Kunnen wij (chronische) pijn de baas?
Strikt genomen niet, want het lichaam is zo ingericht dat pijn een signaal is voor iets wat er met het lichaam aan de hand is. Eigenlijk een prima mechanisme. En toch kan de medische wetenschap veel en kan dus een kwaal wegnemen, maar dat haalt niet altijd de pijn weg en dat hoor je de arts al zeggen “Sorry, u moet er maar mee leren leven”. Maar wat als je er zelf iets aan zouden kunnen doen…
Pak de pijn aan!
Te berusten in hetgeen de arts zegt en maar hopen dat je tabletten krijgt die wat van de pijn wegnemen, is bijna zoiets als de handdoek in de ring gooien. Bovendien als je wat onderneemt houdt het je bezig en baad het niet, schaden doet het ook niet!
Basis
Belangrijk is terug te gaan naar de basis, want pijn heeft niet alleen de fysieke kant, maar ook gedrag, sociale aspecten en emotie. Denk bijvoorbeeld aan een stressvolle of anderszins angstige situatie, welke de pijn kan verergeren. Maar ook het feit of je veel of weinig om handen hebt en of het gegeven dat je pijn je bezig houdt in de zin van ‘waarom ik’ of dat je het accepteert. Allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op de pijn.
Ontspannen
Visualiseer en mediteren
De meeste mensen zijn visueel ingesteld en dit kun je ook dusdanig inzetten dat het je helpt in het pijnproces. De meest eenvoudige en toegepaste manier is door rust en ontspanning te creëren. Dit heeft een positieve uitwerking op pijn, dat is inmiddels wetenschappelijk vastgesteld.
De manier waar op je de ontspanning creëert is heel persoonlijk. Zo zal de een zich kunnen ontspannen bij het bedenken dat hij/zij op een heerlijk zonovergoten strand ligt en de ander een stevige wandeling in de bergen of een winderige zeiltocht op het IJsselmeer maakt. Maar zodra je het je gaat visualiseren, daalt de bloeddruk en de polsslag. Ben je niet de niet de beste visualisator, dan kan een speciale CD je op weg helpen. Het voordeel hierbij is dat je nergens in hoeft te geloven, slechts de aanwijzingen volgen.
Mediteren gaat net een stapje verder en daar is een goede concentratie essentieel voor. Het loslaten en totale rust in het hoofd creëren (aan niets ‘denken’) zorgt er ook voor dat je lichaam zich kan ontspannen en daarmee de pijn verlicht. Ook hier zijn oefeningen voor (zie ook specials ‘mens en samenleving’ voor specifieke oefeningen.
Yoga
Voor degene die aan yoga doet of zou willen doen om pijn te bestrijden, zijn er speciale oefeningen die helpen in het proces. Zo zijn de oefeningen erop gericht om de spieren in het specifieke gebied te versterken en te versoepelen, zodat de pijn afneemt.
Energiestromen
Behalve hetgeen je zelf kunt doen om het lichaam optimaal te laten ontspannen, zijn er ook mogelijkheden om de energiestromen aan te pakken. Hier komt alleen wel een therapeut om de hoek. Let wel, niet iedere therapeut wordt door de verzekeraars vergoed. Bij een aantal zal een aanvullinde verzekering voor alternatieve geneeswijze wel toereikend zijn.
Acupunctuur
Acupunctuur is er op gericht dat door het lichaam zogenaamde meridianen lopen en hier energie door stroomt. Pijn kan ontstaan door verstoring van een dit circulatiesysteem en door deze energiestromen weer op gang te krijgen, kan de pijn afnemen of zelfs verdwijnen. De welbekende naaldjes moeten de specifieke punten ‘aanprikken’ en de energiestroom weer op gang brengen. Verder kan acupunctuur ook enkele fysiologische processen stimuleren. Zo kan er bijvoorbeeld endorfine aangemaakt worden. Deze natuurlijke pijnstiller kan het lichaam laten ontspannen en de pijn laten afnemen.
Tai chi
En dan is er nog een groep mensen die zweert bij Tai chi. Tai chi is gebaseerd op het rustig en beheerst bewegen. Zo komen alle spieren aan bod, je ademhaling wordt gestimuleerd en je lichaam revitaliseert volledig. Het leidt je af van de pijn en je leert de pijn als het ware los te laten. Je gaat je er beter door voelen. Langzaam maar zeker kan je de bewegingen verfijnen, blijft het lichaam bezig en voorkom je dat je door pijn steeds kleinere spierbewegingen (met als gevolg spierverkorting) maakt.
Voetreflextherapie
Je voeten zijn een afdruk van je lichaam en alles is terug te vinden op de voet. Zo kan ook de voetreflextherapeut het specifieke gebied, of juist een gebied wat de aanleiding tot de pijn geeft, aanpakken en proberen op te lossen. Bij een dergelijk traject is de intake een goed begin, maar kan de voetreflextherapeut gaandeweg het behandelplan ook nog een aantal zaken boven tafel halen wat tot oplossing van de pijn kan leiden. Daarnaast is voetreflextherapie ook nog eens ontspannend.
Managen van pijn
Het managen van pijn werkt voor een bepaalde groep mensen, maar kunnen de meeste mensen niet zelf. Een cursus kan eventueel wel helpen. Het gaat hier primair om de focus te leggen op wat je nog wel kunt, je grenzen bepalen en ‘nee’ kunnen en durven zeggen. Dit is overigens wel een type cursus die niet voor iedereen is weggelegd.
Tot slot
Het is van belang dan je, als je in een dergelijke situatie zit of dreigt te komen, je er in verdiept en dat zoekt wat bij je past. Maak het een tweede natuur en behalve dat je je er beter bij voelt, heeft het een positieve uitwerking op pijn. Succes en laat (chronische) pijn niet de leidende factor in je leven worden!