Gezondheid: Bruin zonder zon
Het blijft mateloos populair, een licht gebruinde huid. Bovendien, en dat is volkomen onterecht, geeft het een “gezonde look”. Vreemd eigenlijk deze associatie en wordt mogelijk gelinkt aan het buitenleven wat over het algemeen als “gezond” betiteld wordt. Hoe het ook zij … een bruin tintje vinden we nog steeds prettig. Maar we weten ook dat die zon op onze huid niet zo goed is en dus verzinnen we ingenieus als we zijn, zelf iets. Bruin zonder zon ofwel bruin uit een potje.
Zon of toch smeren?
Natuurlijk blijft de groep mensen die lekker in de zon gaat liggen groot. Dit heeft ook of vooral te maken met het gegeven dat het gewoon lekker is om in de zon te liggen en de warmte op je huid te voelen. Maar diezelfde warmte op je huid is ook meteen de boosdoener. De UV stralen kunnen de huid beschadigen als je te lang in de zon blijft. Goed (blijven) smeren met een hoge factor is het enige wat je kunt doen als je toch in de zon wilt vertoeven. Bescherm je hoofd met een pet of hoed en als je een flinke rand hebt, bescherm je op deze wijze ook de ogen. Pak anders een zonnebril ter bescherming van de ogen.
Bron: Zon - Annastaal Als je besloten hebt dat die zon weliswaar prettig is, maar desondanks ongezond voor de huid, dan zijn er genoeg mogelijkheden om in ieder geval het gewenste bruine kleurtje te krijgen. Waren het in het verleden veelal smeersels die je een wortelkleur gaven en/of je ook direct bruine handpalmen opleverde, inmiddels heeft de industrie niet stil gezeten en is er een grote diversiteit aan producten. Voor iedere huid en dit in allemaal verschillende toepassingen … er is enorm veel te koop en het zijn geen schadelijke producten.
Voorbereiden op bruin uit een potje
Als je gaat smeren is een goede voorbereiding belangrijk. Zo krijg je een mooier resultaat en blijft het langer zitten. Let op het volgende:
- Geef jezelf een schone huid, waarbij je (altijd) wast met een mild middel voor de huid. Dit is altijd beter voor de huid, maar zeker ook als je aansluitend bruin zonder zon gebruikt. Alle oneffenheden neemt deze immers mee in de kleur.
- Zorg dat alle ruwe of eeltplekjes weg zijn en gebruik hiervoor een speciale vijl die je eerst grof en daarna met de fijne kant toepast. Geen agressieve middelen, want een verhard huid kent al genoeg “mogelijkheden” tot vreemde verkleuringen. Pak het rustig aan.
- Met een goede scrub haal je alle losse schilfers weg. Niet te hardhandig, want dit kan weer krasjes opleveren (die zichtbaar worden met bruin zonder zon). Kijk goed welke scrub je voor je gezicht en welke voor je huid je gebruikt.
- Op grove delen van de huid als knieën en enkels kan je vooraf wel wat bodylotion aanbrengen. Een dunne crème op deze plekken voorkomt later vlekken en vergroot je de kans dat het mooi verdeeld wordt opgebracht.
- Voor het gezicht kan je ook een zelfbruiner in de vorm van een gel gebruiken. Je mengt dit met je dagcrème. Behalve een tintje verzorg je zo ook meteen de huid.
- Zorg dat bij het opsmeren de huid mooi droog is en voorkom een oververhitte badkamer met veel stoom. Dit kan het resultaat omlaag halen. Zelfbruiner hecht nu eenmaal beter op een mooi gedroogde huid.
Smeren maar
Als je dan gaan smeren, zorg dan minimaal dat je het juiste product voor jezelf gekozen hebt. Ervaar wat je het prettigste vindt smeren, want de een vindt een gel of olie prettig, de ander wil duidelijk een crème op de handen voelen en weer iemand anders zweert bij een product in de vorm van een spray. Behalve de producten die wat langer blijven zitten, zijn er ook producten die er na één keer wassen af zijn. Dit kan voor een bijvoorbeeld feestje handig zijn.
En dan zijn er ook nog de producten die niet direct en gekleurd beeld geven, maar waar de kleur even op zich laat wachten. Voordeel dan dit product is dat het nauwelijks vlekken of vegen geeft, maar juist een mooier egaler resultaat.
Als je niet wilt dat een product afgeeft op kleding, beklede stoelen of het beddengoed, neem dan een product dat kleurloos is. De kans op vlekken is hier beduidend kleiner. Nadeel van dit product is dat je niet altijd precies ziet waar je al gesmeerd hebt en de kans op een dubbele laag, en dus kleurverschil, is dan groter. Wees met een dergelijke product uiterst zorgvuldig.
Enkele producten
Het palet aan producten is enorm. Onderstaand van de verschillende soorten producten enkele per categorie:
- Zichtbare gel/lotion: Guerlain Terracotta Sunless Tinted Self-Tanning, Clinique Self Sun Face Tinted Lotion, Nivea Sun Zelfbruinende Spray met verzorgende ingrediënten.
- Trage kleurvorming: La Mer Soleil de la Mer Face & Body Gradual Tan, Dove Summer Glow, Yves Rocher Ensolleillant Sun Shine gezichtcreme.
- Kleurloze gel/spray: Lovea 100% Bio Self Tanning, Sisley Tanning Hydration Body Skin Care.
Tot slot
Het productenpalet is erg groot, maar om het gewenste resultaat te behalen is het belangrijk om het juiste product uit te kiezen én de huid goed voor te bereiden op het zelfbruiningsproduct. Neem er even de tijd voor en werk conform de beschrijving die op de verpakking staat. Neem er ook voldoende tijd om het bij te werken, want een gewone lik crème hoeft nog niet zoveel consequenties te hebben … maar bij een zelfbruiner heeft het bijna altijd zichtbare consequenties.