Chiropractie en beroepsondersteuning door NCA en SCN

Chiropractie en beroepsondersteuning door NCA en SCN Pijn in spieren en gewrichten? Wie heeft er nooit last van of last van gehad? Die mag zich zeer gelukkig prijzen. Voor velen is het een dagelijks terugkerende ellende om met die pijn geconfronteerd te worden. Anderen hebben er slechts af en toe en kortstondig mee te maken. Maar zoals voor zoveel kwalen bestaat er voor pijn in de spieren en gewrichten ook een therapie. Die therapie wordt uitgevoerd door een chiropractor. Chiropractie is een beroep dat thuishoort in de alternatieve geneeskunde en als zodanig een aanvulling is op andere behandelwijzen. Het beroep kent een tweetal ondersteunende organisaties de NCA en SCN.

Zenuwstelsel en meest voorkomende klachten

Bij het medische beroep chiropractie wordt getracht de pijn in spieren en gewrichten zoveel mogelijk te bestrijden door met de hand allerlei correcties toe te passen. Die correcties worden toegepast bij vastzittende spieren en gewrichten waardoor het functioneren van het zenuwstelsel wordt verbeterd. Volgens de chiropractie worden alle processen binnen het lichaam bestuurd door de zenuwen. Als er iets fout gaat is dat daarom altijd terug te vinden in het zenuwstelsel. De meest voorkomende klachten waarbij de therapie wordt toegepast zijn nekklachten, schouderklachten, hoofdpijn en lage rugklachten. Maar ook komen allerlei andere klachten voor als hernia, spit, ischias, RSI, tenniselleboog, whiplash, en sportblessures.

Behandeling naar behandelplan

Bij een eerste bezoek aan een chiropractor wordt na een vraaggesprek de diagnose gesteld en een behandelplan besproken. Die behandeling volgt gewoonlijk meteen en bestaat uit manipulatie van de gewrichten van de wervelkolom. In de volksmond wordt dit ook wel kraken genoemd. Tevens worden de spieren in het klachtengebied behandeld en krijgt de patiënt vaak een advies om oefeningen te doen. Een deel van de behandeling is niet pijnlijk maar het behandelen van de spieren kan dat wel zijn zeker als ze erg verkrampt zijn. De verlichting na de behandeling maakt echter veel goed.

Chiropractie ook als preventie

Een chiropractie-behandeling is niet aan een bepaalde leeftijd gebonden. De technieken worden aangepast aan de leeftijd en de bouw van de patiënt. Een deel van de patiënten heeft ernstige pijnklachten als ze naar een chiropractor gaan maar een ander deel laat zich preventief behandelen waarbij lichaamsdelen die vast zitten worden behandeld om klachten te voorkomen. Zeker is dat gunstig bij plekken die snel klachten kunnen veroorzaken zoals nek, schouders en rug.

Geen medicijnen en operatief ingrijpen

Chiropractie wordt vooral beschouwd als aanvullend en behoort thuis in de alternatieve geneeskunde. Maar een goede chiropractor zal patiënten niet snel ontraden zich ook te laten behandelen door een reguliere arts. Een kenmerk bij de behandeling is dat geen gebruik wordt gemaakt van medicijnen en dat niet operatief wordt ingegrepen of met bestraling wordt gewerkt.

Overgewaaid uit Amerika

Het beroep werd aan het eind van de negentiende eeuw ontwikkeld in de Verenigde Staten. Grondlegger van de chiropractie is Daniel David Palmer. Hij baseerde zijn theorie op Hippocrates die de oorzaak van ziekten ook zocht in de wervelkolom die het ruggenmerg beschermt dat samen met de hersenen het centrale zenuwstelsel vormt. Als functiestoornissen in de wervelkolom opgeheven worden kunnen zenuwimpulsen zonder belemmering hun doel bereiken en functioneren de organen en weefsels goed. Vanuit die beredenering stelde Palmer zijn filosofie en geneeswijze op schrift in 1895.

Beroepsondersteuning door twee organisaties

Het duurde tot 1968 voordat de eerste chiropractor zich in Nederland vestigde. Zeven jaar later richtte de toen werkzame chiropractoren een beroepsorganisatie op genaamd NCA (Nederlandse Chiropractoren Associatie) en in 2001 ontstond de SCN (Stichting Chiropractie Nederland).

Nederlandse Chiropractoren Associatie

De NCA streeft vanaf haar bestaan in 1975 naar de allerhoogste kwaliteit en naar erkenning van chiropractie. Leden van de NCA zijn universitair geschoold waardoor het lidmaatschap garant staat voor een hoog opleidingsniveau en hoge bijscholingseisen en nascholingseisen. Zij zijn experts op het gebied van het bewegingsapparaat, de wervelkolom en het zenuwstelsel en werken vanuit een breed scala van behandeltechnieken. Zodoende kunnen zij voldoen aan de individuele behoeftes van de patiënten.

Stichting Chiropractie Nederland

De SCN is ontstaan in 2001 en werkt nauw samen met de NCA. Zij tracht haar doel te bereiken met kwaliteitsbewaking door middel van registratie, visitatie, tuchtcollege en college van toezicht. Ook de geregistreerden bij de SNC hebben een afgeronde opleiding welke is erkend door de ECCE (European Council on Chiropractic Education).

Opleiding universitaire niveau

De opleiding tot chiropractor is een studie op universitair niveau die vijf jaar duurt en door de meeste Nederlandse chiropractoren is gevolgd aan het AECC (Anglo European Chiropractic College). Dat instituut bevindt zich in Bournemouth in Zuid-Engeland. Bij gebrek aan voldoende wetenschappelijk onderzoek rond chiropractie wordt wereldwijd die studie echter nog niet onderwezen op de medische faculteiten.
© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De chiropractorEen chiropractor houdt zich bezig met aandoeningen van het bewegingsapparaat, vooral met aandoeningen die betrekking heb…
Chiropraxie, een manuele therapie bij wervelpijnChiropraxie, een manuele therapie bij wervelpijnChiropraxie is een behandelmethode aan de wervelkolom dat in Nederland en België onder de alternatieve geneeskunde valt.…
De osteopaat en de chiropractorWat is het verschil tussen een osteopaat en chiropractor? Welke therapie past het best bij jou klachten?

Afvallen met een virtuele maagbandAfvallen met een virtuele maagbandHeb jij al gehoord van een virtuele maagband? Wist je dat je kunt afvallen met een virtuele maagband? Het is een manier…
Borageolie: bron van van gammalinoleenzuur (GLA)Borageolie: bron van van gammalinoleenzuur (GLA)Borageolie is een olie die wordt gewonnen uit de boragebloem. Het belang van borageolie is erin gelegen dat het een hoog…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Body N Care, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chiropraxie
  • http://www.nca.nl/over-nca/
  • http://www.stichtingchiropractie.nl/nl/algemeen
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.