Gezondheid: Voetmassage

Gezondheid: Voetmassage Je voeten zijn essentieel, ze dragen je letterlijk en figuurlijk door het leven. De voeten worden enorm belast en eigenlijk mondjesmaat verwend. Onze voeten die ons overal naar toe brengen, ons doen laten sporten en noem maar op. Daar komt nog bij dat we aan zoiets belangrijk relatief weinig geld besteden voor wat betreft schoenen. Kortom, onze voeten verdienen meer aandacht dan ze krijgen.

Thaise voetmassage

De bekendste en mogelijk ook een van de oudste is ook meteen een soort alternatieve geneeswijze. Deze massagevorm laat het natuurlijke genezingsproces en de energiedoorstroming van het lichaam het werk doen. Met massagestokjes worden de drukpunten gestimuleerd en het reageert met een betere doorbloeding en een afname van spanning op lichamelijk en psychisch vlak.
Alle organen zijn in de vorm van meridianen terug te vinden in de voetzool en door met de massagestokjes bepaalde plaatsen te stimuleren, wordt het betreffende orgaan geactiveerd. De een voelt er iets van en de ander nauwelijks, maar is voor activatie ook niet echt relevant. Door de stimulatie komen er afvalstoffen vrij en men geeft aan dat dit emoties losmaakt. Maar bovenal is het een heerlijke massage en ontspanning voor de voeten.

Professional

Laat een dergelijke voetmassage wel door een professional doen, je kunt ook overstimuleren en een professional weet hoe hij/zij moet handelen. En wie er echt helemaal voor wil gaan, er worden zelfs reizen georganiseerd naar Thailand, waar je behalve het prachtige land ook kennis maakt met de alternatieve geneeswijze en de heerlijke Thaise voetmassage.

Reguliere voetmassage

Wat is een reguliere voetmassage? Een zoals we die in het westen kennen. Maar ook daar zijn verschillende methodes om de voeten te verwennen en zijn min of meer verwant aan elkaar. Wel zijn er een aantal grepen die de voeten altijd heerlijk laten ontspannen. Belangrijk is dat als je masseert of gemasseerd wordt, je prettige comfortabele zittende kleding draagt en zorg dat de massageolie of massagelotion klaar staat.
Enkele voorbeelden:
  • Pak de voet zodanig vast dat je de ene hand op de zool en de andere op de bovenkant van de voet houdt. Begin bij de enkels en werk richting de tenen. Masseer met lange, harde bewegingen en zorg dat de olie of lotion je helpt in de wrijving over de voet. Je bevordert zo de bloedsomloop, wat de voeten wat warmer doet voeten.
  • Een andere is de hiel in een hand te houden en de tenen in de andere hand. Draai nu als het ware de voet los bij de enkels. Doe dit enkele keren in de ene richting en draai dan om. Behalve de spieren die loskomen, ontspant de voet hier ook door.
  • Pak de hiel weer in de ene hand en leg nu de vingers tussen de tenen, een voor een de vingers tussen de tenen leggen, enkele keren draaien en de volgende pakken. Doe dit verschillende keren bij alle tenen. Het geeft een zachte tinteling, maar de tinteling voelt wel ontspannen.
  • De hiel weer in de ene hand en met de andere hand over de teen strijken en er vervolgens voorzichtig aan trekken. Doe dit enkele keren per teen en de meeste mensen worden er vervolgens rustig van. Wissel dit af met op de tenen een voor een een lichte druk uit te oefenen met de duim.
  • Pak in de ene hand de tenen en met de andere hand druk je met je duim langs de zool van de voet (van de tenen naar het midden en dit per teen herhalen).
  • Pak met de goed geoliede handen de voet goed vast en wrijf van de tenen naar de enkel en neem het onderbeen in deze beweging mee. Zacht wrijvend deze beweging een aantal keer herhalen aan de voor- en achterkant.

Apparaten die de handen vervangen?

Natuurlijk, men denkt overal aan en dus zijn er inmiddels ook apparaten op de markt die de masserende handen vervangen. De apparaten zijn van kleine voetapparaten die kleine rollende bewegingen maken tot grote luxe massageapparaten waar je je hele onderbenen in kunt leggen en waar de trilfunctie het belangrijkste is.
De apparaten geven met name een tinteling, want de materialen vibreren in meer of mindere mate. Het ontspant zeker, maar het verfijnde werk wat je met de handen kunt doen, is met een apparaat niet te evenaren.

Er zijn een aantal saunacomplexen in Nederland die dit soort apparaten ter beschikking stelt. Wellicht een aardige om eens uit te proberen alvorens een duur apparaat te kopen.
Een goed adres is ook www.niiraja.nl. Helemaal gespecialiseerd op de voeten.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
VoetzoolmassageVoetzoolmassageVoetzoolmassage door een masseur/therapeut of voetmassage zelf toepassen. Voetzoolmassage werd al door het oude China en…
Voetmassage, een ontspannen weldaad voor het lichaamVoetmassage, een ontspannen weldaad voor het lichaamEen voetmassage geeft aan ieder die het krijgt en geeft een weldadig gevoel.Het brengt ons weer in balans met onszelf. D…
VoetreflextherapieVoetreflextherapieVoetreflex is al eeuwenoud, afkomstig uit het en het valt zelfs binnen het vergoedingensysteem van de zorgverzekeraars (…
Koude voeten voorkomenKoude voeten voorkomenKoude voeten, de een heeft er meer last van dan de ander. Als je voeten koud zijn krijg je ze vaak maar langzaam weer wa…

Kwakzalverij: onbevoegde uitoefening van de geneeskunstKwakzalverij: onbevoegde uitoefening van de geneeskunstKwakzalverij: vereniging, dr Frank, betekenis. Kwakzalverij: het bestaat al eeuwen. Het is het onbevoegd uitoefenen van…
Kunnen wij (chronische) pijn de baas?Kunnen wij (chronische) pijn de baas?Strikt genomen niet, want het lichaam is zo ingericht dat pijn een signaal is voor iets wat er met het lichaam aan de ha…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 08-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.