Hoe word je mooi bruin? Tips voor een mooie huidskleur

Hoe word je mooi bruin? Tips voor een mooie huidskleur Als de eerste echte zonnestralen doorbreken haast Nederland zich snel naar het strand voor een mooie kleurtje. Het mooie kleurtje dat men in gedachten heeft is een prachtig egale bruine kleur. In praktijk komt het vaker neer op een verbrande huid met rode vlekken. Hoe vermijd je deze afgang en hoe kom je nou aan een mooie bruine huidskleur? Welke voeding kun je nemen om je pigmentcellen te activeren en hoeveel antizonnebrandcrème moet je smeren? Tips voor een mooie bruine huid.

Waarom krijg je een bruine huidskleur?

Allereerst kijken we naar de huid. De huid is het grootste orgaan van de mens. Het beschermt ons tegen allerlei schadelijke stoffen die in ons milieu te vinden zijn. Een schadelijke stof die in grote hoeveelheden bijzonder slecht voor ons lichaam is komt van de zon. De schadelijke straling zorgt voor cel vernietiging door onze hele lichaam als we geen bescherming zouden krijgen van de huid. De huid is echter ook gevoelig voor de straling van de zon en kan rood worden bij teveel blootstelling. Als er een matige hoeveelheid straling op de huid valt worden bepaalde pigmentcellen geactiveerd die de opdracht krijgen om bruin te worden. De bruine tint beschermt je huid beter tegen de straling.

Niet iedereen wordt bruin.

Niet alle mensen krijgen een mooie bruine huidskleur. Sommige mensen blijven altijd wit. Deze mensen hebben een extreem witte huidskleur. Vaak gaat dat gepaard met rood of rossig haar en groene of blauwe ogen. Ook mensen met grijze ogen moeten vaak oppassen aangezien dat ook een teken kan zijn van weinig pigmentcellen. Mensen met donkere irissen hebben het beter wat betreft een mooie bruine huidskleur. Deze mensen hebben meer pigmentcellen en kunnen makkelijker bruin worden.

Vermijd de intense straling van de zon

Het wordt elk jaar keer op keer herhaald: vermijd zonnen tijdens de middaguren. Het is natuurlijk niet altijd even makkelijk om hier gehoor aan te geven. Je wilt juist in de middag even lekker naar het strand of lekker in de zon bakken. Mensen hebben dan vaak tijd om even te relaxen. Toch wordt het wel afgeraden om te gaan zonnen tijden de middaguren. De zon staat dan het dichts bij de aarde waardoor de straling extra sterk is. Onderschat de sterkte van de zon niet. Je kunt na een half uur al verbrand zijn.

Voeding en bruin worden

Voeding en een bruine huidskleur? Dat klopt. Het maakt nogal uit wat je eet. Als je snel verbrand kun je bepaalde voedingsstoffen innemen voor een natuurlijke bescherming. Denk bijvoorbeeld aan tomaat. In tomaten zit een stof genaamd caroteen. De stof vind je tevens ook in wortelen. Bij een grote hoeveelheid van deze stof kun je een natuurlijke antizonnebrand opbouwen in je huid. Het is tevens belangrijk om te denken aan antioxidanten. Antioxidanten zorgen ervoor dat de cellen niet kapot kunnen gaan. Ze gaan oxidatie van de cel tegen. Stoffen die extreem veel antioxidanten bevatten zijn astaxanthine, curcumin, ubiquinol en alfa-liponzuur. Astaxantine is in het bijzonder extreem geschikt voor de zomer. De stof zorgt er tevens voor dat je een natuurlijke ‘’zonnefactor’’ opbouwt in je huid. De stof wordt namelijk wel de koning van de carotenen genoemd. Astaxanthine zit in zalm, kreeft en krab. Je kunt de stof ook als voedingssupplement slikken.

Zonnebrand en toch bruin worden

Als je gaat zonnen wil je natuurlijk wel graag bruin worden, maar niet verbranden. Hoe moet je dat nou oplossen? Je wilt je huid wel goed beschermen want een oude rimpelige huid wil je graag vermijden. Toch wil je ook graag met een mooi en egaal bruine huid thuis komen. De oplossing is een niet al te hoge antizonnebrand factor. Bij een zogenaamde sunblock wordt alles tegengehouden. Je pigmentcellen (en alle andere cellen) worden maximaal beschermd. Erg veilig zou je denken, maar je bouwt niets op. Als je een keer vergeet te smeren ben je gelijk verbrand en dat is extreem schadelijk voor je lichaam. Verbrand je extreem snel, word je nooit bruin en heb je erg lichte huidskleur: gebruik dan wel een sunblock. Er zijn antizonnebrandcrèmes op de markt die je huid beschermen tegen UV straling maar bepaalde toch doorlaten. Zo word je bruin maar heb je toch een bescherming.
© 2012 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is bruin vet en hoe krijg je het?Wat is bruin vet en hoe krijg je het?Bruin vet, wat is dat? En hoe krijg je bruin vet? Is dat door voeding, of moet je er iets anders voor doen? Bruin vet he…
Gezonde sandwichesGezonde sandwichesWil je een beetje afvallen dan kun je het beste je tussendoortjes laten staan en de hoofdmaaltijden goed gebruiken. Daar…
Hoe word je sneller bruin?Hoe word je sneller bruin?Veel mensen in Nederland vragen zich vooral tijdens de zomermaanden het volgende af: Hoe word je sneller bruin? In dit a…
Bèta-caroteen of provitamine ABèta-caroteen of provitamine ABèta-caroteen is een veelvoorkomende vitamine die nuttig is voor het lichaam. Wat is beta-caroteen precies, waar vind je…

Pembe Maske (Roze Masker)Pembe Maske (Roze Masker)In de cosmeticawereld volgt het ene product na het andere. In Turkije is Pembe Maske een populair product tegen huidprob…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • www.preventiegezondheidszorg.com
  • www.girlscene.nl
Reactie

Mario, 19-07-2012
Deze zin in dit artikel is onjuist, ik citeer: "De zon staat dan het dichts bij de aarde waardoor de straling extra sterk is. "
De zon staat in de vroege middaguren niet dichter bij de aarde dan 's avonds of 's morgens. De hoek is wel groter waardoor de zon met dezelfde hoeveelheid straling een kleiner oppervlak beschijnt en je dus inderdaad sneller kunt verbranden. Vroeger of later op de dag is de hoek kleiner en wordt een groter oppervlak beschenen en komt er minder straling op ons lichaam terecht. Reactie infoteur, 19-07-2012
Beste Mario,

Bedankt voor je reactie. De zin is wellicht een beetje verwarrend geformuleerd. Uiteraard is de hoek tussen de zon en onze plek op de aarde tijdens de middaguren groter. De afstand tussen onze plek op de aardbol en de zon is echter tijdens de middaguren ook kleiner. De zon staat niet dichter bij de aarde, maar de afstand tussen onze plek op de aarde en de zon. is tijdens de middaguren wel iets kleiner.
-Kropslavinken

Kropslavinken (203 artikelen)
Laatste update: 05-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.