De chiropractor
Een chiropractor houdt zich bezig met aandoeningen van het bewegingsapparaat, vooral met aandoeningen die betrekking hebben op de wervelkolom. Binnen Nederland wordt chiropractie als een alternatieve geneeswijze gezien, in veel andere landen is het echter een bij de wet erkend beroep.
Wat doet een chiroprator?
Een chiropractor zal zich in het algemeen bezig houden met het behandelen van rug-, schouder- en nekklachten. Maar ook hoofdpijn, migraine, pijn in verband met artrose, spierklachten en gewrichtspijn kunnen verminderen of verdwijnen na behandeling door een chiropractor. Tintelingen in handen of voeten en klachten zoals vermoeidheid of duizeligheid kunnen ook door een chiropractor behandeld worden wanneer deze klachten veroorzaakt worden door een blokkade of storing in de wervelkolom.
Anamnese en onderzoek
Als eerste zal de chiropractor met u een vraaggesprek (anamnese) houden om te achterhalen wat uw algehele gezondheid is en wat uw klachten zijn. Aangezien klachten zeer veel oorzaken kunnen hebben, zal de chiropractor zich hierbij breed oriënteren. Zaken die voor u niet belangrijk lijken te zijn, kunnen voor de chiropractor van groot belang zijn.
Hierna wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd waarbij u moet denken aan neurologisch en orthopedisch onderzoek. Er zal ook gekeken worden hoe uw wervelkolom functioneert. Indien nodig worden ook andere gewrichten onderzocht. Het is mogelijk dat de chiropractor daarnaast een kort onderzoek uitvoert op uw longfunctie, circulatie en buikholte.
Behandeling
Na het onderzoek zal de chiropractor weten of uw klachten via chiropractie te behandelen zijn. Is dit het geval, zal er een behandelplan opgesteld worden. Hierbij wordt aangegeven wat het te verwachten herstel is, welke behandelingen er plaats dienen te vinden en hoeveel behandelingen er waarschijnlijk nodig zijn.
Over het algemeen zal de chiropractor zich tijdens de behandeling bezig houden met het manipuleren/corrigeren van de wervelkolom. Door specifieke druktechnieken te gebruiken, wordt de bewegelijkheid van de wervelkolom bevorderd. Drukpuntmassage of rektechnieken worden ook regelmatig uitgevoerd. Tevens kan de chiropractor u bepaalde oefeningen voorschrijven of houdingsadvies geven. Daarnaast is het mogelijk dat u een advies krijgt met betrekking tot leef-, eet- en/of drinkgewoontes.
Vrij beroep
Binnen Nederland is chiropractor een vrij beroep. Dit houdt in dat iedereen zich chiroprator mag noemen. Het is daarom is aan te raden alleen naar een chiropractor te gaan die is aangesloten bij Stichting Chiropratie Nederland (SCN). U bent er dan zeker van dat uw chiropractor een gedegen opleiding heeft gevolgd welke door de ECCE (European Council on Chiropractic Education) is erkend. Dit betreft een vijfjarige universitaire opleiding die in Engeland, Frankrijk, Denemarken, de VS, Canada, Mexico, Australië, Nieuw Zeeland of Japan gevolgd kan worden. Daarnaast stelt SCN als eis dat de chiropractor eerst een jaar stage loopt bij een ervaren chiropractor, voordat hij of zij een zelfstandige praktijkvoering mag uitvoeren.
Vergoeding zorgverzekeraar
Behandelingen door de chiropractor worden door bijna elke zorgverzekering geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De vergoeding zal over het algemeen uit het pakket alternatieve geneeswijze gegeven worden. Voor vergoeding wordt in ieder geval de voorwaarde gesteld dat de chiropractor is aangesloten bij SDN. Daarnaast kan ook gelden dat de chiropractor ingeschreven moet zijn bij een beroepsvereniging zoals NCA (Nederlandse Chiropractoren Associatie).
Omdat de vergoeding vanuit de aanvullende verzekering gegeven wordt, hebben kosten voor de chiropractische behandelingen geen invloed op uw eigen risico. Voor de exacte voorwaarden voor vergoeding dient u de polisvoorwaarden van uw verzekering te raadplegen.
© 2012 - 2025 Bennevis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Migraine bij KinderenMigraine bij kinderen verschilt van migraine bij volwassenen. Lees hier wat het verschil is. Hoofdpijn is ook zeker niet…
Wat te doen bij migraine?Iemand die aan migraine lijdt, heeft een paar keer per jaar dat hij/zij plat op bed moet liggen omdat diegene dan tot ni…
Bronnen en referenties
- http://www.stichtingchiropractie.nl/
- http://www.nca.nl/