De huid, mooi oud worden

De huid, mooi oud worden Veel mensen, vrouwen meer nog dan manen, hebben moeite met oud worden. Behalve dat dit te maken heeft met het minder als vanzelfsprekend soepel functioneren van het lichaam, heeft dit ook met de media te maken. Er wordt ingepompt op allerlei manieren dat de huid strak en glad moet zijn en we vooral jong en vitaal over moeten komen. Maar mooi oud worden, heeft ook wel wat. De vraag is of je er aan mee moet doen? Dat moet iedereen voor zichzelf weten. Om gewoon mooi oud te worden met de huid die moeder natuur je meegegeven heeft, is het in ieder geval wel goed om je huid te verzorgen. Nu zegt verzorgen in zijn algemeenheid niet zo veel, maar onder verzorgen verstaan we reinigen, beschermen en voeden. Wat niet zoveel wil zeggen dat je dure crèmes moet gaan kopen. Behalve een gewone dag- en nachtcrème zijn er zoveel andere middelen die je huid ook mooi en vitaal houden.

Elastine en collageen

Dit zijn de stoffen die iets voor de huid doen en belangrijk zijn als de huid ouder wordt. De meeste cosmeticahuizen hebben wel een productlijn waar deze stoffen in verwerkt zijn. Deze stoffen zijn belangrijk, omdat elastine bijvoorbeeld een eiwit is wat helpt het weefsel weer zijn oorspronkelijke vorm aan te laten nemen. Elastine wordt al niet meer aangemaakt als we in de puberteit zitten, maar het toevoegen via een cosmeticaproduct moet vanaf ongeveer je 30ste plaatsvinden. Iedere huid is anders, dus de ene huid zal langer die belangrijke elasticiteit uit zichzelf behouden dan de andere.

Zon

De zon is heerlijk en de zon kan, indien niet beschermt, desastreus zijn voor de huid. Voor de belangrijke vitamine D hoeven we echter maar een paar minuten per dag zonlicht te op te vangen. We weten dat de huid insmeren in de zon, maar ook in de schaduw, belangrijk is. Maar de huid rond de ogen is extra teer en kan dus ook wat extra bescherming gebruiken. Een grote zonnehoed met rand of zonnebril voorkomt dat je moet gaan knijpen en er lijntjes op de huid rond de ogen ontstaan. Als je nog wat extra’s wilt doen voor de huid rond de ogen, gebruik dan voor de nachtelijke uren – als je de huid met een nachtcrème voedt – ook meteen een oogcrème. Gebruik de nacht maar om te herstellen.

Eten en drinken

Een must om te kunnen blijven leven, maar behalve dat eten en drinken lekker kan zijn, kan het ook direct goed voor de huid zijn. We weten dat we in de juiste porties de belangrijke voedingsstoffen binnen moeten krijgen. Daarnaast zijn er wat voedingsstoffen die specifiek goed zijn voor de huid (vitamine C en zink). Denk hierbij aan:
  • Vette vis (2x per week)
  • Groene groenten (bijv. broccoli of spinazie)
  • Tussen 1,5 en 2 liter vocht per dag (hoeft niet per se water te zijn, mag ook uit andere voedingsstoffen onttrokken worden). Pas wel de hoeveelheid aan als je veel transpireert.
  • Noten (bijv. amandelen of walnoten)

Probeer suiker zoveel mogelijk te vermijden en beperk alcohol gebruik. Drink je een borrel, compenseer het dan minimaal met één glas water tegenover één borrel te drinken. Vervolgens weten we dat roken slecht voor de longen en het vaatsysteem is, maar ook slecht is voor het behoud van een mooie soepele huid.

Humeur

Niet de meest voor de hand liggende in het rijtje van de “verzorgers” van de huid, maar een goed humeur en lekker veel lachen is goed voor je hele lichaam… en dus ook de huid. Als je lekker in je vel zit, straal je en heeft zijn weerslag op de huid. Bovendien zie je er “frisser” uit als je een vrolijk gezicht hebt.

Tot slot

Het zijn vaak de zaken die we al wel weten, maar waar we – om wat voor reden dan ook - toch weer aan voorbij gaan. Het kan geen kwaad om zo nu en dan de focus weer eens te leggen, ook of misschien juist als je het druk hebt. Mooi oud worden vergt niet eens zoveel, zolang je dat wat je voor de huid doet, ook consequent doet!
© 2012 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Make-up tips voor de donkere of getinte huidOp internet zijn heel veel tips te vinden over make-up en haar. Vaak zijn deze tips het meest geschikt voor mensen met e…
Hoe verzorg je een vette huid?Hoe verzorg je een vette huid?Een vette huid komt vooral voor bij jonge mensen en is te herkennen aan de T-zone (voorhoofd, neus en kin), die dan vaak…
Verzorgen van de huidEen gladde, gave huid is een sieraad. Er is gelukkig een heleboel te doen om een droomhuid te krijgen. Maar wat moet u d…
Foundation voor een droge huid: Welke soort is het best?Er is niet zo vervelend als een huid die droog, trekkerig en schilferig is. Wanneer je foundation op zo’n huid aanbrengt…

Warme cosmetica kleuren sieren de koele maandenWarme cosmetica kleuren sieren de koele maandenTijdens de koele maanden van het jaar, zoeken we de warmte op. Dat betreft het huis, onze kleding maar zeker ook als het…
Info over helixpiercingsEen helixpiercing is een piercing in de rand van de oorschelp. Dit kan dus helemaal bovenin het oor zijn, maar ook meer…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.