naar de hersenen tot een verslechtering van de functie van dat gebied. Voordat de patiënt pijn voelt, krijgt hij een soort waarschuwingssignaal, aura genoemd. De meest voorkomende aura is een stoornis in het gezichtsvermogen. die de vorm kan aannemen van heldere of gekleurde zigzaglijnen, wazig zien, flitslichten, enzovoort. Andere mensen hebben een aura met symptomen als onduidelijke spraak, duizeligheid, zwakker of verdoofd gevoel aan één kant van het lichaam en andere signalen van neurologische aard.

De migrainepijn begint op het moment dat de tot dan toe vernauwde bloedvaten zich verwijden. Doordat de bloedtoevoer weer groter wordt, wordt ook de hersenfunctie weer normaal. Maar door het uitrekken van de wanden van de vaten en door verhitting als gevolg van chemische veranderingen in het bloed, worden de pijngevoelige zenuwuiteinden in de vaatwanden geprikkeld. Eerst zit de pijn nog aan één kant van het hoofd, maar vaak verspreidt die zich ook naar de andere kant als de hoofdpijn toeneemt. De pijn is hevig en bonst als het ware in het hoofd.

Naast de hoofdpijn kunnen zich symptomen als misselijkheid, braken of diarree, zweten en rillerigheid, overgevoeligheid voor licht en duizeligheid voordoen.

Deze beschrijving van migraine slaat op het ‘klassieke’ type, maar er komen ook andere vormen van migraine voor. Soms begint de hoofdpijn zonder voorafgaand aura. Ook kunnen zich migraineachtige verschijnselen voordoen; de neurologische stoornissen (veranderingen in het gezichtsvermogen, enzovoort) kunnen optreden, of braken, wat ook heel typerend is voor migraine, terwijl men geen hoofdpijn heeft.

De aanleg voor migraine zit vaak in de familie en schijnt, althans voor een deel, te wijten te zijn aan erfelijke factoren. Meestal treedt migraine voor het eerst op in de vroege tienerjaren, in elk geval voor de leeftijd van dertig jaar is bereikt. Migraineaanvallen beginnen vaak in de kinderjaren, meestal tijdens de puberteit. Zelfs heel jonge kinderen kunnen migraine krijgen. Voordat het kind oud genoeg is om te kunnen zeggen dat het hoofdpijn heeft, is herhaaldelijk braken het eerste signaal dat u bij een kind van twee tot vier jaar bemerkt. Het kind met hoofdpijn zal wellicht wel iets zeggen over iets moeilijks in zijn leven, maar niet precies wat. Probeer erachter te komen wat eraan schort, en probeer samen met hem een manier te vinden om dat probleem op te lossen.

Een migraineaanval wordt meestal op gang gebracht door psychische spanningen, maar vreemd genoeg is het kenmerkende dat de aanval begint wanneer de stress voorbij is. Zakenmensen die onder grote druk werken, vrezen bijvoorbeeld de vrije weekends, omdat ze dan te kampen krijgen met hoofdpijn. Andere spanningen die vaak tot migraine leiden zijn aan het werk gaan zonder te eten, te lang slapen, felle lichten en schommelingen in de hormoonspiegcls (sommige vrouwen krijgen elke maand migraine tijdens de eisprong of tijdens de menstruatie). Migraine kan ook worden opgeroepen door voedsel als noten, chocolade, koffie, kaas, citrusvruchten en alcohol en ook door sommige medicijnen.

Een ander soort hoofdpijn, die ook te maken heeft met de bloedvaten, is de eenzijdige hoofdpijn (schele hoofdpijn). Dit is een hevige hoofdpijn aan één kant van het hoofd die wisselend opkomt en weer verdwijnt, meestal tijdens de slaap. De pijn gaat gepaard met roodheid en tranen van het oog, en het neusgat aan de pijnlijke kant druppelt.

Behandeling

Een niet behandelde migraine duurt op zijn minst een aantal uren, vaker nog een hele dag. Veel migraineaanvallen zijn zé hevig dat simpele maatregelen als rust of aspirine bijna niets uithalen. Ontspanningsoefeningen brengen soms enige verlichting. Heel effectief is gebleken te leren de handen warm te maken door via biofeedback de bloedtoevoer te verhogen; waarschijnlijk komt dat doordat de hele bloedsomloop dan wordt gestimuleerd. Als u nog niet eerder iets aan biofeedback hebt gedaan, kunt u dat het beste bereiken door uzelf in te beelden dat uw handen warm en zwaar worden.

De beste manier om migraine te voorkomen is te proberen stress te vermijden en omstandigheden waarvan u weet dat ze migraine opwekken, te voorkomen. Een constitutionele homeopathische behandeling is de meest ondersteunende preventieve benadering voor degenen hij wie eenvoudige maatregelen thuis of zelf gekozen homeopathische middelen geen oplossing bieden voor de migraine.

De conventionele medicijnen die worden gebruikt om migraine te behandelen en te voorkomen, zijn sterke middelen met veel, mogelijk schadelijke bijwerkingen. Aangeraden is dan ook die pas in een laatste stadium te gebruiken, nadat u eerst allerlei zelfbehandelingsmethoden en homeopathische middelen hebt geprobeerd.

Andere soorten hoofdpijn

De verschillende soorten hoofdpijn die worden veroorzaakt door infecties, ontstekingen en structurele veranderingen in gezicht en hoofd, komen minder vaak voor dan spierspanningshoofdpijn of migraine. Voor veel van deze vaak ernstige aandoeningen is medische behandeling nodig.

Homeopathische geneesmiddelen

Gebruik thuis homeopathische medicijnen als uzelf of uw kinderen lichte tot middelmatige hoofdpijn hebben. Soms kan het moeilijk zijn het juiste homeopathische medicijn voor een hoofdpijn uit te zoeken, Er zijn zoveel factoren die een hoofdpijn minder of erger maken, dat heel veel middelen bij dergelijke modaliteiten passen. Vaak vormen de algemene symptomen van de persoon in kwestie de beste aanduiding welk middel u moet kiezen. Gebruik bij de analyse van de hoofdpijn alleen de duidelijkste symptomen en vergelijk die met de verschijnselen die wij hierna zullen noemen. Als het u dan nog niet lukt het juiste middel te vinden, raden we u aan te kiezen uit de eerste drie middelen die we hier noemen: Belladonna, Nux en Bryonia. want een van deze drie medicijnen blijkt te helpen bij acute hoofdpijn met weinig specifieke symptomen.

Belladonna kunt u gebruiken voor mensen met een hoofdpijn die hevig en bonzend van aard is. Door de hoofdpijn is men uitermate overgevoelig en het geringste beetje licht, geluid, aanraking. sterke of ongewone geur, beweging of stoten brengt een nieuwe golf van bonzen en pijn teweeg. Die verschijnselen kunnen zich door het hele hoofd verspreiden of zich op een bepaalde plaats bevinden, maar meestal zijn ze, heel kenmerkend. gelokaliseerd in het voorhoofd. Vanaf het voorhoofd kan het zich tot het achterhoofd uitbreiden. Vaak is het gezicht rood en voelt het warm aan, soms zijn handen en voeten koud.
Belladonna is dan ook het meest toegepaste middel bij hoofdpijn die gepaard gaat niet hoge koorts.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Migraine zonder hoofdpijnMigraine zonder hoofdpijnBij migraine wordt er meestal gedacht aan hevige hoofdpijn die in aanvallen komt opzetten. Er zijn verschillende vormen…
Migraine, een vervelende aandoeningVeel mensen in Nederland hebben vaak last van hoofdpijnen. Die mensen kunnen dan niet werken of naar school gaan. Één va…
Migraine: niet zomaar hoofdpijnMigraine: niet zomaar hoofdpijnMigraine is een specifieke vorm van hoofdpijn en heeft een aantal typische kenmerken die aan internationale criteria vol…

Homeopathie: Kouvatten en hoestenIedereen kent wel de normale symptomen die zich voordoen als u kou hebt gevat: een loopneus, niezen en waterige ogen, so…
Homeopathie: AstmaAstma doet zich voor wanneer de ademhalingswegen in de borst heel nauw worden als gevolg van spiercontracties door het o…
Bronnen en referenties
  • Bron: Homeopathie en gezondheid
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 26-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.