Rimpels bestrijden met PRP: bloedplaatjes uit je eigen bloed

Rimpels bestrijden met PRP: bloedplaatjes uit je eigen bloed Rimpels: niemand is er blij mee, en iedereen krijgt ze vroeg of laat. PRP vult rimpels op met lichaamseigen bloedplasma met groeifactoren: Platelet Rich Plasma oftewel plaatjesrijk plasma. Uit je eigen bloed, dus dat klinkt erg veilig, veiliger dan botox of andere stoffen. Hoe werkt het, wat doet het, en hoe lang? PRP als techniek om je rimpels te vullen en te vervagen. Want wie wil er rimpels? Als de ingespoten stof dan ook nog van jezelf is is vertrouwen gewekt. Eens kijken hoe het zit:

Wat is PRP

PRP is een techniek om huidverbeteringen te bewerkstelligen. PRP is een afkorting voor Platelet Rich Plasma, oftwel bloedplasma met veel bloedplaatjes. PRP wordt een nieuwe methode van injectables genoemd. Het wordt in Nederland ook wel plaatjesrijk plasma genoemd. De toepassing met injectables heet ook wel Vampire facelift, naar vampieren die menselijk bloed tot zich nemen.

Bloedplaatjes uit je eigen bloed

Hoe wordt dat bloedeigen plasma dan gewonnen? Eerst wordt er bij de klant wat bloed afgenomen. Meestal zijn 2 of 3 buisjes voldoende voor een behandeling. Niet meer dus dan een regulier bloedonderzoek door het lab. Dit bloed wordt vervolgens gecentrifugeerd. Hierdoor worden bloedplaatjes gescheiden van de rode bloedlichaampjes. Het bloedplasma is de vloeistof waarin beide zweven. Het bloedplasma met de grote hoeveelheid bloedplaatjes is het product dat gebruikt wordt.

Bloedplaatjes: toekomstige cellen

Waarom zou je bloedplaatjes inspuiten? Dan moet je weten wat bloedplaatjes precies zijn. Bloedplaatjes zijn nog geen volledige cellen, maar enkel nog fragmentjes. Als je je stoot of verwondt, beschadig je cellen in je lichaam. Bloedplaatjes klonteren dan samen op de plaats van beschadiging, ze plakken aan elkaar en vormen een prop die de beschadiging afsluit. De start van de genezing. Want deze bloedplaatjes bevatten ook groeifactoren die zorgen voor wondgenezing en weefselgeneratie. En hier wordt weer dankbaar gebruik van gemaakt in diverse genezings- en plastische technieken.

Bekende techniek

PRP is geen nieuwe techniek. Het wordt al jarenlang gebruikt in tandheelkunde en orthopedie. Zelfs in de dierengeneeskunde wordt het gebruikt, o.a. bij het herstellen van peesproblemen bij paarden. Het winnen en toepassen van bloedplaatjes met groeifactoren is ook onderwerp geweest van promovendus drs. Mooren in 2010 op de Radboud Universiteit Nijmegen *): 'Groeifactoren uit bloedplaatjes: stimulans voor botgenezing?'. Mooren heeft als kaakchirurg door onderzoek aangetoond dat bij een groep van twintig patienten met beschadiging van het kaakbot wegens een tumor botgroei gestimuleerd kon worden. Positieve werking van PRP is dus aangetoond. Een aandachtspunt was wel dat verder onderzoek nodig bleek naar de ideale dosering.

Injectables met je eigen bloed

Het bloedplasma met de bloedplaatjes wordt terug ingespoten bij de klant waar het bloed bij afgenomen is. Het wordt vooral geinjecteerd in lijntjes en rimpels in het gezicht. Het materiaal zou daar zorgen voor groei van cellen en daardoor opvulling en huidverbetering. Maar ook zou het hals en decolleté strakker maken en de huid van handruggen verbeteren. Ook kan het gemengd met eigen vetweefsel gebruikt worden voor lipofilling, inspuiten van eigen vet op een plaats waar te weinig vulling aanwezig is.

Lichaamseigen, dus veilig?

Inmiddels bieden diverse schoonheidsklinieken de behandeling aan. Groot voordeel van de behandeling zou zijn dat deze erg veilig is: immers er wordt alleen iets ingespoten wat uit je eigen lichaam komt. Of dat zo is, weten we echter niet. Termen als lichaamseigen of natuurlijk klinken veilig in iemands oren. Maar een stofje uit de natuur kan ook enorm giftig zijn, hoe natuurlijk het ook is. Wie weet heeft het weer inspuiten van een stofje uit je eigen bloed ook wel nadelige gevolgen. De techniek van PRP is niet nieuw, maar wel jong. Gevolgen op lange termijn zijn niet bekend. Mis je een deel van je kaak door een tumor, of heb je een zware blessure die met fysiotherapie of andere methodes niet verholpen kan worden, dan kan PRP een uitkomst zijn. Maar een rimpel is geen onoverkomelijk probleem: we krijgen ze allemaal, vroeg of laat.

Effectiviteit: maximaal anderhalf jaar

Het effect van PRP voor cosmetische doeleinden is helaas niet blijvend, zoals de meeste schoonheidsbehandelingen met injecties. Na ongeveer anderhalf jaar is het resultaat weer verdwenen. De klinieken adviseren daarom een jaarlijkse behandeling. Zo is het effect redelijk blijvend: voordat het resultaat door afbraak door je eigen lichaam teniet gedaan is, heb je dan al een nieuwe behandeling ondergaan. Je blijft ouder worden en de rimpels blijven komen.

Kosten

Een behandeling met PRP is niet goedkoop. Op internet worden prijzen gehanteerd vanaf 350 euro per behandeling. Per jaar worden 3 -soms 2- behandelingen geadviseerd. Per jaar een kostenplaatje van duizend euro. Kosten zijn afhankelijk van deels (ogen en mond) of gehele gelaat behandelen.
© 2013 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rimpels in het gezicht verminderen; direct resultaatRimpels... Vaak beginnen we pas met extra verzorging van de huid, als de rimpels inmiddels zichtbaar zijn. Tot je 28ste…
Hyaluronzuur goed tegen rimpels, tegen artrose en droge huidHyaluronzuur goed tegen rimpels, tegen artrose en droge huidWat is hyaluronzuur? Hyaluronzuur is belangrijk om vocht in de huid vast te houden. Ook speelt Hyaluronzuur een grote ro…
Rimpels tegengaan, wegwerken en oplossen kan met babyzalf!Rimpels tegengaan, wegwerken en oplossen kan met babyzalf!"Hoe geraak ik van mijn rimpels af?" zul je je wellicht afvragen. Een vraag die op de lippen ligt van heel wat vrouwen,…
Rimpels verwijderen zonder fillers: de FaceTrainerRimpels verwijderen zonder fillers: de FaceTrainerEr zijn verschillende producenten die beweren hét middel tegen rimpels en huidveroudering ontworpen te hebben. Zo ook no…

Cosmetische ingreep of alternatief?Cosmetische ingreep of alternatief?Voor veel mensen is het vraagteken achter de titel relevant. Enerzijds zijn relatief veel mensen niet tevreden met hun u…
Witte, bruine en vlekjes op tanden, oorzaak en behandelingWitte, bruine en vlekjes op tanden, oorzaak en behandelingTanden en kiezen kunnen verkleurd raken door invloeden van buitenaf, maar ook door een andere oorzaak. Vaak gaat het om…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: J4p4n, Openclipart
  • RTL 4 - Altijd Jong
  • Arts Bo Esthetics: http://www.bo-esthetics.com (info en fotomateriaal)
  • http://www.ru.nl/facilitairbedrijf/@772460/pagina/
Drie (120 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.