Homeopathie: Slapeloosheid

Slapeloosheid is heel frustrerend; je bent moe als je naar bed gaat, maar dan lig je maar te draaien en kun je niet in slaap komen. Er zijn een paar maatregelen die je kunt nemen, en samen met één of twee doses homeopatische middelen kan het probleem vaak worden opgelost.

Homeopathie: Slapeloosheid

Iedereen heeft wel eens last van slapeloosheid, maar voor sommige mensen is het een steeds terugkerend probleem om in slaap te komen. Slapeloosheid wordt heel vaak veroorzaakt door acute of chronische psychische stress. Een lawaaiige kamer, een oncomfortabel bed, of een pijnlijke lichamelijke ziekte kunnen het in slaap vallen voorkomen of de slaap verstoren.

Slapeloosheid is op zich niet slecht voor de gezondheid. Af en toe gaat slapeloosheid gepaard met, of wordt veroorzaakt door, een al dan niet ernstige aandoening. Het kan bijvoorbeeld een symptoom zijn van problemen met de schildklier, de lever, de nieren, het hart, en de longen. Het kan voorkomen bij depressie en andere langdurige psychische problemen. Slapeloosheid is maar heel zelden een symptoom van een slaapstoornis zoals slaap-gerelateerde myoclonus of slaapapneu. Als u vaak moeite hebt met in slaap komen, kunt u zich het beste een keer laten onderzoeken.

Behandeling

U moet niet denken dat u een slaapprobleem hebt als u alleen maar niet 8 uur per nacht kunt slapen. Zolang u zich maar fris en uitgerust voelt als u wakker wordt en de dag door kunt komen zonder vermoeidheid en slaap, krijgt u ‘s nachts genoeg slaap. Veel mensen merken dat ze minder slaap nodig hebben als ze ouder worden; toch hebben veel oudere mensen daardoor last van vermoeidheid overdag en een onprettig gevoel als ze niet meer kunnen slapen.

Alcohol, cafeïne, drugs en medicijnen kunnen slaapproblemen veroorzaken; vermijd ze zoveel mogelijk als u last van slapeloosheid hebt. Vaak moet u de schuld zoeken bij stimulerende middelen: denk eraan dat niet alleen koffie cafeïne bevat, maar ook sommige frisdranken, bepaalde medicijnen en pijnstillers. Laxeermiddelen en astmamedicijnen zijn beroemde boosdoeners. Alcohol kan u slaperig maken en u in slaap helpen vallen, maar het kan de slaapcyclus verstoren, zodat u ‘s nachts vaak wakker wordt.

Als u niet kunt slapen, probeer er dan niet tegen te vechten, omdat in slaap proberen te komen vaak het tegenovergestelde effect heeft. Ga na twintig tot dertig minuten uit bed, lees wat, luister naar muziek, strjk de was of doe andere saaie klusjes. Ga alleen weer naar bed als u zich slaperig voelt. Het kan zijn dat u dit de eerste nacht een aantal keren moet herhalen, maar het zal niet lang duren voordat u de cirkel hebt doorbroken.

Als slapeloosheid een steeds terugkerend probleem is, is het goed om een vast ritueel voor het slapen gaan aan te houden. Doe de deuren op slot, trek uw pyjama of nachtjapon aan, poets uw tanden, enzovoort, en herhaal elke avond hetzelfde patroon. Zorg er ook voor dat uw slaapkamer heel comfortabel is, en gebruik hem alleen om uit te rusten of te slapen.

Hieronder staan nog enkele tips om slapeloosheid te voorkomen of te verhelpen:
 • Neem vlak voor het slapen gaan geen grote maaltijd meer.
 • Doe vlak voor het slapen geen inspannende lichamelijke arbeid, omdat dat een stimulerend effect heeft (u kunt natuurlijk wel een paar rustige strekoefeningen doen).
 • Neem voor het slapen gaan een warm bad.
 • Probeer overdag niet te slapen (als u overdag moe wordt, doe dan een oefening).
 • Gebruik uw bed alleen om in te slapen of u in te ontspannen, maar kijk er geen tv en doe geen ‘geestelijke arbeid’.
 • Leer een ontspanningsoefening en doe die overdag en ‘s avonds.
 • Als u steeds aan allerlei zorgelijke dingen moet denken, schrijf ze dan op en beloof uzelf dat u zich er de volgende dag er weer over zult buigen.
 • Als u onregelmatige werktijden hebt, probeer dan enkele weken op vaste tijden te werken. Als u toch moet veranderen, probeer dan later op de dag te beginnen met werken in plaats van eerder.

Een laatste redmiddel — afgezien van medicijnen of een slaapkliniek— is een slaapbeperkingsprogramma. Stel een tijd vast na uw gebruikelijke tijd om te gaan slapen, en dwing uzelf om niet eerder te gaan slapen. Waarschijnlijk zult u zich dan meer zorgen gaan maken over hoe u wakker moet blijven dan hoe u in slaap moet komen. Bovendien zult u de volgende dag moe zijn, zodat u de avond erna gemakkelijker in slaap kunt komen. Ga elke avond 10 of 15 minuten eerder naar bed. Als u weer op uw oude bedtijd bent aanbeland, bent u uw slapeloosheid waarschijnlijk helemaal vergeten.

Homeopathische geneesmiddelen

U moet professionele homeopathische hulp zoeken als u aan steeds terugkerende of chronische slapeloosheid lijdt. Als slapeloosheid het resultaat is van fysiek ongemak, lees dan het hoofdstuk over de betreffende homeopathiSChe behandeling en roep desnoods medische hulp in.

Iedereen weet dat koffie een stimulerende werking heeft, en toch kan het in homeopathische doses een overactieve geest rustiger maken. Als de slaap niet kan komen doordat er allerlei gedachten door het hoofd spoken, kan Coffea vaak verlichting brengen. Deze oorzaak doet zich vaak voor na bijzonder goed of slecht nieuws of andere plotselinge emoties; Coffea staat erom bekend de natuurlijke slaap onder dergelijke omstandigheden te herstellen. Ook kan Coffea u in slaap helpen als u eerder op de dag te veel koffie, thee of cafeïnehoudende dranken hebt gehad.

Nux vomica werkt goed als de slapeloosheid het gevolg is van te veel koffie, alcohol, of drugs. Nux helpt ook tegen slapeloosheid na geestelijke arbeid of intense studie. Nux is duidelijk aangewezen als de patiënt prikkelbaar en overgevoelig is, en niet in slaap kan komen door de zachtste geluiden, de vaagste lichtschijnsels of andere afleidingen. Meestal kan de patiënt wel in slaap komen, maar wordt hij om 3 of 4 uur ‘s ochtends wakker. Hij kan dan niet meer in slaap komen, en voelt zich de volgende dag gebroken.

Als angst- en paniekaanvallen u uit bed verjagen, is Arsenicum het middel dat u moet proberen. Patiënten die Arsenicum nodig hebben, hebben het gevoel dat ze zelfs tijdens de slaap angstig zijn of angst- dromen hebben. Rusteloosheid in bed is heel kenmerkend voor dit middel.Arsenicum is ook aangeraden als de patiënt ‘te moe’ is om in slaap te vallen, of vermoeid is door geestelijke uitputting.

Pulsatilla moet worden overwogen als de patiënt niet in slaap kan komen door een dwanggedachte, of een melodie, een gedachte, of een ervaring die hij niet los kan laten. Dit medicijn kan het beste worden gegeven als de algemene Pulsatilla-kenmerken aanwezig zijn (een aardig, mild karakter, het verlangen om getroost en gerustgesteld te worden). De patiënt kan huilen omdat hij niet kan slapen. Soms slaap hij met zijn handen over het hoofd.

Passiflora is een goed middel voor slapeloosheid bij kinderen en ouderen. Het wordt aangeraden voor mensen met een overactieve geest, en het kan het beste in de lx of 3x potentie worden genomen.

Als het bed of het kussen te hard voelt, kan Arnica helpen. De patiënt beweegt heel rusteloos en zoekt steeds een betere positie. Dit probleem kan het gevolg zijn van een lichamelijke .of geestelijke overspanning.

Chamomilla is goed voor mensen die niet kunnen slapen door extreme prikkelbaarheid of fysieke pijn. Het kan ook helpen bij mensen die verslaafd zijn geraakt aan kalmerende middelen. De patiënt kan tijdens zijn slaap huilen.

Als de slapeloosheid wordt veroorzaakt door verdriet, is Ignatia vaak de goede remedie. Een duidelijke indicatie voor Ignatia is frequent zuchten of gapen. Soms snikt of kreunt de patiënt in zijn slaap.

Raadpleeg meteen een dokter:

 • bij serieuze gedachten over zelfmoord of andere agressieve daden

Ga binnenkort naar de huisarts:

 • als je je langer dan een week depressief voelt
 • als je regelmatig schuldgevoelens hebt of je hopeloos voelt
 • Als je langer dan een week geen plezier in het leven hebt
 • als je langer dan een week te veel of juist te weinig slaapt
 • bij aanvallen van paniek of hevige angst

Behandeloverzicht:

 • Medicijn geven: Maximaal elk half uur, 3 doses.
 • Wanneer ander medicijn proberen: Als u na 2 tot 3 uur nog steeds niet kunt slapen. Niet meer dan 2 verschillende medicijnen per nacht gebruiken.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Primaire slaapstoornis (insomnia/slapeloosheid)Primaire slaapstoornis (insomnia/slapeloosheid)De primaire slaapstoornis (insomnia) is een aandoening waar vrij veel mensen mee te kampen hebben. Centraal staan slaapp…
Fatale insomnia: Slaapstoornis met slapeloosheid en de doodFatale insomnia: Slaapstoornis met slapeloosheid en de doodFatale insomnia is een uiterst zeldzame en meestal erfelijke slaapstoornis. Slapeloosheid is het belangrijkste symptoom…
Probleem of stoornis: Slaapstoornis door een middelAls u problemen met slapen heeft, is het eerste wat u zich moet afvragen of dit kan worden veroorzaakt door een middel o…
Veel voorkomende soorten slaapstoornissenVeel voorkomende soorten slaapstoornissenEr zijn verschillende soorten slaapstoornissen. Er zijn stoornissen zoals insomnia waarbij de persoon moeite heeft om in…

Homeopathie: BrandwondenBrandwonden kunnen door overmatige hitte, zuren of alkalische stoffen, elektriciteit of straling veroorzaakt worden. Als…
Homeopathie: Lage rugpijnRugpijn is een van de meest voorkomende en slopende gezondheidsproblemen waar mensen mee te maken kunnen krijgen. Oorzak…
Bronnen en referenties
 • Bron: Homeopathie en gezondheid
Reacties

Guus Monen, 11-08-2008
Geachte heer mevr
een vraag ik gebruik temazepam 20 mg ik kom steeds moellijker in slaap
zijn er zwaardere medicijnen hier voor het is om gek van te worden
ik heb laats 10 oxapam ingenomem van 50 mg ook dat haald niet uit
heeft u een advies voor mij mvg guus monen Reactie infoteur, 11-08-2008
Beste Guus,

Lees in dit verband het artikel Probleem of stoornis: Behandelingsopties slaapstoornissen. Niet het opvoeren of verzwaren van het slaapmiddel is een oplossing, het tegendeel is waar, vermindering en langzaam maar zeker loskomen van de medicijnen. Zoek ook ( desnoods samen met psycholoog) naar de oorzaak van de slaapdeprivatie.

Het beste toegewenst,

Sophocles

Yvonne Takken, 05-08-2008
Heb al enige tijd last van moeilijk inslapen, maar nog erger om 2 of 3 uur wakker worden en niet meer kunnen slapen. Heb Dormeasan, Avena Sativa en Valeriaan in combinatie gebruikt. Het vroeg wakker worden ging toen beter. Zou het liefst 1 middel gebruiken, welk middel zou u mij adviseren. Met dank voor de eventuele reactie. Reactie infoteur, 05-08-2008
Beste Yvonne,

Mijn advies is tweeledig. Als je al een middel wil gebruiken dan is valeriaan het best aan te raden, geeft rust en ontspanning. Maar het beste is natuurlijk om jouw slapeloosheid te overwinnen. Waardoor komt deze slapeloosheid, lig je te piekeren, te dubben of te malen, welk probleem speelt er onderhuids, hoe lang is dit al bezig enz…? Lees hiervoor ook mijn artikel over slapeloosheid in de special over probleem of stoornis. Hier komt ook insomnia of slapeloosheid in veel van zijn facetten aan bod.

Jou een gezonde nachtrust toegewenst,

Sophocles

Erik Tjallinks, 05-06-2008
Beste homeopaten,
Het is gevaarlijhk om arsenicum te noemen als slaapmiddel. Lezers zouden kunnen denken dat als ze hiervan een theelepel nemen, ze van hun slaapproblemen verlost zijn. Inderdaad is dat zo: ze worden dan gegarandeerd nooit meer wakker. Arsenicum behoort tot de zwaarste vergiften en is in misdaadromans een geliefd moordwapen. Men weet niet dat in de homeopathie een middel tot het uiterste toe verdund wordt (1 duizendste milligram in een flink zwembad) zodat er van het oorspronkelijke middel (haast) niets meer over is. Reactie infoteur, 05-06-2008
Beste Erik,
Jouw reactie is begrijpelijk, maar…
1. Arsenicum in de vorm zoals door jou beschreven is niet zo maar verkrijgbaar in de handel.
2. Op infonu zijn meerdere artikelen te vinden over homeopatische geesmiddelen, deze artikelen geven een duidelijk beeld over homeopathie en homeopatische geneesmiddelen.
3. Het zou dom zijn, iemand te willen vergiftigen met Arsenicum, een doorsnee tuintje staat vol met vergiften die moeilijker achteraf te traceren zijn. Om niemand op een idee te brengen zal ik ze hier dan ook niet noemen.

Nochtans, bedankt voor jouw reactie, deze blijft staan onder het artikel, laat het een waarschuwing zijn voor de lezer.

Sophocles

Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 10-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.