Homeopathie: Urethritis en geslachtsziekten

De gezondheid van de mannelijke voortplantingsorganen is een afspiegeling zowel van het totale welzijn als van de seksuele gewoonten. Gezondheidsproblemen bij mannen en wel: urethritis, geslachtsziekten, irritatie van de voorhuid komenmeer voor dan menigeen denkt.

Urethritis en geslachtsziekten

De moderne term voor geslachtsziekten is ‘seksueel overdraagbare aandoeningen’ of SOA. Er zijn ongeveer vijftien infectieziekten die via het vrij en kunnen worden overgebracht. Tot de symptomen van deze aandoeningen horen verschillende soorten uitslag en zweertjes op de geslachtsdelen of op de omringende huid en zwelling van de lymfeklieren in de liezen. Voor de meeste van deze ziekten is medische hulp noodzakelijk. Twee vaak voorkomende maar niet zo ernstige seksueel overdraagbare aandoeningen zijn herpes simplex en wratten op en rond de geslachtsorganen.

Urethritis is een infectie en ontsteking van de binnenbekleding van de urethra, de buis die over de hele lengte van de penis loopt en waardoor urine en zaad kunnen stromen. Urethritis wordt meestal in verband gebracht met seksueel overdraagbare aandoeningen, hoewel er soms geen sprake is van enigerlei infectie. Heel veel ziektekiemen kunnen de urethra besmetten en het afweermechanisme van het lichaam op gang brengen. Dat kan resulteren in symptomen als een branderig en stekend gevoel en afscheiding van slijm of pus.

Hoewel gonorroe de bekendste oorzaak is van urethritis bij de man, worden infecties aan de urethra toch vaker veroorzaakt door de chlamydia-bacterie. Voordat die bacterie bekend was, omschreven artsen de gevallen van urethritis die niet door gonorroe werd veroorzaakt, als ‘non-specifieke urethritis’. In sommige gevallen kan deze infectie bij mannen leiden tot chronische problemen en vaak wordt zoiets op vrouwen overgedragen, waardoor mogelijk weer infecties ontstaan aan de vrouwelijke voortplantingsorganen, resulterend in pijn, ziekte en steriliteit. Er zijn veel andere soorten ziektekiemen die minder vaak geassocieerd worden met urethritis bij mannen. De meeste ervan worden niet als veroorzakers van gezondheidsproblemen beschouwd, maar ze zijn nog niet goed onderzocht. Urethritis kan soms ook door irritaties worden veroorzaakt of kan na het gebruik van antibiotica ontstaan.

gonorroe

De infectie aan de urethra waarover u zich het meest druk moet maken, is gonorroe, aangezien de gonorroe-bacterie zich naar andere delen van het lichaam kan verspreiden. Daar kan deze algemene aandoeningen en infecties in de grotere gewrichten veroorzaken, zoals in de ellebogen en de knieën. Tevens kan deze bacterie ernstige problemen bij de vrouw veroorzaken.

Bij een gonorroe-infectie komt er meestal uit de penis een flinke hoeveelheid dikke, gelige pus; men heeft een branderige pijn aan de opening van de urethra, met name tijdens het urineren. In sommige gevallen is de afscheiding echter waterig, schilferig of komt helemaal niet voor en heeft men ook geen pijn. Gonorroe kan ook andere slijmvliezen infecteren. Gonorroe-infecties van keel en rectum na oraal of anaal geslachtsverkeer komen niet zelden voor. Rectale gonorroe uit zich in pijn of pusafscheiding, maar het kan ook zonder symptomen optreden.

Symptomen van alle infecties aan de urethra, zelfs als die veroorzaakt worden door gonorroe, komen grotendeels voort uit de pogingen van het lichaam de binnengedrongen ziektekiemen te verwijderen en het lichaam weer gezond te maken. Door de ontsteking stroomt er extra bloed naar het betreffende gebied, zodat er meer witte bloedcellen, antilichamen en andere stoffen uit het afweersysteem van het lichaam in staat zijn de bacteriën te vernietigen. De extra bloedtoevoer zorgt er ook voor dat de dode cellen worden afgevoerd en dat de aanmaak van nieuw weefsel wordt bespoedigd. Via de afscheiding verdwijnen er afvalstoffen, dode bacteriën, bloedcellen en ziektekiemen.

Toch wordt met klem geadviseerd het gebruik van antibiotica naast een homeopathische behandeling voor iedereen die een gonorroe of chlamydia-infectie aan de urethra heeft.

Bij kinderen komt zelden afscheiding voor, maar soms is dat het gevolg van het feit dat het kind iets in de urethra heeft gestopt. Een kind met afscheiding uit de penis dient onder doktersbehandeling te worden gesteld.

Blaasontsteking

In tegenstelling tot vrouwen krijgen mannen zelden blaasontsteking (cystitis),voornamelijk omdat de urethra langer is en niet zo dichtbij

Irritatie van de voorhuid

Als zich op of onder de voorhuid van de penis een huidirritatie voordoet, kunt u deze aandoening thuis behandelen door zachtjes de voorhuid terug te trekken en er verdunde Calendula-tinctuur op te doen. Laat de tinctuur eerst drogen voordat u de voorhuid weer in zijn normale stand terugbrengt. Als een seksueel actieve volwassene zweertjes of uitslag heeft of als zich pus vormt, dient hij daarmee naar zijn huisarts te gaan.

Soms blijft de voorhuid steken in de teruggeschoven positie en kan daardoor gezwollen of ontstoken raken. Leg een omslag met ijs op die plek en probeer zachtjes de voorhuid weer op de oude plaats terug te brengen. Als dat niet meteen lukt, ga dan direct naar een arts.

Aandoeningen aan de testikels

Pijn of zwelling van de testikels of omgeving moet direct medisch worden onderzocht. Er zijn allerlei oorzaken die dit kunnen veroorzaken.

Epididymitis

is een ontsteking van de bij bal, een compact spiraalvormig buisje dat aan elk van beide testikels vastzit. Daarin rijpt het pas gevormde sperma. Hoewel een ontsteking van de bijbal niet zo vaak voorkomt, gebeurt het wel vaker dan orchitis, een ontsteking van de teelbal (testikel). Beide ontstekingen veroorzaken pijn en zwelling in het gebied van de testikels.
Pijn in de testikels kan ook worden veroorzaakt door het afknellen van een testikel of van de verbindingen van de testikel naar het lichaam. Dit is niet alleen bijzonder pijnlijk, maar ook erg gevaarlijk, omdat de testikel binnen enkele uren verloren kan gaan, wanneer de bloedtoevoer wordt onderbroken.

Homeopathische geneesmiddelen

Natrium murlaticum is een van de meest aangewezen middelen voor mannen met urethritis. De afscheiding is meestal dun en helder, slijmerig of melkachtig van kleur. Soms vertoont zich een groenachtige afscheiding. De afscheiding ziet er helder uit zolang deze nog vochtig is, maar laat gele vlekjes achter in het ondergoed. Men kan last hebben van stekende of brandende pijn bij de opening van de urethra, tijdens of na het urineren of net nadat men is gestopt.

Pulsatilla is bruikbaar voor mannen met een dikke, gele of groene afscheiding uit de urethra, die niet irriteert en maar weinig pijn veroorzaakt
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chlamydiale urethritis bij mannen: Bacteriële infectieChlamydiale urethritis bij mannen: Bacteriële infectieChlamydiale urethritis is een bacteriële infectie waarbij een ontsteking van de urethra ontstaat. Bij mannen is de ureth…
Plasbuisontsteking (urethritis): symptomen en behandelingPlasbuisontsteking (urethritis): symptomen en behandelingWat is een plasbuisontsteking? Urethritis of plasbuisontsteking is een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant v…
Chlamydia bij mannen: Seksueel overdraagbare aandoeningChlamydia bij mannen: Seksueel overdraagbare aandoeningChlamydia is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening die wordt overgedragen via bacteriën. Mannen en vrou…
Eileiderontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEileiderontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEileiderontsteking symptomen en behandeling eileiderontsteking ten gevolge van chlamydia-infectie, een seksueel overdraa…

Beelddenken; wat is dat?Beelddenken; wat is dat?Iedereen denkt als kind in beelden. Dit komt mede omdat de taal in schrift pas later aangeboden wordt. Wanneer een kind…
Homeopathie: ProstaatproblemenDe prostaat, die de grootte heeft van een walnoot, is gelegen op de bekkenbodem achter de basis van de penis. Tijdens de…
Bronnen en referenties
  • Bron: homeopathie en gezondheid
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.