Alsemkruid in de alternatieve geneeskunde

Alsemkruid in de alternatieve geneeskunde Alsemkruid werd zo'n 3500 jaar geleden al gebruikt door de Romeinen ter behandeling van maag-darminfecties. Tegenwoordig wordt het kruid van de absintalsem in de alternatieve geneeskunde gebruikt ter bestrijding van diverse kwalen waaronder klachten van de spijsvertering, problemen met de productie van maagzuur en een verminderde eetlust of vol gevoel in de maag. Alsemkruid kan worden gebruikt om thee van te trekken maar het kan ook worden ingenomen middels capsules. Aangeraden wordt om het niet langer dan vier weken aaneengesloten te gebruiken.

Alsemkruid bij diverse klachten


Wat is alsemkruid?

Alsemkruid - ook wel bekend onder de Engelse naam wormwood - is een bitter kruid afkomstig van de knoppen van de absintalsem, een plant uit de composietenfamilie. Zijn bekendheid dankt deze plant vooral aan het feit dat hij gebruikt wordt voor de productie van de alcoholische dranken absint en vermout. Aan alsemkruid worden in de alternatieve geneeskunde echter ook verschillende geneeskrachtige werkingen toegeschreven. De plant die alsemkruid voortbrengt komt voor in Europa, Azië, Noord-Afrika en Noord-Amerika. In Nederland groeit hij ook maar is hij vrij zeldzaam.

Alsemkruid bevat enkele vluchtige oliën waaronder thujon, flavonoïden, lignanen, fenolzuren en sesquiterpeenlactonen. Hiervan is bekend dat ze slechts met mate gebruikt kunnen worden omdat het anders schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Zo kunnen bij overmatig gebruik nierschade en convulsies optreden.

Het waren de Romeinen die - voor zo ver wij weten - voor het eerst alsemkruid gingen gebruiken om gezondheidsproblemen aan te pakken. Zo werd het door de Romeinen 3500 jaar geleden al gebruikt om maag-darminfecties mee te behandelen. Inmiddels zijn hier natuurlijk medicijnen voor ontwikkeld in laboratoria waarvan de werking in tegenstelling tot die van alsemkruid wetenschappelijk is vastgesteld. In de alternatieve geneeskunde wordt alsemkruid echter nog steeds erkend als middel tegen diverse aandoeningen.

Waarvoor wordt alsemkruid gebruikt?

Ondanks het feit dat er geen onomstotelijke wetenschappelijke bewijzen zijn dat alsemkruid of wormwood daadwerkelijk werkt, wordt het binnen de alternatieve geneeskunde al ontzettend lang gebruikt. Bij een aantal indicaties zou alsemkruid een positieve werking hebben. Het wordt gebruikt bij de volgende kwalen:
 • Maag-darminfecties
 • Dysbacteriosis (verstoring van de bacteriële flora van de dikke darm)
 • Verminderde eetlust
 • Vol gevoel in de maag
 • Klachten van de spijsvertering
 • Klachten van de galwegen
 • Problemen met de productie van maagzuur
 • Leverzwakte
 • Ziekte van Crohn

Een kuur op basis van alsemkruid wordt ook wel gebruikt om de darmen te reinigen als onderdeel van een detox- of ontgiftingsprogramma.

Soms wordt gebruik afgeraden

Gebruik van alsemkruid wordt afgeraden tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding en wanneer je last hebt van een maagzweer of een zweer in de twaalfvingerige darm. Vanwege de effecten die alsemkruid kan hebben op het centraal zenuwstelsel wordt gebruik tevens afgeraden wanneer eerder is gebleken dat je gevoelig bent voor het ontwikkelen van hallucinaties of epileptische episoden.

Alsemkruid wordt wel gezien als een veilig middel. Zo heeft de Duitse Kommission E, een wetenschappelijk commissie voor plantgeneeskunde, het als veilig betiteld. Het wordt in Nederland dan ook gewoon in de winkel verkocht.

Hoe wordt alsemkruid gebruikt?

Alsemkruid kan op twee manieren worden ingenomen: als thee of middels capsules. Bij gebruik als thee neem je een theelepel alsemkruid en laat je deze in heet (niet kokend) water trekken, bijvoorbeeld met behulp van een thee-ei. Omdat de smaak van de thee erg bitter is verdient het de aanbeveling om hieraan wat anijs of pepermuntblad toe te voegen. Ook kan uiteraard suiker of een zoetje worden toegevoegd. De thee is onder meer verkrijgbaar van het merk Jacob Hooy.

Hou je niet van thee dan kun je alsemkruid ook in capsulevorm gebruiken. Het wordt door de merken SNP en Vitals verkocht in capsulevorm. Een capsule bevat 300 mg alsemkruid en het mag één tot drie maal per dag voor de maaltijd worden ingenomen met een glas water.

Aangeraden wordt om alsemkruid niet langer dan vier weken aan één stuk te gebruiken. Bij langdurig gebruik kan het een verslavende werking hebben.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zilverkaars: effectief middel bij klachten van de menopauzeZilverkaars: effectief middel bij klachten van de menopauzeZilverkaars (Actaea racemosa) is een natuurlijk middel tegen klachten die geassocieerd worden met de menopauze, waaronde…
Pepermunt en IBSPepermuntthee en pepermuntolie worden van oudsher gebruikt bij maag en darmklachten, dyspepsie, misselijkheid, winderigh…
Een nieuwe theesensatie: de Special T van NestléMet behulp van deze revolutionaire machine van Nestlé kunt u met een enkele druk op de knop het perfecte kopje thee zett…
Tempocol met pepermuntolie bij buikkrampen of lichte spasmenTempocol met pepermuntolie bij buikkrampen of lichte spasmenIedereen heeft weleens last van buikkrampen of lichte maag- of darmspasmen. Je kunt hierdoor buikpijn krijgen, de contin…

Borageolie: bron van van gammalinoleenzuur (GLA)Borageolie: bron van van gammalinoleenzuur (GLA)Borageolie is een olie die wordt gewonnen uit de boragebloem. Het belang van borageolie is erin gelegen dat het een hoog…
Ontgiften en afvallen met voetpleisters: hoe werkt het?Ontgiften en afvallen met voetpleisters: hoe werkt het?Het gebruik van voetpleisters om afvalstoffen aan het lichaam te onttrekken is een van de vele methoden om te ontgiften.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://buecher.heilpflanzen-welt.de/BGA-Kommission-E-Monographien/absinthii-herba-wermutkraut.htm
 • http://www.orthokennis.nl/nutrienten/alsemkruid
 • http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-729-wormwood.aspx?activeingredientid=729
 • https://puurenkracht.nl/products/alsemkruid-250-gram-jacob-hooy
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Artemisia_absinthium
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 24-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.