Mooie, glanzende haren door een gezonde voeding

Mooie, glanzende haren door een gezonde voeding Gezonde voeding maakt het haar soepel, glanzend en sterk. Het bevat proteïnen, vitaminen en mineralen die van binnenuit werken en zorgen voor een gezonde hoofdhuid, mooie haarkleur en sterk haar dat mooi glanst. Mooi haar heeft naast voeding ook vocht nodig. Vocht verbetert tevens de conditie van de hoofdhuid. De huid droogt minder snel uit. Haarverzorgingsproducten bevatten vitaminen en mineralen die niet door het haar kunnen worden opgenomen maar het van buitenaf verzorgen. Ze voeden of hydrateren het haar.

Wat doen haarverzorgingsproducten voor je haar?

Haarverzorgingsproducten bevatten stoffen die het haar versterken, voeden en beschermen. Ze verbeteren ook de conditie van de hoofdhuid. Deze stoffen worden niet door het haar en de huid opgenomen, maar ze werken van buitenaf. Shampoo, conditioner en serum zijn veel gebruikte haarverzorgingsproducten.

Waar gebruik je haarverzorgingsproducten voor?

Met een goede shampoo was je het haar schoon en het is mild voor de huid. De huid droogt er niet van uit. Daarnaast is het gebruik van een conditioner aan te raden. Dit maakt het haar soepel, glad en laat het glanzen. Ook een serum maakt het haar soepel en glad. Het legt een beschermend laagje om het haar zodat schadelijke invloeden van buitenaf het haar niet kunnen beschadigen. Maar soms kan het haar wel een extra oppepper gebruiken omdat het bijv. is uitgedroogd door de zon. Dan kun je het haar extra verzorgen met een haarmasker.

Mooie, glanzende haren door een gezonde levensstijl

Mooie, glanzende haren krijg je in de eerste plaats door gezond te leven, in combinatie met goede voeding. Hierdoor verbetert de conditie van de hoofdhuid en het haar.
Hoe breng je het haar in goede conditie?
  • Haar heeft vocht nodig, daarom is het belangrijk om voldoende te drinken. (1,5 tot 2 liter)
  • Beperk het drinken van koffie en alcoholhoudende dranken.
  • Vitaminen en mineralen verbeteren de conditie van de hoofdhuid en versterken het haar.
  • Stoppen met roken verbetert zelfs de gehele lichamelijke conditie.
  • Door voldoende beweging verbetert de doorbloeding en worden cellen voorzien van zuurstof en voedingsstoffen.
  • Het masseren van de hoofdhuid stimuleert de doorbloeding ook. De haarzakjes scheiden talg af waardoor het haar gaat glanzen.
  • Het haar aan de lucht laten drogen en de föhn zo min mogelijk te gebruiken.

De vochthuishouding

Haar heeft vocht nodig om soepel en gezond te blijven. Het is belangrijk om voldoende te drinken ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag. Drink bij voorkeur water of kruidenthee en wees matig met koffie of alcoholhoudende dranken.

Omega-3-vetzuren

Keratine is een eiwit dat van nature in het haar voorkomt. Omega-3-vetzuren versterken de werking van dit eiwit waardoor het haar sterker wordt en gaat glanzen. Omega-3-vetzuren zitten in vette vis zoals zalm, haring en makreel.

Vitaminen houden het haar en de hoofdhuid gezond

Vitamine A, B en C zorgen voor mooi en glanzend haar. Ze verminderen gespleten haarpunten en houden de hoofdhuid gezond. Vitamine A en C produceren talg, een stof met de werking van een conditioner. Groene groenten, fruit en granen bevatten de vitaminen die het haar en de hoofdhuid gezond houden. Sommige groenten bevatten bètacaroteen. Dit wordt door het lichaam omgezet in vitamine A.

Belangrijke mineralen voor het haar

IJzer, zink en selenium zijn belangrijke mineralen voor het haar. Ze bevorderen de haargroei en groeicyclus. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het transport van voedingsstoffen, zuurstof en de zuurstofopname in de cellen. Futloos haar kan worden veroorzaakt door een tekort aan mineralen. Volkorenbrood, pasta en zilvervliesrijst bevatten zink en ijzer. In paranoten zit selenium. Cashewnoten, pecannoten, amandelen en walnoten bevatten zink. In walnoten zit ook alfalinoleenzuur, dit houdt het haar in goede conditie.

Proteïnen en calcium

Een groot gedeelte van het haar bestaat uit proteïnen, dit zijn eiwitten. Dun, zwak en broos haar kan worden veroorzaakt door een tekort aan eiwitten in de voeding. Een langdurig tekort vertraagt de haargroei en maakt het haar dof. Belangrijke leveranciers van eiwitten zijn: ei, vis, sojaproducten en peulvruchten. Calcium stimuleert de haargroei en komt voor in zuivelproducten zoals yoghurt.

De dagelijkse verzorging van het haar

Mooi, gezond haar heeft een goede verzorging nodig. Een dagelijkse wasbeurt lijkt noodzakelijk maar is niet goed voor je haar. Veel shampoos bevatten reinigende bestanddelen (sulfaten), die agressief zijn voor het haar. Het haar droogt uit en gaat pluizen. Sulfaten zorgen er ook voor dat de shampoo lekker schuimt. Wil je je haar niet te veel belasten? Kies dan voor een sulfaatvrije shampoo. Deze shampoos hebben een mild reinigende werking.

Haren wassen

Was het haar twee tot drie keer per week en gebruik een shampoo die bij je haartype past. Voor elke type haar is wel een shampoo. Zo is er een shampoo voor droog of beschadigd haar, voor futloos haar, voor vet haar en voor statisch haar. Verdeel de shampoo over het haar en masseer ook de hoofdhuid goed. Dit stimuleert de doorbloeding en verwijdert dode huidschilfers. Spoel het haar goed uit onder lauwwarm water. Gebruik daarna een conditioner of haarmasker. Deze producten beschermen het haar tegen splijten en leggen een laagje om het haar zodat het gaat glanzen.
© 2012 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond en glanzend haarGezond en glanzend haarGezond en glanzend haar, welke vrouw wil dit nou niet? Het heeft zeker een positief effect op je uiterlijk overkomen, ma…
Natuurlijke algemene haarverzorgingNatuurlijke algemene haarverzorgingOns haar is een afspiegeling van onze algehele gezondheid. De basis van mooi haar komt van binnenuit. Dieren met een pra…
Natuurlijke haarverzorging: Vet, droog en beschadigd haarNatuurlijke haarverzorging: Vet, droog en beschadigd haarGlanzende, sterke en gezonde haren zijn het gevolg van goed werkende talgklieren in de hoofdhuid en van gezonde haarwort…
Het verzorgen van uw haarNet zoals bij de huid, is het verzorgen van uw haar ook belangrijk. Hoe kan u het beste uw haar verzorgen?

Wat vindt de man een perfect mooie vrouw?Wat vindt de man een perfect mooie vrouw?De meeste mannen hebben het wel eens meegemaakt: je loopt met je vriendin of vrouw in een drukke winkelstraat en ziet ee…
Een mooie glimlach zit van binnen én van buitenEen mooie glimlach zit van binnen én van buitenHet spreekt voor zich dat een mooie glimlach op een gezicht vanuit het lichaam komt, maar daar stopt het niet. Tegenwoor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • https://www.haarstichting.nl/haarverzorging
  • https://www.thuiskappersnederland.nl/producten/conditioner/ingredienten/
  • http://www.trendystyle.net/zo-was-glanzend-en-gezond/
  • http://www.beauty-review.nl/nadelen-sulfaatvrije-shampoos
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 17-07-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.