Dokter F.X. Mayr en zijn reinigingskuur

Dokter F.X. Mayr en zijn reinigingskuur Dokter F.X. Mayr werd geboren in 1922 in Oostenrijk en ging zijn hele leven lang op zoek naar een manier om het lichaam te ontgiften. Hij kwam tot een reininingskuur die bijna iedereen - onder begeleiding van een Mayrarts - kan volgen. Deze kuur duurt een viertal weken en probeert de maag en darmen zo goed mogelijk te kuisen. Er zijn hotels in Vlaanderen en Nederland die deze kuur met professionele begeleiding en aangepaste randactiviteiten aanbieden aan de gasten.

Ontstaan therapie

De kuur van dokter Mayr is gebaseerd op een eeuwenoude traditie. Vroeger gingen de mensen ook al een periode minder eten om de fysieke en mentale toestand van het lichaam op te krikken. Mayr trekt die lijn eigenlijk gewoon door. Heel wat mensen werken dagelijks te veel voedsel naar binnen en doen dit vaak op een slechte manier. Ze eten te veel suikers, te veel vet en kauwen niet genoeg. Daardoor worden de maag en darmen sterk op de proef gesteld waardoor er problemen van allerlei aard kunnen optreden. Met de Mayrkuur kun je die klachten gaan beperken.

Verschillende facetten van de Mayrkuur

Professionele begeleiding

De kuur begin je best onder begeleiding van een arts want de manier van werken wordt aan ieder individu afzonderlijk aangepast. Er bestaat dus geen algemene formule die voor iedereen van toepassing is. Niet iedere dokter is echter vertrouwd met de theorie en praktijk van Mayr waardoor je beter eerst een kijkje gaat nemen op www.fxmayr.com. Daar vind je alle artsen die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van deze kuur.

Duur

Hier spreken verschillende bronnen elkaar wat tegen, maar het is de bedoeling dat je toch minstens drie weken intensief gaat kuren. Die periode kan uiteraard ook verlengd worden. Sommige mensen kuren vier weken, anderen gaan door tot zes. De eerste week kun je samen kuren in een hotel of kuuroord, maar dit hoeft niet. Je kunt dit gerust ook thuis op je eentje of met je gezin doen. Als je opteert voor een hotel kun je misschien wel beter rusten en heb je meer mogelijkheden om ervaringen met anderen te delen. Na die eerste week gaat iedereen thuis verder.

Maag en darmen: oorzaak van vele klachten

Heel wat mensen hebben problemen met de maag of de darmen. Deze organen staan in voor de spijsvertering en kunnen eigenlijk praktisch nooit rust nemen. Er moet steeds verteerd worden, maar door overbelasting kan het gebeuren dat die vertering niet meer zo vlot loopt. Op die manier stapelen de afvalstoffen zich op en worden ze niet meer efficiënt afgevoerd. Daarnaast wordt de opname van de opbouwstoffen ook moeilijker. Deze twee processen leiden tot het verouderen van je lichaam want cellen worden beschadigd en het cel- en bindweefsel degenereert.

De kuur zelf

Doel Mayrkuur

Dokter Mayr wil dat verouderingsproces tegengaan door de maag en darmen een maandje te ontlasten. Noem het gerust een vakantieperiode voor de spijsverteringsorganen. Zo krijgt je lichaam de tijd om de schadelijke stoffen op te ruimen en je darmfunctie weer zo volledig mogelijk te doen herstellen.

Wat houdt de kuur in?

Je kunt je darmen en maag wat tijd gunnen door je aan een strikt maag- en darmsparend dieet te houden. Het is hierbij de bedoeling te kiezen voor voeding met weinig calorieën. Al het voedsel dat je naar binnen werkt, moet je eerst heel goed kauwen en vermengen met speeksel. Dat inspeekselen is heel belangrijk. Op die manier worden de voedselbestanddelen zo optimaal mogelijk opgenomen.
Daarnaast moet je ook heel veel drinken. Geen alcohol, maar water, thee en een zoutoplossing. Die laatste moet er voor zorgen dat alle afvalstoffen meespoelen.

Mogelijke gevolgen

Door deze kuur te volgen, probeer je bepaalde klachten en ziektes te voorkomen. De Mayr-kuur herlpt vooral bij:
  • Spijsverteringsproblemen zoals oprispingen, maagzuurproblemen, constipatie en diarree
  • Hart- en vaatziekten
  • Gewrichtsklachten als rugpijn, artrose en jicht
  • Overgewicht
  • Oververmoeidheid
  • Menopauzale klachten
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De spijsvertering, hoe verloopt deze eigenlijk?De spijsvertering, hoe verloopt deze eigenlijk?De spijsvertering is natuurlijk een belangrijk proces. Een goede spijsvertering zorgt voor een goede weerstand doordat b…
Spijsvertering, hoe werkt datSpijsvertering, hoe werkt datDe spijsvertering is een ingewikkeld proces dat begint in je mond en eindigt in de endeldarm. Dit proces bestaat uit neg…
Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van voedsel gebeurt met de hulp van enzymen. Uit eiwitten worden enzymen gemaakt door het lichaam zelf. E…
Spijsvertering in de dikke darmSpijsvertering in de dikke darmDe dikke darm heeft vele belangrijke functies. Het speelt een belangrijke rol in de opname van belangrijke stoffen en vo…

Dromen over slangenDromen over slangenJe kunt veel leren van de dingen die je droomt, het leert je dingen waar je in eerste instantie niet misschien aan zou d…
Wat zeggen je tenen?Wat zeggen je tenen?Ontdek wat jouw tenen jou te zeggen hebben. De stand en de vorm van de tenen onthullen namelijk iemands karakter, gedrag…
Bronnen en referenties
  • www.degezondheidswinkel.be
  • www.anodos.be
  • www.mayrkuur.be
  • www.fxmayr.com
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.