Homeopathie: Lage rugpijn

Rugpijn is een van de meest voorkomende en slopende gezondheidsproblemen waar mensen mee te maken kunnen krijgen. Oorzaken zijn, behalve verwondingen aan de rug, een slechte houding, onvoldoende lichaamsbeweging, verkeerd of te zwaar gebruik van de rug, en emotionele stress. Ook de lichaamsbouw van de mens speelt een rol: op twee benen lopen geeft veel meer druk op de lage rug dan op vier.

Homeopathie: Lage rugpijn

De meeste lage rugpijn is het gevolg van beschadiging van de zachte weefsels in de rug: spieren, banden en pezen, of van de schijven tussen de rugwervels. De voornaamste symptomen van beschadigingen aan de zachte weefsels zijn stijfheid en pijn in de onderrug zelf. Als een schijf beschadigd is, wordt de rugpijn vaak overschaduwd door sciatica; pijn, gevoelloosheid, of een tintelend gevoel in de billen of de benen. Deze symptomen worden veroorzaakt door irritatie van of druk op de zenuwen van het been waar ze vertakken van de ruggengraat. Een ‘uitpuilende’ wervel kan zé hard op een zenuw drukken, dat deze verschijnselen optreden. Een breuk in een wervel veroorzaakt meestal een verschrikkelijke pijn in de heup of het been, vaak met gevoelloosheid en soms zelfs verlamming.

Operaties aan de rug werden vroeger vaak uitgevoerd, maar dat gebeurt tegenwoordig alleen nog bij verlammingen of andere neurologische belemmeringen. Uit onderzoek is gebleken dat als er geen verlamming is, de sciatische verschijnselen uiteindelijk vanzelf verdwijnen, en dat de resultaten van operaties niet beter zijn. Operaties aan de meeste zachte weefsels zijn op z’n best zinloos.

Lage rugpijn kan soms een teken zijn van een ernstig probleem, zoals infectie of kanker. Pijn hoger in de rug, ter hoogte van of boven de navel, wordt vaak veroorzaakt door zachte weefsels of verwondingen aan schijven, maar het duidt eerder dan lage rugpijn op een mogelijk ernstig medisch probleem (zie ‘niet voor zelfmedicatie’).

Behandeling

Het vermijden van verkeerde of te grote inspanning van de rug voorkomt rugproblemen op langere termijn. Leer om goed te tillen: met uw benen in plaats van uw rug, door de knieën te buigen in plaats van de heup. Eenvoudige rugoefeningen kunnen ook helpen: hierdoor worden de buikspieren versterkt, zodat de rugspieren minder hoeven te doen.

Wanneer u uw rug bezeert, kan het nodig zijn om in bed te blijven tot de acute pijn wegtrekt. Over het algemeen is het het beste om actief te blijven, omdat u daardoor sneller geneest. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die voorzichtig actief blijven, sneller genezen dan mensen die alleen maar rusten. Warme of koude kompressen kunnen de pijn wat verzachten. Het kan ook helpen om op een stevig matras op de grond te slapen.

Homeopathische geneesmiddelen

Geef het gekozen medicijn elke zes tot twaalf uur gedurende enkele dagen, maar minder vaak als de symptomen verbeteren. Probeer een ander medicijn als de patiënt na twee of drie dagen nog niet beter is.

Probeer meteen na een verwonding aan de rug Arnica. In plaats daarvan kan Hypericum geprobeerd worden als er pijnscheuten zijn of een verwonding aan het stuitbeen.

Nux vomica helpt als de pijn verergert door beweging, vooral om- draaien in bed. Bryonia is ook een goede keus voor rugpijn die door elke soort beweging verergert, hoewel omdraaien in bed hierbij niet zo zeer doet.
Geef Rhus tox. als de patiënt verlichting vindt in veel beweging. De lage rug voelt stijf en pijnlijk bij rust, en de pijn kan vooral erg zijn vlak na het opstaan. Maar na een paar minuten voelt de rug al beter. De symptomen kunnen erger worden door koud, vochtig weer, terwijl warmte de pijn verlicht.

Van de medicijnen die sciatica het beste verlichten kunt u het eerst Tellurium proberen als de klachten erger worden door hoesten, niezen, of ontlasten. De pijn is meestal het ergst aan de rechterkant.

Neem in plaats daarvan Gnaphalium als de pijn gepaard gaat met veel gevoelloosheid, of afwisselend gevoelloosheid en pijn. In het betreffende been kunnen spierkrampen voorkomen. De pijn wordt erger door beweging en beter door rusten of zitten. Als de sciatica verbeteren als de patiënt op de pijnlijke kant gaat liggen of bij de heupen buigt, kan Colocynthis helpen.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hernia symptomen: Welke klachten wijzen op een hernia?Hernia symptomen: Welke klachten wijzen op een hernia?Veel mensen hebben last van ernstige rugklachten en zogenaamde lage rugpijn. Oorzaak hiervan is vaak een hernia. Maar wa…
Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in de rug, onderrug kunnen verschillende oorzaken hebben. Je kunt last hebben van acute pijnsteken of een zeurende…
De oorzaken en gevolgen van (onder)rugpijnDe oorzaken en gevolgen van (onder)rugpijnLage rugpijn is een veelvoorkomende klacht. Het kan verschillende oorzaken hebben. Er worden soms MRI-scans gemaakt wann…
Rugpijn: verkeerde houdingRugpijn: verkeerde houdingRugpijn heeft vaak als oorzaak een verkeerde houding. Ook andere oorzaken kunnen aan de grondslag liggen, maar hier gaan…

Homeopathie: SlapeloosheidSlapeloosheid is heel frustrerend; je bent moe als je naar bed gaat, maar dan lig je maar te draaien en kun je niet in s…
Homeopathie: Candida-schimmelinfectiesDe uitslag die het gevolg is van een candida-schimmelinfectie is heel anders dan die bij ringworm- of tineaschimmels. He…
Bronnen en referenties
  • Bron: homeopathie en gezondheid
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 10-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.