Homeopathie: Contactdermatitis

Elke jeukende huidaandoening veroorzaakt door blootstelling aan allergene stoffen wordt contactdermatitis genoemd. De meest bekende soort is de huiduitslag die verschijnt na in aanraking met giftige eik, klimop of looiersboom te zijn geweest. Tot de overige veel voorkomende oorzaken van contactdermatitis horen andere planten, cosmetica, sieraden en rubber.

Contactdermatitis

Luieruitslag kan worden veroorzaakt door een allergische reactie op het wasmiddel waarin de luiers worden gewassen of als reactie op chemische stoffen in wegwerpluiers. Ook kan die uitslag ontstaan ten gevolge van irriterende urine. Contactuitslag kan gcïnfecteerd raken door bacteriën of schimmels. maar de voornaamste zorg betreft de jeuk en het onaantrekkelijke aanzicht van de uitslag.

De diagnose contactdermatitis is vooral gebaseerd op de bijzonderheden waaruit blijkt hoe de uitslag is ontstaan. Ga na wat de huid op de plaats van de uitslag kan hebben geraakt en denk daarbij met name aan nieuwe huishoudmiddelen, schoonmaakmiddelen voor toilet en dergelijke, en nieuwe kleding. Middelen als zonnebrandolie, pijnstillers en antiseptica bevatten nogal eens stoffen die allergische reacties veroorzaken.

Behandeling

Wanneer u eenmaal weet wat de oorzaak van de uitslag is, vermijd dan een of twee weken het gebruik ervan, zodat duidelijk wordt of het inderdaad om die stof gaat. Er bestaan veel moderne middelen ter behandeling van uitslag als gevolg van planten en dergelijke, maar geen ervan is naar ons idee erg succesvol.

Enkele van de meest veelbelovende middelen bevatten veel sap van de weegbree (plantago) of de Grindelia-plant. In verse vorm of in tinctuur zijn deze verkrijgbaar in homeopathischc apotheken en reformwinkels. Ook groene-kleipoeder kan worden gebruikt (veelal te verkrijgen in gezonde-voedingswinkels). Calaminelotion en dergelijke werken verkoelend,maar verlichten de jeuk niet erg. Ook hydrocortisonen wordcn nu verkocht als remedie tegen diverse soorten allergieën. maar zelfs deze sterke middelen helpen slechts zelden.

Homeopathische geneesmiddelen

Met behulp van homeopathische geneesmiddelen kunt u het lichaam helpen de jeuk te verminderen en de genezing van de uitslag te versnellen. Een homeopathische behandeling geeft een snellere, volledigere verbetering dan krachtige orale doses steroïde hormonen.

Kies een medicijn en geef dat maximaal drie dagen. twee of drie keer per dag. Stop ermee zodra duidelijke verbetering merkbaar is wat de jeuk of de uitslag betreft.

Homeopathische medicijnen gemaakt van Rhus toxicodendron (gifsumak) of Rhus diversiloba (fluweelhoorn) kunnen erg effectief zijn bij mensen die op deze planten reageren of hij hen die contactdermatitis hebben, veroorzaakt door andere stoffen.

Als geen enkel medicijn er echt uit springt, kunt u een van deze middelen nemen. De Rhus-patiënt heeft branderige jeukende uitslag en dat ongemak verergert nog door krabben, in de buitenlucht, s nachts en door de warmte in bed. De jeuk wordt minder door de plek in bijna heet water te dompelen. U ziet met vocht gevulde blaasjes en lege ontstekingen. De patiënt is in het algemeen rusteloos, geïrriteerd en angstig.

Bij Croton iglium-uitslag zijn er heel veel blaasjes te zien en grote ontstekingen. maar ze veroorzaken niet zon branderig gevoel als die bij de Rhus-uitslag. Als de uitslag niet zo ernstig is. verlicht krab hen of wrijven de pijn, maar naarmate de uitslag erger is, is ook de pijn heviger en de huid gevoeliger en kan de patiënt niet meer tegen aanraken. De Croton-uitslag is het ergst op de schedel, rond de ogen en op de geslachtsorganen.

Anacardium kunt u ook in overweging nemen als er grote blaasjes, gevuld met geel vocht te zien zijn. Vooral het gezicht zit nogal onder de uitslag.

Bryonia kan nuttig zijn wanneer de uitslag voornamelijk bestaat uit kleine, droge plekjes. het meest in het gezicht. De symptomen worden erger door wat rond te lopen en de persoon in kwestie is geprikkeld en wil alleen worden gelaten.

Sepia is ook een mogelijkheid wanneer de uitslag droog is (er zijn misschien wel kleine blaasjes, maar geen grote). Een warme kamer verlicht de jeuk soms, maar door een warm bed wordt die weer erger. De huiduitslag kan bruin of rood van kleur zijn en er kunnen schilfertjes af komen.

Graphites kunt u in overweging nemen wanneer er een kleverig, honingkleurig vocht uit de plekjes sijpelt. s Nachts en in de warmte is de jeuk het ergst.

Sulphur kan een goed middel zijn, ongeacht het soort huiduitslag, als de algemene kenmerken van het medicijn duidelijk zijn. De jeuk is het ergste hij warmte en s nachts, en meestal is de persoon in kwestie overgevoelig voor warmte en voelt de huid ook warm aan.

Wanneer de uitslag eenmaal afneemt en de jeuk aanzienlijk minder is, kunt u de uitslag enkele keren per dag deppen met vatten gedrenkt in een mengsel van één deel Calendula-tinctuur met drie delen water. De huid zal dan eerder genezen, vooral als die open en rauw is als gevolg van de blaasjes.

Behandeloverzicht

Medicijn toedienen: Twee of drie keer per dag. maximaal 3 dagen: stoppen als er aanzienlijke verbetering optreedt van de jeuk of de uitslag
Wanneer ander medicijn proberen: Als er na 24 tot 48 uur geen verbetering optreedt.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luieruitslag bij baby'sLuieruitslag bij baby'sLees hier alles over luieruitslag en wat je er tegen kunt doen. Hier kun je de oorzaken van luieruitslag vinden.
Contactdermatitis (allergisch eczeem): HuidaandoeningContactdermatitis (allergisch eczeem): HuidaandoeningAllergisch eczeem (contactdermatitis, contacteczeem) is een huidaandoening waarbij de huid van een patiënt in contact ko…
Luieruitslag: Huidaandoening met rode vlekken in luiergebiedLuieruitslag: Huidaandoening met rode vlekken in luiergebiedLuieruitslag (luiereczeem, luierdermatitis) is een veel voorkomende huidaandoening die zich ontwikkelt in het gebied ond…
Irriterende contactdermatitis: Huidontsteking door stoffenIrriterende contactdermatitis: Huidontsteking door stoffenIrriterende contactdermatitis is een huidziekte waarbij schade aan de buitenste beschermende huidlaag ontstaat door onde…

Homeopathie: Verrekkingen, verstuikingenGewrichten worden omgeven en bij elkaar gehouden door vezel achtige weefsels, ligamenten of banden genaamd, die voor de…
Homeopathie: OorpijnOorpijn is de meest voorkomende kinderziekte, na uiteraard de eenvoudige loopneus. Bijna elk kind heeft tegen de tijd da…
Bronnen en referenties
  • Bron: Homeopathie en gezondheid
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.