Haren wassen zonder shampoo

Haren wassen zonder shampoo Je haren wassen zonder shampoo, is dat mogelijk? Niet iedereen wil shampoo gebruiken om de haren mee te wassen. Shampoo kent zijn voordelen maar ook zijn nadelen. Welke alternatieven zijn er om het haar zonder shampoo te wassen.

Wat doet shampoo met het haar?

Shampoo is bedoeld om het haar te ontdoen van vuil, vet en stof. Eeuwen geleden gebruikten de inwoners van India de bloemen van de plant Michelia champaca om hun haar mee te wassen. Dit is een plant uit de Magnoliafamilie. De bloemen geuren heerlijk. Vaak werd er kokosolie na het wassen door de haren gesmeerd om ervoor te zorgen dat het haar niet meer droog aanvoelde.

De huidige shampoos worden massaal gemaakt en verkocht. Er zitten naast natuurlijke ingrediënten vaak niet-natuurlijke ingrediënten in. Shampoo maakt het haar schoon door te schuimen: dit verwijderd vuil en stof. Daarnaast zorgen bepaalde ingrediënten ervoor dat het haar ontvet. Het voornaamste ingrediënt is een oppervlakte-actieve stof waardoor de shampoo gaat schuimen. Daarnaast worden er geurstoffen toegevoegd en vaak siliconen. Hiervan gaat het haar glanzen en voelt glad aan. Hoewel het haar tijdelijk gezond lijkt wordt het door siliconen uiteindelijk droger en doffer doordat er geen voedingsstoffen meer opgenomen kunnen worden. Ook wordt het haar erg zwaar door shampoo met siliconen. Siliconen in shampoo is te herkennen op de ingrediëntenlijst door een woord dat eindigt op 'cone'.

Het haar wassen zonder shampoo: waarom?

De meeste mensen vinden het haar wassen met shampoo prettig: het haar wordt snel schoon en shampoo ontvet goed. Daarnaast ruikt het lekker fris en ziet het haar en glanzend en gezond uit. De mens is het enigste dier dat zijn huid en haar wast met een hulpmiddel. Alle andere dieren wassen zich met behulp van water of speeksel. En dat is vreemd, want van oorsprong heeft de mens helemaal geen shampoo nodig.

Wie zijn haar nooit wast of kamt zal merken dat er dreadlocks ontstaan. Het haar gaat eerst klitten en vervolgens vervilten: de klitten gaan aan elkaar vastzitten. Zo ontstaan er natuurlijke dreadlocks die er overigens anders uitzien dan de dreadlocks die de kapper maakt. Redenen om het haar niet meer met shampoo te willen wassen zijn:
  • Een overmatige productie van de talgklieren door het wassen met shampoo, waardoor vet haar ontstaat
  • Geen gebruik willen maken van chemische producten
  • Last van pluizend haar en weinig volume
  • Over willen stappen op een natuurlijke verzorging
Daarnaast bespaart het wassen zonder shampoo ook nog eens tijd en geld. Overigens ontstaat droog haar vaak door te hoge temperatuur (zon, föhn, krultang) of door gebruik van kleuringen of permanentvloeistof, dat het haar flink beschadigt. Shampoos en conditioners sluiten de hoofdhuid en de haren af waardoor deze niet kunnen herstellen.

Gaat het haar niet vies uitzien en stinken?

Haar dat gewassen is met shampoo ruikt lekker fris. Deze geur blijft echter niet lang hangen. Een wandeling in de buitenlucht en de shampoogeur is alweer verdwenen. Wil je het iedere dag lekker laten ruiken dan zou je het haar ook iedere dag moeten wassen met shampoo. Wanneer het haar niet gewassen wordt met shampoo gaat het niet perse vies uitzien. Belangrijk is dat het iedere dag gekamd wordt. Daarnaast wordt het haar regelmatig gewassen met alleen water waardoor vuiligheid weg wordt gespoeld.

Het haar wordt eerst vetter

Door regelmatig te wassen met shampoo wordt telkens weer de natuurlijke vetlaag weggewassen. Het gevolg is dat de huid een nieuwe vetlaag aan gaat maken. Regelmatig wegwassen van de nieuwe vetlaag heeft als effect dat het lichaam gewend is om vaak opnieuw vet aan te maken. De talgklier die hiervoor verantwoordelijk zijn raken overactief. Het gevolg is een vette hoofdhuid en haren die vet aanvoelen. De eerste tijd dat het haar gewassen wordt met alleen water maken de talgklieren nog steeds teveel talg (vet) aan. Hierdoor wordt het haar vetter dan het al was, omdat het vet niet weggewassen wordt. Na ongeveer zes weken zijn de talgklieren gewend aan de nieuwe situatie en maken veel minder talg aan. Het haar zal nu voller worden en meer gaan glanzen. Het krijgt zijn natuurlijke schoonheid terug zoals het bedoeld was. Je hebt er wel een lange adem voor nodig. De meeste mensen houden het niet lang vol om hun haren zonder shampoo te wassen. Simpelweg omdat we niet beter weten en het haar verslaafd is aan shampoo..

Natuurlijke shampoo

Als alternatief voor het alleen wassen met water kan een natuurlijke shampoo gebruikt worden. Soms is het even fijn om je haar net iets beter te wassen. Een goed alternatief zijn wasnoten. Deze zijn afkomstig van de zeepnotenboom. De schillen van de noten worden gebruikt om een shampoo van te maken. Het schuimt redelijk maar ontvet het haar niet. De shampoo is de laatste tijd minder goed verkrijgbaar omdat bomen veelvuldig worden gekapt doordat de vraag ernaar is gedaald. Andere alternatieven voor het wassen van het haar met natuurlijke producten zijn:
  • Citroensap: los enkele druppels op in lauw water.
  • Yoghurt, gebruik de basisyoghurt dus zonder extra toevoegingen.
  • Een eierdooier mengen met yoghurt geeft het haar een goede voedingsbeurt
  • Olijfolie laat het haar glanzen maar is moeilijk uit te spoelen
  • Het haar wassen met koud water is veel beter en gezonder voor het haar.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De werking van shampooDe werking van shampooIn de supermarkt en bij de drogist word je doodgegooid met de vele merken shampoo's. De één belooft nog meer dan de ande…
Weleda Rozemarijn en Kastanje shampoo en haarolieWeleda Rozemarijn en Kastanje shampoo en haarolieWelke shampoo is perfect tegen vet haar? Welke shampoo helpt tegen vet haar? Welke shampoo op natuurlijke basis werkt go…
Hoe behandel je vet haar en welke shampoo gebruik je?Hoe behandel je vet haar en welke shampoo gebruik je?Heel wat mensen hebben last van vet haar. Vet haar vraagt een specifieke behandeling, zodat het niet nog vetter wordt. O…
Tips tegen roosNiets is zo vervelend als je haar netjes kammen en toch nog witte schilfertjes op je hoofd zien zitten. Veel mensen hebb…

Je haar optimaal verzorgen met serum olieJe haar optimaal verzorgen met serum olieElke vrouw wil glanzend haar, geen gespleten haarpunten en geen pluizig haar. Tegen al deze haarproblemen zijn er genoeg…
Massage: voordelen voor de gezondheidMassage: voordelen voor de gezondheidRelaxen in het wellnesscentrum en genieten van een heerlijke massage: we willen het allemaal wel, maar de meesten onder…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.