Lymfedrainage massage - Hoe doe je het?

Lymfedrainage massage - Hoe doe je het? Lymfedrainage is een zachte massage die de afvoer van afvalstoffen en lymfe verbetert, de aanmaak van nieuwe lymfevaatjes stimuleert, de organen beter doet werken en de celvernieuwing bevordert. Voor een lymfedrainage kun je terecht bij de kinesist of bij de schoonheidsspecialiste, maar je kunt de massage ook gemakkelijk thuis bij jezelf of bij je partner toepassen. Hoe doe je het? Dat lees je hieronder.

Gezicht en hals

Zet je vingers samen en druk ze redelijk hard tegen de huid van het gezicht. Maak vervolgens met beide handen draaiende bewegingen over de kaken, het voorhoofd, de neus, de lippen enz. Ontspan je kaakbeen en je mond. Maak tot slot zowel grote als kleine draaiende bewegingen over de hals en de borstkas.

Schouders en de armen

Plaats de handpalm op de onderarm. Maak lange, stevige bewegingen vanaf de onderkant van de arm naar de schouders toe. Maak vervolgens een lange beweging naar beneden toe waarbij je veel minder druk uitoefent dan bij de opgaande massage beweging. Het idee is immers om het bloed naar de bovenkant van de arm en de schouders te brengen.

Handen en polsen

Zet de duim van je linkerhand op het kootje van je rechterduim. Draineer de toxines en de lymfe van je kootje naar je pols toe met behulp van lange, krachtige bewegingen. Herhaal deze bewegingen met alle kootjes op de hand. Verander tot slot van hand en herhaal het hele proces.

Maag en borstkas

Plaats je handpalmen op je maagstreek en masseer je borstkas en het gebied rond je maag met grote draaiende bewegingen. Je rechterhand moet tegen de wijzers van de klok in draaien en je linkerhand moet met de wijzers van de klok meedraaien.

Onderrug en ruggengraat

Ga met je benen wijd uit elkaar staan. Plaats je handen op je heupen. De duimen moet zich op de rug bevinden, maar de andere vingers moeten vooraan op het lichaam zijn. Maak met je duimen diepe, draaiende bewegingen op een zo groot mogelijke oppervlakte van je onderrug en ruggengraat.

Dijen en billen

Ga met je benen op de kant van je bed of je bad zitten. Maak met je handpalm krachtige draaiende bewegingen over het hele gebied van de dijen en de billen. Van zodra je huid warm en rozig wordt, maak je een vuist en zet je de draaiende bewegingen nog even voort. Begin zachtjes en bouw de druk op de huid geleidelijk op. Ideaal tegen cellulitis en plaatselijke vetophopingen.

Kuiten en voeten

Plaats beide handen plat op de bovenkant van je voeten. Masseer opwaarts naar de knieën toe waarbij je lange, stevige massage bewegingen maakt. Herhaal dit enkele keren snel na elkaar. Verplaats je handen nadien naar de achterkant van het been en maak zowel drukkende als optillende bewegingen. Deze mogen vrij stevig zijn. Masseer zowel naar voren als naar achteren toe. Dit onderdeel van de lymfedrainage massage is vooral nuttig voor mensen die last hebben van gezwollen en/of zware benen.

Bijkomende tips en informatie

Alle lymfedrainage massage bewegingen moeten zacht en traag beginnen en moeten langzaam sneller en krachtiger worden. Ze mogen echter nooit zo krachtig zijn dat het pijn doet. Ook te zachte bewegingen zijn niet goed; die hebben immers weinig tot geen effect. De huid moet ook warm en ontspannen zijn alvorens de diepere handelingen mogen worden uitgevoerd. Als het lichaam niet voorbereid is op de diepe en stevige bewegingen kunnen er blauwe plekken ontstaan. Tot slot moet de hele massage in de richting van het hart gebeuren.

Je kunt de lymfedrainage met de vlakke hand uitvoeren, maar je kunt voor een deel van de massage ook hulpmiddelen gebruiken zoals een loofah handschoen, een massageborstel en een rolmassage apparaat (lipomassage apparaat). Een klein beetje olie of crème kan de massage bewegingen vergemakkelijken. Een teveel aan olie of crème maakt de massage echter onmogelijk. Begin liefst met te weinig product; je kunt immers nog altijd bijnemen. Zorg voor een aangename kamertemperatuur. Een lichaam dat het koud heeft is immers niet genoeg voorbereid op een massage en kan pijn doen.
© 2010 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Massages - ontspanning en verfrissingEen massage geeft de gelegenheid om even volledig te ontspannen. Zowel fysiek als psychisch gezien heeft een massage vaa…
Facelift massageFacelift massageGespannen gezichtsspieren verminderen de bloeddoorstroming naar de huid waardoor huidverslapping en rimpels in de hand g…
Vacuum massage - Cellulite, striemen, losse huidBij vacuüm massage wordt de huid door middel van een apparaat zodanig gemasseerd zodat diepliggende onderhuidse vetophop…
Exotische massagesExotische massagesMassages zijn niet weg te denken uit de hedendaagse maatschappij, waarin stress steeds vaker voorkomt en een goede massa…

Ontgiften - Oplossing tegen oogwallen en zwarte kringenOntgiften - Oplossing tegen oogwallen en zwarte kringenWist u dat een vervuild lichaam de oorzaak kan zijn van oogwallen en zwarte kringen onder de ogen? Pesticiden, onverteer…
Bronnen en referenties
  • Jane Scrivner, Detox Yourself. Piatkus. Birgit Sesterhenn, Purifier son organism. Vigot.
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.