InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Alternatief > Koude handen en voeten: hamamelis helpt de bloedsomloop

Koude handen en voeten: hamamelis helpt de bloedsomloop

Koude handen en voeten: hamamelis helpt de bloedsomloop Heb je last van koude handen of voeten en zijn serieuze onderliggende oorzaken uitgesloten, dan ligt de oorzaak van het probleem vaak bij de bloedsomloop. Problemen met de doorbloeding worden vaak het eerst waarneembaar in de extremiteiten. Het lichaam moet immer het hardst werken om de circulatie hier op een voldoende niveau te houden. Wil je de doorbloeding in de handen en voeten stimuleren en zo het koude gevoel verhelpen dan kun je hiervoor een product op basis van hamamelis (Amerikaanse toverhazelaar) gebruiken. Hamamelis bevat veel flavonglycosiden en looistoffen die erom bekend staan goed te zijn voor de doorbloeding en helpen om bloedvaten elastisch te houden.

Hamamelis voor de bloedsomloop


Koude handen en voeten: vaak probleem met de bloedsomloop

Is de temperatuur normaal en heb je het aangenaam maar blijf je wel last houden van koude handen en voeten? Of worden je handen en voeten juist koud zodra de stress toeneemt? Veel mensen die met dergelijke klachten naar de huisarts gaan worden onvoldoende geholpen omdat de huisarts dit niet als een serieus probleem ziet. Zeker wanneer serieuze mogelijke onderliggende aandoeningen zoals een te traag werkende schildklier of bloedarmoede zijn uitgesloten. Toch kun je er flink last van hebben. Het kan invloed hebben op je fijne motoriek, kan verhinderen dat je je goed kunt ontspannen en kan er zelfs voor zorgen dat je minder goed slaapt.

Heb je last van koude handen en voeten en heb je daarbij ook de neiging om met de handen te gaan wrijven om de klachten te verlichten? Een mogelijke oorzaak ligt dan bij de bloedvaten in de huid. Vooral wanneer het probleem zich zowel in de handen als de voeten voordoet is dit een aannemelijke verklaring. Wanneer de bloedvaten het probleem geven dan zijn het de extremiteiten (de uiteinden van de armen en benen) die het eerste te lijden krijgen onder het probleem. Het lichaam moet immers het hardst werken om deze uiteinden van voldoende bloed te voorzien. De spiertjes die de bloedvaten verwijden en weer vernauwen krijgen het vaak voor het eerst moeilijk bij stress of bij schommelingen in temperatuur. Kom je uit de kou binnen in een warme kamer dan raakt je lichaam goed opgewarmd maar kunnen de handen en voeten achterblijven. Dit is een klacht die kan komen met ouderdom. Sommige mensen lopen echter een verhoogd risico op het ontstaan van problemen met de doorbloeding. Dit gaat met name om mensen met diabetes, een te hoge of te lage bloeddruk, een ongezonde leefstijl en mensen die roken. Het kan daarnaast ook erfelijk bepaald zijn.

Hamamelis helpt bij koude handen en voeten

Moet de oorzaak van je koude handen en voeten gezocht worden bij de doorbloeding dan is hier op medisch gebied niet zelden weinig aan te doen. Heb je een ongezonde leefstijl of rook je, dan kun je hoogstens proberen gezonder te gaan leven om zo de conditie van je bloedvaten te verbeteren, als deze al niet onherstelbaar beschadigd zijn. Werkt dit niet afdoende of leef je al gezond dan moet je op zoek naar een ander remedie. Hierbij kan een crème of tinctuur op basis van hamamelis mogelijk uitkomst bieden.

Hamamelis virginiana - ook wel bekend onder de naam Amerikaanse toverhazelaar - is een plant uit de familie van Hamamelidaceae, die groeit in grote delen van Noord-Amerika. De plant werd door de oorspronkelijke bewoners van Amerika al gebruikt om een middel mee te maken dat diende tegen zwellingen en ontstekingen. Nadat de kolonisten van dit gebruik hadden geleerd van de oorspronkelijke bewoners namen zij dit over waarna het gebruik van de toverhazelaar in Amerika wijdverbreid werd.

Later ontdekten wetenschappers dat hamamelis veel flavonglycosiden en looistoffen bevat. Deze staan erom bekend dat ze goed zijn voor de doorbloeding en helpen om bloedvaten elastisch te houden. Sindsdien wordt hamamelis ook verwerkt in middelen die dienen ter stimulering van een goede doorbloeding.

Andere ingrediënten van hamamelis complex

Vaak tref je producten ter ondersteuning van de bloedsomloop die naast hamamelis nog andere ingrediënten bevatten die de doorbloeding moeten ondersteunen. Het gaat dan vaak om een hamamelis complex. Voorbeelden van andere werkzame stoffen die de doorbloeding kunnen ondersteunen zijn onder meer:
 • Paardekastanje (Aesculus hippocastanum): bevat een hoog gehalte aan saponinen, die bijdragen aan een goede doorbloeding en behoud van een sterke vaatwand.
 • Akkerhoningklaver (Melilotus officinalis): bevat flavonen en cumarinen die goed zijn voor het lymfesysteem en de bloedsomloop
 • Mariadistel (Silybum marianus): ondersteunt de bloedsomloop en de werking van de lever
 • Wijnruit (Ruta graveolens): rijk aan cumarinen, ondersteunt de bloedsomloop
 • Valkruid (Arnica montana): ondersteunt de doorbloeding en de lymfecirculatie

Hoe gebruik je hamamelis?

Hamamelis is verkrijgbaar in de vorm crème, balsem en tinctuur. De crème of balsem kan uitwendig op de handen en voeten worden gesmeerd en ingewreven. De tinctuur kan worden toegevoegd aan water en zo worden opgedronken. Volg voor de dosering altijd de aanwijzingen uit de bijsluiter op. Gebruik van hamamelis tijdens zwangerschap en de lactatieperiode wordt afgeraden. Ook dient gebruik bij open wonden te worden vermeden.

Verkrijgbaarheid

Tinctuur op basis van hamamelis is onder meer verkrijgbaar van de merken Biover, Zonnegoud, Fytomed en Vsm. Crème of balsem op basis van hamamelis is onder meer verkrijgbaar van de merken Natura Sanat en Herbes Natura. VSM biedt daarnaast Abroflor gel, een gel die naast hamamelis ook citroenkruid bevat en specifiek bedoeld is voor de verzorging van koude handen en voeten.

Hamamelis complex waarin ook eerder genoemde overige ingrediënten verwerkt zijn is verkrijgbaar van het merk Bonusan.

Koop je een product op basis van hamamelis, kijk dan goed waar het voor bedoeld is. Er bestaat namelijk ook hamameliszalf, specifiek voor de behandeling van aambeien. Deze is uitsluitend geschikt voor applicatie op en rondom de anus.
© 2018 - 2019 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen koude handen of voeten?Wat te doen tegen koude handen of voeten?In de herfst- en wintermaanden kan men last krijgen van koude handen of voeten. De een heeft nooit last van koude handen…
Maatregelen bij winterhanden, wintervoeten en wintertenenMaatregelen bij winterhanden, wintervoeten en wintertenenKoude voeten of handen hebben we allemaal wel eens, vooral tijdens de winterperiode. Maar dat wil natuurlijk nog niet me…
Handen en voeten verzorgenHanden en voeten verzorgenJe handen en voeten worden elke dag intensief gebruikt. Daarom verdienen zeker je handen en voeten een extra verwenbeurt…
Nooit meer koude voeten, mede dankzij droge sokkenNooit meer koude voeten, mede dankzij droge sokkenVeel mensen hebben regelmatig last van koude voeten, uiteraard vooral tijdens het stookseizoen. De oplossing is vaak sim…
Koude voeten in de winter: tips tegen wintervoetenKoude voeten in de winter: tips tegen wintervoetenEen strenge winter is geen pretje als je last hebt van koude voeten. Voeten die koud aanvoelen kunnen ook in andere seiz…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Comfreak, Pixabay
 • https://www.henw.org/artikelen/koude-voeten-en-handen
 • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-227/witch-hazel
 • https://www.koudehandenenvoeten.nl/koude-handen-en-voeten-behandelen/
 • https://www.deonlinedrogist.nl/bonusan-hamamelis-complex-30ml-p-9003.html
 • https://www.vsm.nl/abroflor-gel

Reageer op het artikel "Koude handen en voeten: hamamelis helpt de bloedsomloop"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Laatste update: 25-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 6
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!