Natuurgeneeskunde: Psoriasis, steenpuist, acné

Psoriasis komt meestal voor op plaatsen waar kledingstukken kunnen schuren of knellen. Ellebogen, knieën, rondom het middel. Soms breidt het zich uit tot over het hele lichaam, waarbij kuilvormige verdiepingen of hoekige verhogingen ontstaan, waardoor diepe groeven lopen.

Psoriasis

Symptomen:

Eerst komen er roze tot donker-roze vlekken, die door zilverachtige schilfers worden bedekt. Als deze er afgekrabd worden, ontstaan er puntvormige bloedingen. Er is bijna geen plek op het lichaam te bedenken, waar dit niet voor kan komen. Maar ze komen meestal voor op plaatsen waar kledingstukken kunnen schuren of knellen. Ellebogen, knieën, rondom het middel. Soms breidt het zich uit tot over het hele lichaam, waarbij kuilvormige verdiepingen of hoekige verhogingen ontstaan, waardoor diepe groeven lopen. Deze meest voorkomende huidziekte krijgen alleen mensen tussen de 20 en 40 jaar. Zuigelingen en bejaarde mensen hebben er nooit last van. Het kan ook erfelijk zijn.

Oorzaak:

De meningen zijn hierover verdeeld. Maar is vooral een stoornis in de stofwisseling de oorzaak. Daarom is het vrij onzinnig de plekken plaatselijk te behandelen. Want het lichaam geeft door deze uitslag duidelijk een alarmteken. Inwendig is er iets niet in orde en dit moet zo vlug mogelijk verholpen worden. Het duurt lang voor patiënten werkelijk geholpen worden. De zalf die ervoor gegeven word brengt wel verlichting maar de ziekte komt steeds erger terug. Het is nodig de patiënt helemaal te onderzoeken, irisscopie en diatherapunctuur zijn hiervoor erg belangrijk.

Behandeling:

Zo gauw de oorzaak gevonden is (meestal jicht of suikerziekte) is de behandeling niet moeilijk meer. In veel gevallen met een eigen-bloed-kuur of met een brandnetelsap-kuur, samen met karnemelk en verse kruiden. Meestal is ook een andere levenswijze nodig. Wekenlang een rauwkost-dieet, dan maandenlang alleen maar vegetarisch voedsel nemen. Dierlijk vet en eiwitten moeten vermeden worden. Ook genotmiddelen en kruiden zijn verboden. Lucht- en zonnebaden zijn belangrijk, leemwaterhemden zijnook erg belangrijk.

Genezingsverloop:

Deze is vooral afhankelijk van de instelling van de patiënten; het eist veel zelfdiscipline om het dieet te volgen. Als extra kan een aftreksel van het volgende kruidenmengsel gedronken worden: 3 delen duivekervel en bingeikruid, 2 delen venkel en bitterzoet. Daarvan één eetlepel op drie kopjes water koken, een kwartier laten trekken. Na iedere maaltijd een kopje drinken.

Ter voorkoming: Verstandige levenswijze, goede stofwisseling. Regelmatig laten onderzoeken.

Steenpuist

Symptomen:

De steenpuist begint als een rode vlek maar wordt a snel een etterige grote puist. Alle tekenen zijn typisch voor het ontstaan van een steenpuist en behandeling is snel geboden.

Oorzaak.

Infectie van een talgklier door etterbacteriën. Vetzicht, de stofwisseling is gestoord. Een algeheel onderzoek met de diatherapunctuur kan dat bevestigen. En dat vind je ook in de voeding weer; veel vlees, vet en spek, veel meelgerechten.

De gevolgen:

Al sinds zijn babytijd heeft de patient aan verstopping geleden en transpireerde hij veel. Beide bevorderen het ontstaan van steenpuisten.

Behandeling:

Allereerst bloedzuigers naast de ontstekingshaard aanbrengen. Om de rijping te bevorderen: vochtig-hete omslagen met bokshoornklaver erop leggen. De in de diepte zittende etter komt uit een kleine kratervormige opening naar buiten; dit moet vanzelf gaan. Er mag niet op gedrukt worden. Eerst komt er in de steenpuist een stevige gele, soms ook een groene prop die na twee dagen openbreekt. De patient moet zijn oude eetgewoonten aan de kant zetten en mag voor het eerst alleen maar rauwkost eten. Iedere avond een steeds heter wordend voet- bad met pakking. Homoeopathische middelen voor de stoel- gang.

Genezingsproces:

Het is wel goed dat ouders een beetje letten op de eetgewoonten van hun kind, maar in wezen is het alleen maar nodig dat ze ervoor zorgen dat het kind genoeg vitaminen binnen krijgt (rauwe groenten en fruit). Een kind heeft net zo als een gezond dier een ingebouwde zekering. Het eet zoveel als het lichaam op dat moment nodig heeft. Bij de meeste volwassenen is door het vele eten dit alarmsysteem al lang kapot.

Ter voorkoming:

Gezond eten, zoals onder ‘Genezingsproces’ is beschreven. De stoelgang in de gaten houden, van tijd tot tijd het bloed reinigen: een theelepel kalmoeswortel op een kop water opkoken en overdag sloksgewijs opdrinken. Zonnebaden. Ook moet elk kind en ieder lid van de familie zijn eigen handdoek hebben, die om de twee dagen verschoond moet worden.

Pukkels (acné)

Symptomen:

Jammer dat de meeste jonge mensen pas op hun pukkels gaan letten als ze verliefd zijn. Want die lelijke meeëters die vooral in het gezicht, op de borst en de rug zitten, kunnen snel kleine etterige ontstekingen worden en meestal worden ze maar op eigen houtje behandeld. Het ergste is de pukkels uit te drukken of ze met een crème te behandelen.

Oorzaak:

In de meeste gevallen verkeerd verzorgen van de huid of een verkeerde groeiontwikkeling doormaken. Door verkeerd eten ontstaan een slechte spijsvertering en onzuiver bloed. De gevolgen zijn pukkels die vooral tussen de 15 en 20 jaar voorkomen.’

Behandeling:

De plaatselijke behandeling met cosmetica zoals in de reclame gebracht worden maakt de toestand eerder erger dan beter. De reiniging van de huid vind ik wel belangrijk. Vooral bij jonge meisjes kunnen zeer snel psychische problemen naar voren komen. De behandeling vereist wel enige discipline, daarom maak gebruik van een eigen-bloed-behandeling om de pukkels snel te laten verdwijnen. Verder: Pakkingen, waardoor men gaat zweten, borstbaden en hoogtezon. Natuurlijk moeten jonge mensen veel in de buitenlucht komen, zwemmen, wandelen, gymnastiek doen. En vooral goed ademhalen: door de neus inademen, de buik uitzetten, door de mond uitademen, de buik intrekken. Voedingsmiddelen die de patient in het vervolg moet laten staan. Vet vlees, ham, gerookte vis, reuzel, sterke alcohol, witbrood, chocolade, meelgerechten, koffie. Aanbevoelen voedingsmiddelen daarentegen zijn: de groene groente, het fruit, tomaten, kwark, yoghurt en volkorenbrood.Mager vlees, boter en olie mag je ook gebruiken.

Genezingsproces:

6 weken later zijn niet alleen de puistjes weggegaan, maar voelt de patient zich aanmerkelijk beter, het lijkt net of er is genoten van een lange vakantie. Een bewijs dat genezing van pukkels alleen van binnenuit kan komen.

Ter voorkoming:

Gezonde levenswijze, zoals onder Behandeling is beschreven, vooral in de puberteit. Een huisrecept tegen pukkels en meeëters: 10 g kamille, 10 g vlaszaad en 30 g gist door elkaar roeren. Dagelijks een theelepel door de melk roeren en opdrinken.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een steenpuistWat is een steenpuistDe meeste mensen hebben er wel eens last van. Een grote rode en pijnlijke steenpuist. Hoe ontstaat een steenpuist nou ei…
Wat te doen tegen steenpuisten?Wat te doen tegen steenpuisten?Wanneer een puistje steeds groter wordt en er etter in begint te vormen, kan je gelijk denken aan een steenpuist. Lees i…
Bobbeltjes, pukkeltjes, bultjes en ontstekingenEr bestaan allerlei bobbeltjes, pukkeltjes, bultjes en ontstekingen van de huid. Ik behandel in dit artikel een aantal v…
Wat is een steenpuist en hoe behandel je deze?Wat is een steenpuist en hoe behandel je deze?Een steenpuist of furunkel is een pijnlijke rode bult met een gele puskop erop. Een steenpuist ontstaat als gevolg van e…

Natuurgeneeskunde: Verzorging van de huidNatuurlijk hebt u wel eens de huid van een baby gezien, deze is rosig, warm, zacht en fris. Maar al 20 tot 30 jaar later…
Natuurgeneeskunde: Suikerziekte (diabetes mellitus)De alvleesklier is de klier die tussen de maag en de twaalfingerige darm ligt.Zij bevat de "eilandjes van Langerhans" Fu…
Bronnen en referenties
  • Bron: Naturheilkunde
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.