Homeopathie: Prostaatproblemen

De prostaat, die de grootte heeft van een walnoot, is gelegen op de bekkenbodem achter de basis van de penis. Tijdens de ejaculatie voegt de prostaat een melkachtig vocht aan de zaadcellen toe om de vruchtbaarheid van het sperma te vergroten. Er komen een aantal prostaataandoeningen voor, zoals prostatitis (prostaatontsteking), goedaardige hypertrophy (prostaatvergroting) en prostaatkanker

Goedaardige prostaatvergroting

Naarmate men ouder wordt, wordt de prostaat groter. Vaak hebben wat oudere mannen problemen met urineren omdat door de zwelling van de prostaatklier de urineweg afgesloten raakt. Soms heeft men moeite met het urineren op gang te komen of is de urinestroom zwak of onderbroken. Men heeft vaak aandrang om te urineren terwijl er toch maar weinig urine komt. Deze symptomen dienen professioneel medisch te worden aangepakt.

In de eerste stadia van de prostaatvergroting is een constitutionele homeopathische behandeling gewenst. Een conventionele behandeling kan bestaan uit behandeling met medicijnen of een operatie.

Prostaatkanker

De behandeling van kanker ligt buiten het kader van dit boek, maar we willen wel een paar adviezen geven. Omdat prostaatkanker veel voorkomt bij mannen, en het een levensbedreigende ziekte is, is het verstandig om boven de veertig af en toe ter controle naar de dokter te gaan, ook al hebt u geen symptomen. U kunt de prostaat laten onderzoeken, of uw bloed laten onderzoeken op het prostaatspecifiek antigen (PSA). Hoewel preventief onderzoek naar prostaatkanker controversieel is, omdat de voordelen ervan niet helemaal duidelijk zijn, kunt u uw arts vragen om aanbevelingen en om informatie over de nieuwste medische ontwikkelingen op dit gebied.

Prostaatkanker ontwikkelt zich vaak heel langzaam, en het kan zijn dat uw arts geen specifieke behandeling aanbeveelt. In dat geval kan een constitutionele homeopathische behandeling worden overwogen.

Prostatitis

Omdat de urethra vanaf de blaas door de prostaat heen loopt kunnen bacteriën via de urethra in de prostaat terechtkomen. De prostaatklier is gevoelig voor zowel acute als chronische infecties of ontstekingen. Door een acute infectie kan hevige pijn en gevoeligheid in het prostaatgebied ontstaan, soms uitstralend naar de geslachtsorganen, het bekken of de rug; een acute infectie kan de aandrang tot urineren verhogen, een branderig gevoel tijdens het urineren veroorzaken en het beginnen met urineren bemoeilijken. Uit de penis kan afscheiding komen en men heeft vaak algemene symptomen zoals koorts en verzwakking.

Een chronische ontsteking van de prostaat kan zich ontwikkelen na een acute infectie, maar kan ook op zichzelf staan. De symptomen zijn dezelfde als, maar lichter van aard dan bij een acute infectie en vertonen zich vaak over een langere periode. Veel voorkomende symptomen zijn een vage pijn in de prostaatstreek, het druppelen van urine, problemen met het op gang komen met urineren of om een krachtige straal te krijgen, en afscheiding van prostaatvocht uit de penis na de ontlasting. Vaak is het onmogelijk de bacterie die de chronische prostatitis veroorzaakt heeft te achterhalen. Het kan een zichzelf herhalend probleem blijken te zijn, dat voortduurt ook nadat de betreffende bacteriën zijn uitgeroeid.

Thuisbehandeling

De thuisbehandeling van een prostaatontsteking bestaat uit veel drinken, vaak urineren om de bacteriën weg te spoelen, rusten, eenvoudig maar voedzaam eten en spanningen vermijden om het lichaam de kans te geven zichzelf te genezen.

Een chronische prostatitis is moeilijk helemaal te genezen. Als het vocht dat door de prostaat wordt geproduceerd en opgeslagen zich almaar ophoopt, kan daardoor druk op de weefsels ontstaan waardoor de ontsteking toeneemt. Het prostaatvocht dient ook als reservoir waarin de bacteriën kunnen gedijen. Derhalve is het goed als mannen met een chronische prostaatontsteking regelmatig zaad lozen, eens per dag of per twee dagen. Daardoor wordt voorkomen dat het prostaatvocht zich ophoopt. De thuisbehandeling van een acute prostaatontsteking kan ook hierbij worden toegepast.

Door prostaatmassage wordt de klier beter geledigd en vaak wordt deze behandeling dan ook door artsen toegepast bij een chronische prostaatontsteking. Een lichte vorm van zelfmassage van de prostaat, door sommigen toegepast, is de oefening volgens Kegel: span de spieren die u gebruikt om de urinestroom te onderbreken en herhaal dat 50 tot 100 keer per dag.

Homeopathische geneesmiddelen

Bij een acute of chronische prostaatontsteking kan de homeopathische thuiszorg een redelijk alternatief zijn voor de conventionele antibiotica als die niet zo goed werken en de verantwoordelijke bacteriën niet zo heel erg gevaarlijk zijn. (Laat altijd gevaarlijke infecties zoals gonorroe of chlamydia uitsluiten). Het is aan te raden een ervaren, professionele homeopaat te raadplegen, maar als dat niet mogelijk is probeer dan zelf een van de volgende medicijnen uit.

Pulsatilla is een goed middel voor de man bij wie de pijn in de prostaat erger wordt na het urineren. Er kunnen zich een scherpe pijn en krampen in het prostaatgebied voordoen, die uitstralen naar bekken en blaas. Er kan een dikke, niet irriterende afscheiding uit de penis komen. Mannen die heel sterk de algemene symptomen van dit medicijn hebben, kunt u Pulsatilla geven, zelfs als de specifieke symptomen daar niet duidelijk op wijzen.

Chimaphilla umbellata is moeilijker te verkrijgen zelfs in een homeopathische praktijk dan de meeste andere medicijnen die we hier noemen, maar het is een goed middel voor mannen met een prostaatontsteking. De pijn in het gebied van deze klier wordt erger door druk, met name bij het zitten. Men kan het gevoel hebben op een bal te zitten of dat er een pijnlijke zwelling zit. Uit de penis kan een slijmerige afscheiding komen of er kan slijm in de urine zitten.

De pijn aan de prostaat bij Kalium bi. -patiënten wordt erger bij het lopen en men moet stilstaan om verlichting van de pijn te krijgen. Het kan gaan om speldenprikpijn of om een slepende pijn vanuit de prostaat naar de penis. Na het urineren kan zich in de urethra een branderig gevoel voordoen. Bij de urethramond is vaak een bijzonder dikke, kleverige of taaie afscheiding te zien.

Bij Causticum-patiënten gaat het om druk en kloppingen in de prostaat en daarbij pijn die uitstraalt naar de urethra en de blaas, nadat er een paar druppels urine doorheen zijn gegaan. In tegenstelling daarmee gaat het bij Lycopodium om druk in de klier, die het ergst is tijdens en na het urineren, mogelijk gepaard gaand met speldenprikpijntjes in blaas en anus.

Ook Sabal serrulata is effectief tegen prostaatproblemen.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prostatitis; ontsteking van de prostaatProstatitis; ontsteking van de prostaatAlle mannen hebben een prostaat. In de prostaat wordt het vocht aangemaakt waar de zaadcellen in zwemmen. Het is de klie…
Prostaat: functie en prostaataandoeningen symptomenProstaat: functie en prostaataandoeningen symptomenDe prostaat is een klier met als belangrijkste functie de productie van prostaatvocht, een basische stof die tijdens de…
Prostaatklachten: symptomen, oorzaak en behandelingProstaatklachten: symptomen, oorzaak en behandelingDe prostaat wordt ook wel 'voorstanderklier' genoemd. De prostaat is een klier die alleen bij mannen aanwezig is en is o…
Prostaatstenen: Stenen in prostaat, vaak zonder symptomenProstaatstenen: Stenen in prostaat, vaak zonder symptomenMannen kampen mogelijk met prostaatstenen. De stenen in de prostaat komen vaak voor en zijn meestal geassocieerd met goe…

Homeopathie: Urethritis en geslachtsziektenDe gezondheid van de mannelijke voortplantingsorganen is een afspiegeling zowel van het totale welzijn als van de seksue…
Edelstenen en liefdeEdelstenen bezitten een speciale energie die volgens sommigen ook liefde en geluk kunnen brengen. Romeinse vrouwen drage…
Bronnen en referenties
  • Bron: Homeopathie en gezondheid
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.