Wat is en hoe werkt nu een reflexboog?

Wat is en hoe werkt nu een reflexboog? Een reflexboog zendt een signaal in het menselijk lichaam, doordat een gevoelsorgaan (een receptor) langs een sensibele zenuwcel, naar het ruggenmerg wordt geprikkeld. Waarna dit signaal het ruggenmerg weer verlaat langs een motorisch zenuwstelsel, naar een uitvoerend orgaan (effector) zoals een spier of een klier. Deze zal daarop reageren door zich samen te trekken, waardoor er een boog wordt gevormd of door het uitscheiden van een product. Dit wordt dan een reflexboog genoemd!

Heeft dit iets met zenuwen te maken?

Dit heeft inderdaad iets met zenuwen te maken want de zenuwen besturen onze spieren. Om een voorbeeld te geven: wanneer slechts twee zenuwcellen of neuronen zich tussen de receptor en effector bevinden. Zoals de meeste bewegingen echter het resultaat zijn van zenuwprikkels, die tevens een keten van zenuwcellen moeten passeren, vooraleer een gevoelsorgaan te kunnen prikkelen, om uitgevoerd te worden.

Hoe werken zenuwcellen?

Omdat er een schakeling is in een aantal neuronen, tussen de sensibele en de motorische zenuwvezels, geven deze uitsluitend de zenuwsignalen impulsen door aan de volgende zenuwcel. De meeste zenuwfuncties worden uitgeoefend door de hersenschors.

De kleine hersenen zijn omvangrijk en vervullen talrijke functies. Het voorste deel van de hersenstam, tussen ruggenmerg en hersenen. De thalamus is vergroot.

Hier ontmoeten sensibele en motorische zenuwvezels elkaar op hun weg naar de hersenschors waar de signalen worden ontvangen verwerkt en opgeslagen in het geheugen.

Zijn spieren met zenuwen verbonden?

In een motorische eenheid is de zenuwvezel met een spiervezel verbonden. Omdat elke motorische zenuwvezel met een spiervezel is verbonden in een motorische eenheid. Deze spierovergang wordt motorische eindplaats genoemd. Door een impuls komt hier weer acetylcholine vrij om de doorgang van het spiermembraan te veranderen.

Hierop kunnen dezelfde ion-verschuivingen als in de zenuwcellen volgen, waardoor de ontstane elektrische stroom door het samentrekkingsmechanisme van de spiervezel aan de gang wordt gezet.

Wat is een reflex?

Via sensorische zenuwcellen worden de impulsen geleid naar het ruggenmerg.
  • Een reflex is een vaste, snelle onbewuste reactie op een bepaalde prikkel
  • Een reflexboog is de weg die impulsen afleggen bij een reflex. Het doel is het onderbreken van de reflexbogen die verantwoordelijk zijn voor de spasmen.
  • De prik van een scherp voorwerp is de prikkel, waardoor in zintuig cellen van de voet impulsen ontstaan. Via sensorische zenuwcellen worden deze impulsen naar het ruggenmerg geleid. In het ruggenmerg worden de impulsen via schakelcellen naar motorische zenuwcellen geleid. Via de motorische zenuwcellen worden de impulsen naar de beenspieren geleid.
  • De reactie van de ogen is dat men met de oogleden knippert.
  • Bij iedere reactie is sprake van een reflex omdat het een vaste, snelle onbewuste reactie is op een prikkel.

Eindconclusie

Wanneer een impuls door een spiervezel wordt bereikt, zal deze zich samentrekken om vervolgens te ontspannen. Veel opeenvolgende impulsen houdt de spier gespannen, omdat er geen tijd is om te ontspannen.

Dus, beste mensen laat het niet zo ver komen maar neem op tijd en stond een afdoende ontspanning. Want, de boog kan niet altijd gespannen staan! Dan breekt hij op een keer.
© 2008 - 2024 Enza_9o-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Faalangst, hoe werkt dat in de hersenen?Vanuit een psychologische kijk is het ook interessant om te kijken wat er in de hersenen gebeurt bij leerlingen met faal…
Reflexen en reflexboog: kniepeesreflexReflexen en reflexboog: kniepeesreflexEen actie die door het centrale en perifere zenuwstelsel automatisch wordt uitgevoerd, maar waar de wil geen invloed op…
Het vegetatieve of autonome zenuwstelselHet vegetatieve zenuwstelsel, ook wel het autonome zenuwstelsel, is het deel van het zenuwstelsel in het menselijke lich…
Runningtherapie inzetten bij angstRunningtherapie inzetten bij angstRegelmatig bewegen is niet alleen goed voor het lichaam maar ook voor de geest. Steeds meer wordt hardlopen gebruikt als…

Kaneel als diabetes medicijnDiabetes mellitus, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij de glucosespiegel in het bloe…
De grote vijf voor de huidOnze huid is het orgaan dat het meest wordt blootgesteld aan invloeden van buiten. Hierdoor kan ze gemakkelijk beschadig…
Bronnen en referenties
  • Info: Wereld der Wetenschap.
Enza_9o- (28 artikelen)
Laatste update: 10-12-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.