Natuurgeneeskunde: Verzorging van de huid

Natuurlijk hebt u wel eens de huid van een baby gezien, deze is rosig, warm, zacht en fris. Maar al 20 tot 30 jaar later is ze in veel gevallen ruw, koud, geel en slap. Waarom? Omdat kleine baby’s nog geen alcohol drinken, geen nicotine inhaleren, nog niet maar raak eten, omdat hun spijsvertering goed werkt, ze nog geen geparfumeerde cosmetica gebruiken en vaak in de buitenlucht zijn.

Verzorging van de huid

Een schone huid verhoogt het zelfbewustzijn, geeft zekerheid en geeft lieftalligheid. Lachen daarom baby’s zoveel en leven daarom zo veel volwassenen zo chagrijnig? Ademen beduidt leven en toch ademen de meeste mensen verkeerd.

Ademen

Iedere morgen minstens twee minuten voor een open raam gaan staan en diep in- en uitademen; daardoor wordt de huid fris: langzaam door de neus ademen, de buik uitzetten, door de mond ademen, de buik intrekken. Deze oefening kunt u ook op iedere wandeling doen zonder dat iemand het merkt. Na een paar weken zult u de hele dag door goed ademen. Dit is een belangrijke bijdrage tot de gezondheid van het hele lichaam.

Kleding

Kleedt u zich wel goed? Alleen kleding dragen die lucht doorlaat. Dat vermijdt zweet- en vetvorming. Veel vitaminen eten, het lichaam schoonhouden (maar niet langer dan 10 minuten in een bad van 36 graden met dennen- extract zitten zonder chemisch badzout, daarna afspoelen met water van 18 graden en goed frotteren met een grove handdoek) en niet overmatig veel zonnebaden.

Zonnen

Veel jonge mensen denken een mooie huid te krijgen als ze maar elke dag een paar uur in de zon liggen. Het tegendeel is waar; de huid wordt geel en slap.

Spijsvertering

Let u goed op de spijsvertering? Dit thema vinden de meeste mensen pijnlijk. Waarom eigenlijk? Ten minste één keer in het jaar een bloedreinigende kuur houden: voor het slapen gaan een kopje rozemarijnthee drinken; ‘s morgens een kopje paardebloementhee drinken.

Reinigen met zeep

Hoe goed is zeep voor de huid? Hoe duurder, hoe slechter, zegt de volksmond. Mensen die zich dagelijks goed inzepen, ze- pen daarmee de beschermingslaag weg van de huid, waardoor bacteriën vlugger kunnen binnendringen. Dus maar één keer in de week inzepen en met een zeep die geen parfum bevat. Daarna de huid met lijnolie inwrijven. Of verse schapemelk opbrengen en de volgende dag afwassen.

Hebt u van tijd tot tijd last van onregelmatigheden op de huid? Dan het lichaam met brandnetelthee warm wassen. Uw gezicht moet u toch zoveel waard zijn dat u alleen maar cosmetica gebruikt (als dat tenminste nodig is) die goed zijn voor uw teint. Gebruik twee weken lang op beide gezichtshelften twee verschillende crèmes. Op deze manier kunt u gemakkelijk vaststellen, welke crème uw huid beter verdraagt.

Gezichtsverzorging

Let bij de gezichtsverzorging op de volgende punten: de huid reinigen, dan verfrissen en dan incrèmen (óf met nachtcrème, óf met een dagcrème). Eén keer in de week een masker nemen. Voor een droge huid: 3 eetlepels kwark en een lepel slagroom door elkaar roeren. Voor een vette huid 3 eetlepels maïsmeel, met eiwit mengen; na het opdrogen met een doek afwrjven, warm en koud naspoelen.

Bij een huid die ruw is een halve banaan fijnprakken en de brij op het gezicht doen. Een middel tegen zomersproeten? Het is er, maar dat’ geef ik niet. Want in alle gevallen dat meisjes en vrouwen hun best hadden gedaan ze kwijt te raken volgden kleine menselijke catastrofes. Want juist door die sproeten zagen ze er zo leuk uit.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzorging gezichtshuidDe huid in uw gezicht is delicaat en hoewel we steeds meer bezig zijn met dag- en nachtcrèmes, de reiniging van het gezi…
Wat is jouw huidtype en de juiste verzorging daarvan?Wat is jouw huidtype en de juiste verzorging daarvan?Er bestaan verschillende huidtypes. Welk huidtype heb jij? Kom erachter en gebruik de juiste producten voor jouw huid. Z…
Hoe verzorg je een vette huid?Hoe verzorg je een vette huid?Een vette huid komt vooral voor bij jonge mensen en is te herkennen aan de T-zone (voorhoofd, neus en kin), die dan vaak…
Make-up tips voor de donkere of getinte huidOp internet zijn heel veel tips te vinden over make-up en haar. Vaak zijn deze tips het meest geschikt voor mensen met e…

Natuurgeneeskunde: Angina pectoris, hartastmaBij elke hartslag pompt het hart ca 70 cm3 bloed door de bloedvaten. Bij een gemiddelde van 70 hartslagen per minuut is…
Natuurgeneeskunde: Psoriasis, steenpuist, acnéPsoriasis komt meestal voor op plaatsen waar kledingstukken kunnen schuren of knellen. Ellebogen, knieën, rondom het mid…
Bronnen en referenties
  • Bron: Naturheilkunde
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.