Homeopathie: Griep, Syndroom van Reye

Verkoudheid of een hoest vergezeld gaand van duidelijk waarneembare koorts, algehele verzwakking en spierpijn. Iemand die griep heeft,ziet er zieker uit en voelt zich ook zieker dan iemand die alleen maar een kou heeft gevat.

Griep

Beschrijving

Hoewel allerlei ziekten als verkoudheid, stoornissen in de spijsvertering en dergelijke vaak griep genoemd worden, is griep (influenza) in wezen een acute infectie van de ademhalingswegen, veroorzaakt door een bepaalde groep virussen. Men spreekt bij de diagnose van griep als aandoeningen van de ademhalingswegen zoals een neus verkoudheid of een hoest vergezeld gaand van duidelijk waarneembare koorts, algehele verzwakking en spierpijn. Iemand die griep heeft,ziet er zieker uit en voelt zich ook zieker dan iemand die alleen maar een kou heeft gevat.

Hoewel het een heel vervelende ziekte is, duurt de griep meestal maar zon drie tot vijf dagen. Het verschilt van mens tot mens hoe hevig de griep kan toeslaan, Een virus is in staat zich te muteren, van gedaante te wisselen, zodat er elk jaar weer een ander soort virus kan toeslaan. Als het lichaam eenmaal verzwakt is door de strijd tegen zon virus, krijgen ook bacteriële infecties de kans om te ontstaan. Longontsteking is een gevaarlijk soort bacteriële infectie, die vaak tot complicaties leidt, met name bij oudere mensen. Er kunnen ook oor- ontstekingen en ontstekingen van de voorhoofdsholten ontstaan.

Gelsemium
In velerlei opzichten lijken de symptomen van Gelsemium op die van het klassieke beeld van griep. De zieke voelt zich vooral moe, zwak, bom en ziek. In het algemeen willen Gelsemium-patiënten alleen gelaten worden, niet omdat ze prikkelbaar zijn, maar gewoon omdat het opdat moment te veel moeite is met mensen om te gaan. Ze voelen zich niet onrustig en, hoewel het bewegen op zich geen pijn doet, liggen ze toch heel stil omdat ze zo zwak zijn. De oogleden hangen naar beneden en het gezicht ziet er slap uit en vertoont nauwelijks enige uitdrukking. Kenmerkend voor de Gelsemium-griep zijn koude rillingen die vaak langs de ruggengraat lopen. Ondanks de koorts heeft men vaak niet veel dorst. Men is neusverkouden en de keel voelt branderig aan. Soms ontstaat er, meestal in het achterhoofd, hoofdpijn, die zich uitstrekt naar boven of naar het voorhoofd. De meest opvallende symptomen zijn echter algehele verzwakking en moeheid.

Bryonia
Evenals Gelsemium-patiënten willen zij die Bryonia nodig hebben, niet gestoord worden; zij zijn daarentegen wel overgevoelig. Ze willen geen vragen beantwoorden, maken zich druk over het werk of andere dagelijkse beslommeringen. Bovendien wordt een Bryoniapatiënt zieker als hij zich beweegt, en voelt hij zich beter als hij stil- ligt. Ze hebben meestal over hun hele lijf pijn in spieren en gewrichten, die erger wordt hij beweging. De patiënt ligt stil omdat zich bewegen pijn doet, niet alleen omdat hij te moe is. Hoofdpijn is een veel voorkomend symptoom bij de Brvonia-patiënt. Die pijn verhevigt zich bij bewegen, lopen of zelfs bij het bewegen van de ogen. Licht aanraken, eten, vooroverbukken en praten doen de hoofdpijn soms ook erger worden. Stilliggen en stevige druk op het hoofd uitoefenen verlichten vaak de pijn. Bryonia-patiënten voelen zich vaak slechter in een warme ruimte en beter in een koele omgeving. Ze hebben dikwijls erg veel trek in ijskoude dranken. Soms gaan de bekende griep- symptomen gepaard met een droog, kuchend, vaak pijnlijk hoestje en ook obstipatie is een kenmerk voor de Briyonia-patiënt.

Rhus-tox
Mensen die een Rhus-tox rat-griep hebben voelen zich uiterst onrustig. Hun spieren worden stijf en pijnlijk als ze een tijdje stil hebben gelegen. De meeste pijn ondervindt een Rhus toxt-patiënt als hij na een tijdje gerust te hebben weer wil opstaan, maar hij voelt zich vaak weer beter zodra hij overeind is en wat kan rondlopen. Hij is misschien angstig, bezorgd, overgevoelig of terneergeslagen. Wellicht slaapt hij moeilijk omdat het niet meevalt stil te liggen. Rhus tox. -patiënten hebben dikwijls koude rillingen en worden beroerder bij koud en vochtig weer; ze klaren op in de warmte of wanneer er warmte wordt toegevoerd. De patiënten hebben vaak erge dorst maar willen dan soms slechts een paar teugjes water per keer. Vaak is er naast de algemene symptomen ook nog sprake van overvloedig zweten, een droge mond en lippen, een droge zere keel en heesheid.

Eupatorium perfolatum
Eupatorium perfolatum geeft als meest herkenbaar symptoom hevige pijn die diep in de botten doordringt. Het lichaam voelt overal heel pijnlijk aan, als hij een blauwe plek, en dat geldt ook voor de botten en de rug die aanvoelen alsof ze zullen breken. Voorafgaand aan die pijnsteken kan men plotseling hevig moeten niezen waarbij men rode ogen krijgt. Eupatorium-patiënten hebben vaak koude rillingen, met name s ochtends tussen 7 en 9 uur. Ze hebben erg veel dorst en willen vooral koud drinken, maar koude dranken veroorzaken vaak maag-darmstoornissen. Door een droge kuchhoest schudt soms liet hele lichaam.

Behandeling

De behandeling van mensen met griep is gelijk aan de behandeling van koorts. De zieke moet rusten, veel drinken en mag niet aan extreme temperaturen worden blootgesteld.

Homeopathische geneesmiddelen

Een van de grootste successen, behaald op het gebied van de homeopathie, betreft de geweldige behandeling niet homeopathische middelen van de griepepidemie in de jaren 1917-1918. Rapporten over die epidemie, bijgehouden door medische overheidsinstanties, tonen aan dat het aantal patiënten dat stierf door de griep of complicaties daarbij, terwijl ze onder homeopathische behandeling stonden, aanzienlijk lager was dan het aantal grieppatiënten dat de reguliere medische behandeling onderging.

Tot de meest geschikte medicijnen voor griep horen onder andere Aconitum, Belladonna, Arsenicum, Pulsatilla en Nice vomica. Het medicijn dient elke zes tot acht uren te worden gegeven gedurende ongeveer twee dagen. Als er geen verbetering plaatsvindt na de eerste vierentwintig uur kan een ander middel genomen worden. Stop zodra duidelijk is dat er verbetering optreedt.

Oscillococcinum

Een van de medicijnen die in het begin van de ziekte gegeven kunnen worden is Oscillococcinum. Uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in het British Journal of Clinical Pharmacology blijkt dat Oscillicoccinum veel effectiever is in de behandeling van griep dan een plaeeho. Oscillococcinum is tegenwoordig het populairste griepmiddel in Frankrijk, en ook in de Verenigde Staten wordt het steeds populairder. Het werkt het beste als het binnen achtenveertig uur na het begin van de symptomen wordt toegediend.

Het syndroom van Reye

Het syndroom van Reye is een zelden voorkomende maar vaak dodelijk aflopende ziekte die meestal volgt op een virale aandoening van de luchtwegen zoals hij griep, een kou of waterpokken. Kinderen onder de achttien jaar worden er het meest door getroffen, maar iedereen kan het krijgen. Het syndroom van Reye tast de lever en de hersenen aan,naast andere vitale organen.Tot de symptomen horen braken, dat begint nadat de virale ziekte is uitgebroken, overgevoeligheid en slaperigheid of gedesoriënteerd zijn. Dat laatste kan in coma overgaan. Ook diarree of een snelle, oppervlakkige ademhaling kan zich voordoen. Koorts hoeft niet per se aanwezig te zijn. In tegenstelling tot infecties van het maag-darm kanaal kan men bij het syndroom van Reye onverwacht gaan braken, wat opmerkelijk is omdat het pas een tijdje na de eerste ziekteverschijnselen begint. Dat braken komt meestal diverse keren terug en kan langer gaan duren, hoewel dat niet altijd zo is. Bij jonge kinderen ziet u het meestal niet. Bij het syndroom van Reye hebt u te maken met een spoedgeval dat gaat om leven of dood.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Reye en aspirineSyndroom van Reye en aspirineSyndroom van Reye: aspirine, koorts en kinderen. Vooral kinderen tussen de vijf en toen jaar hebben meer kans op deze zi…
OscillococcinumOscillococcinumOscillococcinum, het moeilijk uitspreekbare woord van de reclame. Oscillococcinum is een homeopathisch middel dat wordt…
Gelsemium: gebruik in de alternatieve geneeskundeGelsemium: gebruik in de alternatieve geneeskundeGelsemium is een plant waaruit de stof gelsemine wordt gewonnen. In hoge concentraties is deze stof giftig maar in lage…

Natuurgeneeskunde: ZuurbrandenHet pijnlijk en branderig gevoel in de slokdarm na het eten, we kennen het allemaal, zuurbranden. In de handel zijn er t…
Homeopathie: KoortsMen spreekt van koorts als de lichaamstemperatuur boven de 37,5 graden Celsius stijgt (oraal opgenomen). Bij ieder mens…
Bronnen en referenties
  • Bron: Homeopathie en gezondheid
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 25-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.