Verzorg de huid voor het slapen gaan

Verzorg de huid voor het slapen gaan Zon, kou, stress en milieuverontreiniging zorgen ervoor dat de huid het gedurende de dag zwaar te verduren heeft. Tijdens rust in de nachtelijke uren heeft de huid tijd om zich te herstellen. Cellen herstellen en vernieuwen zich en de bloedcirculatie is beter. Dit is het juiste moment om de huid te verzorgen met een goede nachtcrème. Een nachtcrème zit vol voedingsstoffen die de huid voeden en helpen bij het herstel ervan. De huid verandert ook naarmate je ouder wordt. Er ontstaan rimpels, pigmentvlekjes en de huid wordt droger. Dan is het is tijd voor wat extra verzorging.

De invloed van de biologische klok op de huid

Overdag zijn we lichamelijk actief en alert, ’s nachts tijdens het slapen komen lichaam en geest tot rust. Dit bioritme heeft ook invloed op de huid. Overdag biedt de huid bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf. ’s Nachts herstelt de huid zich weer. Als het lichaam in diepe rust is worden nieuwe huidcellen acht keer sneller aangemaakt. Daarnaast maakt de huid collageen, elastine en lipiden aan. Collageen en elastine zijn nodig voor de stevigheid van de huid en lipiden zijn vetten die de huid soepel houden.

Het herstellen van schadelijke invloeden en irritaties

De huid herstelt zich ook van irritaties zoals jeuk, uitslag, rode vlekken en repareert de ontstane schade door uv-stralen, die overdag is ontstaan. Na een korte of onrustige nacht ziet de huid er vermoeid en slecht uit. Dit komt doordat de huid onvoldoende tijd heeft gehad om te herstellen.

Wallen onder de ogen

’s Nachts worden de vrijgekomen afvalstoffen afgevoerd en scheidt de huid vocht uit. Dit vocht kan zich gedeeltelijk ophopen onder de ogen. Een oogcrème stimuleert de huid bij het afvoeren van vocht. Het hydrateert en maakt de huid soepeler. Sommige crèmes camoufleren de wallen. Wallen verminderen ook door regelmatig een oogcontourmasker aan te brengen. Dit versterkt de vochtafvoer en de werkzame stoffen voeden de huid extra. Daarnaast verstevigt een masker de kwetsbare huid rond de ogen.

Hoe ontstaan wallen en wat kun je eraan doen?

Wallen onder de ogen ontstaan o.a. door: erfelijke aanleg, vermoeidheid, voeding, ouderdom of medicijngebruik. Bij wallen die ontstaan door vetophopingen is erfelijke aanleg meestal de veroorzaker. In dit geval kun je de wallen camoufleren. Wallen die ontstaan door vochtophopingen verminderen door:
  • Ze te koelen met een koud washandje. Het vocht wordt afgevoerd door de samentrekkende bloedvaten.
  • Voldoende te drinken. Water bevordert de nierafscheiding.
  • Te letten op de voeding. Zout houdt vocht vast en door het gebruik van alcohol en sigaretten droogt de huid uit en gaat hangen.
  • Het eten van levensmiddelen die mineralen bevatten. Kalium helpt bij een goede vochthuishouding. Het komt voor in: sinaasappels, aardappels, yoghurt en bananen.
  • Ze te masseren.
  • Een oogserum te gebruiken. Het verstevigt de huid rondom de ogen en maakt wallen minder zichtbaar.

Een voedende crème of serum verzorgt de drogere huid

Lotions trekken snel en gemakkelijk in de huid maar zijn minder geschikt voor een drogere huid. Een voedende crème of serum verzorgt de huid beter. ’s Nachts is de huid poreuzer waardoor de werkzame stoffen goed worden opgenomen. Daarom is een nachtcrème meestal dikker en rijker dan een dagcrème en bevat het o.a. vaak actieve stoffen zoals:
  • Vitamine A – Dit helpt bij de cel vernieuwing.
  • Antioxidanten – Deze herstellen de schade die de cellen overdag hebben opgelopen.
  • Verzorgende ingrediënten.
  • Voedende ingrediënten.
  • Vochtinbrengende of vochtvasthoudende ingrediënten.
  • Verstevigende ingrediënten zoals collageen en elastine.
Een nachtcrème is voller dan een dagcrème maar niet vet. Een serum is niet vet en dik maar zit wel vol met verzorgende werkstoffen die de huid extra voeden. Een serum kan onder een nachtcrème aan worden gebracht.

Een nachtmasker aanbrengen

Een nachtmasker verzorgt de huid tot dertig procent meer dan een crème. Geef de huid wat extra verzorging door één of twee keer per week een masker aan te brengen, een kwartier voor het slapen gaan. Het heeft dan tijd om in te trekken en komt niet in het kussen terecht. Smeer de hals ook in. Een nachtmasker is zacht en romig en wordt niet hard. Het trekt volledig in de huid.

De kwetsbare huid van de handen

De handen worden blootgesteld aan water, schoonmaakmiddelen en weersinvloeden. Ze hebben dus heel wat te verduren, terwijl de huid van de handen net zo kwetsbaar is als de gezichtshuid. De bovenkant van de handen bevat weinig vetweefsel en droogt snel uit. Hierdoor voelt de huid soms droog en ruw aan. Ook de huid van de handen heeft dan extra verzorging nodig.

De handen insmeren met crème

Smeer de handen voor het slapen gaan in met een extra verzorgende crème. De crème kan de hele nacht op de huid inwerken. Een volle crème beschermt, herstelt en verzacht de huid. Extra droge handen verzorg je met een crème die de huid repareert. Breng de crème ruim aan en trek dunne, katoenen handschoenen aan.

Het scrubben van je handen

Scrub de huid één tot drie keer per week. Door te scrubben verwijder je dode huidcellen en de huid voelt zacht, glad en egaal aan.

Hoe maak je Handscrub?

Handscrub maak je zelf met wat olijfolie (zonnebloemolie of amandelolie kun je ook voor het scrubben gebruiken) en suiker of zout. Was je handen voor het scrubben met lauw water zodat ze schoon zijn. Droog ze niet af. Doe de scrub op je handen. Wrijf het tussen je handen, op de vingers, tussen de vingers en langs de nagels. De suiker (of het zout) verwijderd de dode huidcellen terwijl olijfolie de huid verzorgd. Doordat je met natte handen scrubt voelen je handen na het scrubben niet zo vet aan.
© 2013 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wallen onder de ogen: oorzaken, voorkomen en verminderenWallen onder de ogen: oorzaken, voorkomen en verminderenHet is niet prettig om wallen onder je ogen te hebben, je oogt vermoeid en ongezond. Wallen kunnen ontstaan als je niet…
Gezichtsmaskers, een extra oppepper voor je huidEen stralende huid willen we allemaal. Dit is te bereiken door dagelijks de huid goed te reinigen en in te smeren met cr…
Wallen: wat zijn het en wat kun je eraan doen?Iedereen heeft er wel eens last van: wallen. Je hebt slecht geslapen, bent uit gegaan of je hebt er gewoon altijd last v…
Weleda natuurlijke gezichtsverzorging voor de jonge huidWeleda natuurlijke gezichtsverzorging voor de jonge huidWeleda natuurlijke gezichtsverzorging voor de jonge huid bestaat uit een natuurlijke dagcrème, gezichtscrème en een nach…

De Tea Tree lijn van The Body ShopOm je huid schoon en zuiver te houden heeft The Body Shop een Tea Tree lijn uitgebracht. Deze lijn bevat allerlei produc…
Cosmetische ingreep of alternatief?Cosmetische ingreep of alternatief?Voor veel mensen is het vraagteken achter de titel relevant. Enerzijds zijn relatief veel mensen niet tevreden met hun u…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Brucemars, Unsplash (bewerkt)
  • https://www.biodermal.nl/huidproblemen/wallen-onder-ogen/
  • https://www.vichy.nl/vmag/4-belangrijke-weetjes-over-slaap-die-goed-zijn-voor-een-mooie-huid/vmag43664.aspx
  • https://www.eucerin.nl/informatie-over-de-huid/huidverzorging/huidverzorging
  • https://www.nivea.be/nl-be/advies/mooie-huid/dag-en-nachtcreme
  • https://gezondnu.nl/dossiers/uiterlijke-verzorging/vrouwelijk-lichaam-uiterlijke-verzorging/hoe-ontstaan-wallen/
  • https://www.nivea.nl/advies/mooie-huid/handverzorging
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 14-06-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.