Cosmetische ingreep of alternatief?

Cosmetische ingreep of alternatief? Voor veel mensen is het vraagteken achter de titel relevant. Enerzijds zijn relatief veel mensen niet tevreden met hun uiterlijk en anderzijds vinden ook veel mensen het eng en/of kostbaar. Per saldo zijn er echter veel mensen die maar wat graag iets aan het gezicht of lichaam zouden willen laten veranderen. Toch kan de stap net te groot zijn en dan zijn er wel wat oplossingen die ook een eind komen en waar het mes of de spuit niet direct voor nodig is.

Uiterlijk

Misschien is het besef dat iedereen er anders uitziet - wat het wel zo kleurrijk maakt - en dit te accepteren, de beste remedie. Maar zo werkt het helaas niet, want als je jong “tekent” dan wil je daar iets aan doen, of als je een rottijd hebt meegemaakt wil je er weer uitzien zoals je je inmiddels – opgepept en wel – voelt. Natuurlijk is dit ingegeven door de commercie, want de cosmetische ingrepen is big-business en we stimuleren maar wat graag dat we er weer goed uit kunnen zien. Die scheve neus kan rechtgezet worden en die slappe oogleden kunnen we weer lekker optrekken. Aangezien veel mensen toch wel bevattelijk zijn voor deze adviezen, neemt menigeen de stap om er dan ook maar iets aan te laten doen. Is het niet om de adviezen, dan is het wel de reclame met de fotomodellen en actrices. Die borsten, die lippen die jukbeenderen… die wil menig vrouw ook en als het gefabriceerd kan worden, waarom dan niet. Dit beeld is pakweg de afgelopen 20 jaar ontstaan en wordt met televisieprogramma’s, waar je bijvoorbeeld zomaar een operatie gratis krijgt, versterkt. Mensen doen veel voor een mooier koppie, dat is wel duidelijk.

Oplossingen binnen de cosmetica

Dat daar dan de cosmetica ook op inspeelt is evident. Hoewel daar ook het kaf van het koren gescheiden moet worden, is het voordeel dat je – als je vroeg begint – het proces van veroudering wat kunt vertragen. Je voegt als het ware een product toe aan de huid, welke niet meer van nature wordt aangemaakt. Uiteraard is dit ook een vorm van misleiding van de huid, maar minder drastisch. Bovendien een dagcrème is sowieso goed om de huid te beschermen, dus de acceptatie graad ligt anders.

Een gladde huid

We zijn nogal gretig als het om tatoeages gaat, maar deze zijn plots niet meer zo leuk als je ouder wordt. Weg ermee dus en dat kan met een laser, waarbij er inmiddels ook lasers zijn die niet de halve huid weghalen. Ditzelfde geldt voor littekens, hoe klein dan ook, we willen er vanaf en dan zijn er nog de rimpeltjes. Waar de lachrimpeltjes bij de ogen nog wel als “schattig” gezien worden, het moeten geen kraaienpoten worden en de rimpels om de mond mogen niet te heftig worden. Dat tekent en maakt oud en dus willen we dat niet.

Bron: Giuliamar, PixabayBron: Giuliamar, Pixabay

Smeersels die effect hebben

Tijdelijk

Dus beginnen we met smeren, maar vaak is dit op een moment dat deze middelen geen oplossing meer bieden. Maar ook daar vindt de cosmeticawereld weer iets op en wel de instant-glad-trekkers. Smeersels die opgebracht de huid aanspannen en kleine rimpels als het ware laten verdwijnen. Tijdelijk dat dan weer wel, want als het product is uitgewerkt zijn de rimpels gewoon weer terug. Maar voor een tijdelijk effect, prima! Enkele voorbeelden van producten: Cellular Vital Eye Gel van La Colline of Sensational eyes van Babor of Aquamarine Eye Gel.

Herstel van de huid

Een wat permanenter karakter hebben de producten die retinol of Pro-Xylane bevatten. Behalve dat het erger voorkomt (vitamine A toegevoegd), heeft het ook een gladmakend effect. Pro-Xylane is een stof die in staat is een vernieuwend proces in gang te zetten. Zo kunnen beschadigde weefsels herstellen en de samenhang tussen de huidlagen wordt versterkt. Het is geen wondermiddel, maar ook hier wordt de huid gladder en dus neemt de intensiteit van rimpels af. Enkele voorbeelden van producten: Retinol Hydracreme van Ruby Crystal of Revitalift van L’oreal en Absolue Precious Cells Eye van Lancome.

Opvullen

Hyalonzuur is het toverwoord en wordt veelvuldig ingespoten om de huid die frisse volle jonge glans te geven. Het voordeel van deze stof is dat het een lichaamseigen stof is en langzaam weer door het lichaam wordt opgenomen. Het is niet exact aan te geven hoe lang een dergelijk product kan blijven zitten, maar is mede afhankelijk van hoeveel beweging er in het betreffende lichaamsdeel zit. Het varieert van enkele maanden tot zelfs twee jaar. Het houdt tot dertig keer langer het eigen vocht vast, wat maakt dat dat het inmiddels ook in smeersels verwerkt wordt. Restylane Day Cream is een voorbeeld, maar ook Suractif Fill & Perfect Day Cream van Lancaster is een product wat dit effect heeft.

Lamleggen van zenuwprikkels

Beter bekend als botox, wat bestaat uit een natuurlijk bacterieel eiwit te weten botuline toxine. In de spuit wordt het al vele jaren toegepast om de fronsrimpels op het voorhoofd of de rimpeltjes om de ogen te verzachten door de spieren die de “knijpbeweging” maken, lam te leggen. Inmiddels vinden we ook smeersels die een enigszins vergelijkend effect kunnen bewerkstelligen. Door op bepaalde plaatsen te smeren ontspannen op die plek de spieren. Poly- en octapeptiden zorgen hiervoor, ook het molecuul Syn-Ake heeft een vergelijkend effect. Dit is eigenlijk een slangengif wat verlamt en is in het laboratorium nagemaakt. Enkele producten zin: Swisscare Beauty Tox Anti-Wrinkle Serum of Glamoxy Snake Serum van het merk Rodial.

Tot slot

Wondermiddelen bestaan niet, maar er zijn voldoende middelen om de spuit of het mes nog even apart te leggen, als je het al nodig acht. Wat vergelijkbaar is, is het gegeven dat we nooit over goedkope oplossingen spreken. Noch de chirurg met zijn mes, noch de smeersels die een heel eind op weg helpen.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rimpels in het gezicht verminderen; direct resultaatRimpels... Vaak beginnen we pas met extra verzorging van de huid, als de rimpels inmiddels zichtbaar zijn. Tot je 28ste…
Wat Botox voor u kan doenBotox, injecteerbaren en vullers je hebt ze allemaal. In dit artikel lees je wat je met welke stof kunt doen.
Rimpels tegengaan, wegwerken en oplossen kan met babyzalf!Rimpels tegengaan, wegwerken en oplossen kan met babyzalf!"Hoe geraak ik van mijn rimpels af?" zul je je wellicht afvragen. Een vraag die op de lippen ligt van heel wat vrouwen,…
Rimpels verwijderen met botoxRimpels verwijderen met botoxOuder worden vinden maar weinig mensen leuk, zeker als het zijn sporen duidelijk nalaat. Gelukkig zijn er tegenwoordig t…

Verzorg de huid voor het slapen gaanVerzorg de huid voor het slapen gaanZon, kou, stress en milieuverontreiniging zorgen ervoor dat de huid het gedurende de dag zwaar te verduren heeft. Tijden…
Rimpels bestrijden met PRP: bloedplaatjes uit je eigen bloedRimpels bestrijden met PRP: bloedplaatjes uit je eigen bloedRimpels: niemand is er blij mee, en iedereen krijgt ze vroeg of laat. PRP vult rimpels op met lichaamseigen bloedplasma…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.