Homeopatisch geneesmiddel: Silicea

‘Zwak’ is wellicht het beste woord om het belangrijkste kenmerk van Silicea-patiënten mee aan te geven. Bij een acute aandoening zie je vooral een verminderd geestelijk en lichamelijk uithoudingsvermogen, onverschillig of de betreffende persoon gewoonlijk heel actief of dat juist niet is.

Silicea, het chemische element kiezelzuur

Wanneer de Silicea-mens ziek is, raken de lichamelijke afweermechanismen erg verzwakt. Zijn symptomen ontwikkelen zich langzaam en niet al te heftig, hoewel hij uiteindelijk heel erg ziek kan worden.

Vaak zijn Silicea-patiënten in wezen heel intelligent en gevoelig, maar hun geest raakt snel vermoeid en wordt dan suf, sloom en verward. Hoewel ze moeite kunnen hebben met denken en zich concentreren, hebben ze de neiging te veel bezig te zijn met onbelangrijke details. Ze twijfelen aan hun capaciteiten hoewel ze, als ze zich ertoe zetten, meestal met succes een klus kunnen klaren.

De Siliceapatiënt is verlegen, wankelmoedig en meegaand. Hij zal niet gemakkelijk zijn eigen mening ten beste geven en dringt zich doorgaans niet aan anderen op. Hij is blij opgemerkt te worden zonder dat hij wordt gehoord.

Ondanks deze passiviteit kan hij echter heel koppig en prikkelbaar zijn. Hij wil met rust gelaten worden en trekt zich in zichzelf terug als hem iets wordt gevraagd wat hij niet wil doen. Hij raakt geïrriteerd door pogingen hem te troosten. Hoewel degene die Silicea nodig heeft nerveus en misschien wel ongedurig kan zijn, is hij niet echt angstig en ook niet bang voor innerlijke angsten.

Silicea-patiënten hebben weinig fysiek uithoudingsvermogen. Ze raken gemakkelijk vermoeid en hebben het nogal gauw koud. Hun handen en voeten worden koud en worden niet meer warm. Door buitenlucht en tocht verergert dat, en net als Hepar sulph. en Rhus tox. -patiënten, kunnen ook zij symptomen ontwikkelen als een enkel deel van het lichaam onbedekt is of afkoelt. Ontstoken delen zijn echter niet zo gevoelig voor kou als die bij Hepar sulph. -patiënten.

Het gebrek aan vitaliteit uit zich ook bij andere symptomen. Kleine wondjes raken snel geïnfecteerd en huidinfecties genezen slechts langzaam, waarbij eerder rode cystes zullen achterblijven dan dat de plek helemaal verdwijnt. Ook komt vaak obstipatie voor. Het lichaam heeft niet genoeg kracht de ontlasting volledig naar buiten te drijven en daardoor blijft er ontlasting in het rectum achter.

Nu volgen enkele specifieke kenmerken. Vaak komen er gezwollen lymfeklieren voor. Hevige transpiratie met name op de voeten, in de handen, op het hoofd en op de onderrug is ook heel kenmerkend. Silicea-kinderen transpireren heel typisch op de achterzijde van het hoofd en in de nek; het zweet heeft een zure geur. Deze kinderen kunnen ook braken nadat ze melk hebben gedronken, zelfs bij borst- voeding. Men kan het gevoel hebben alsof er een splinter of graatje in de keel is blijven steken. Ook nu weer lijkt dit heel sterk op Hepar sulph. -verschijnselen, maar Silicea-infecties zijn, hoewel pijnlijk, niet zo gevoelig bij het aanraken als die bij Hepar sulph.

Silicea-patiënten hebben vaak een afkeer van vlees en melk. Kinderen weigeren misschien de moedermelk. Hoewel koud eten en drinken de symptomen erger kunnen doen worden, heeft de patiënt vaak een afkeer van warm voedsel. Dorst zal vooral ‘s nachts toenemen.

Silicea-symptomen worden

  • Erger: in koude buitenlucht, in de winter, bij vochtig weer, door bloot te liggen, koud te worden of door het onbedekt zijn van een enkel lichaamsdeel, door natte voeten, door koud eten of drinken, door op de pijnlijke zij te liggen, door onderdrukte transpiratie, door eten.
  • Beter: door warmte.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Silicium: voor gezond elastisch haar, vol volumeSilicium: voor gezond elastisch haar, vol volumeGezond haar vol volume willen we allemaal. Silicium zorgt voor gezond, elastisch, sterk haar vol volume. Silicium is kie…
Bamboe-extract: goed voor collageen, kraakbeen en bottenBamboe-extract: goed voor collageen, kraakbeen en bottenBamboe is erg rijk aan silicium. Dit mineraal wordt gewonnen uit de stengels en bladeren van de bamboe en verwerkt tot e…
Silicium, botten en bindweefselSilicium is het tweede meest voorkomende element in de aardkorst, na zuurstof. Zijn functie in het lichaam is minder nad…
Spierpijn? Pijnlijke gewrichten? Gebruik smeerwortelzalfSpierpijn? Pijnlijke gewrichten? Gebruik smeerwortelzalfDe natuur staat vol met planten en kruiden die, als je weet welke je moet hebben, je kunnen helpen om kleine kwaaltjes e…

Homeopathie: WrattenWratten zijn overmatig gegroeide huidcellen. wat door een virusinfectie wordt veroorzaakt. Wanneer het lichaam op het vi…
Homeopathie: HepatitisHepatitis of leverontsteking wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie. De meest voorkomende soorten hepatitis zi…
Bronnen en referenties
  • Bron: Homeopathie en gezondheid
Reacties

Carla, 18-02-2013
Help. Ik herken mezelf in de silicea beschrijving. Wat nu? Word trouwens heel erg ziek als er ergens silicea inzit. Reactie infoteur, 20-02-2013
Beste Carla,

Lees ook de andere beschrijvingen. Als je ziek wordt van producten waarin silicea in verwerkt zit, is dit voor jou geen geode oplossing.

Sophocles

Diana Schaap, 11-03-2009
Ik kan nergens lezen of silicea ook helpt tegen haaruitval, klopt dat? Reactie infoteur, 12-03-2009
Inderdaad, klopt
Silicium is een bouwstof die ons soepel houd en verouderingsprocessen regelt, onder andere haaruitval

Asya, 04-03-2009
Kan ik die silicea terra ook zelf kopen? Al die symtomen komen overeen met die van mijn zoontje van 6. Kan het kwaad als ik het probeer en hoe lang moet hij het gebruiken? Reactie infoteur, 04-03-2009
In elk goed voedingssuplement is Silicea vertegenwoordigt. En is waarschijnlijk ook verkrijgbaar in bruistablet. Raadpleeg de samenstelling van het voedingssupplement op bijsluiter of verpakking.

Sophocles (334 artikelen)
Laatste update: 01-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.