Make-up als je ouder wordt

Make-up als je ouder wordt Veel mensen die make-up gebruiken beginnen ooit ergens mee en passen wellicht eens wat aan, zeker voor een feestje, maar over het algemeen zijn mensen best trouw als het gaat over de make-up die ze dragen. Zeker als er eenmaal merken en producten gevonden zijn die als erg prettig te boek staan, switchen vrouwen (de grootste afnemers van make-up) niet zoveel meer. Maar is dat ook zinvol?

Make-up door de jaren

Verandering huid

Als je make-up gebruikt weet je dat het belangrijk is om je gezicht iedere keer goed schoon te maken, ook als je nog een jonge huid hebt. Na het schoonmaken voel je dan meteen hoe je huid reageert. Aan de normale en gecombineerde huid merk je in eerste instantie niet echt veel, wat niet wegneemt dat dagcrème nog steeds geen overbodige luxe is. De droge huid kan ietwat trekkerig aanvoelen en de vette huid reageert eigenlijk zoals je je huid altijd zou willen hebben. Echter, voor alle huidtypes gewoon smeren na het reinigen. Het is niet alleen voor wat je direct voelt, maar ook voor bescherming van de huid.

Als je ouder wordt zal je huid na het reinigen anders reageren. De huid wordt eigenlijk wat droger en voor degene met een vette huid, zal dit niet meteen problemen geven (je voelt het niet direct aan de huid). Toch hebben de meeste mensen een gecombineerde huid. Dit wil zeggen een normale huid met vette T-zone (voorhoofd, neus en kin wat vetter). Met een dergelijk huidtype zal je dus wel merken dat de huid, naarmate je ouder wordt, wat trekkeriger en droger wordt. De bekende lachrimpeltjes ontstaan bij de dunne ooghuid en naast de mond. Maar wat je niet voelt kan er nog wel zijn, de souplesse verdwijnt uit je huid en dat wil zeggen dat het herstel minder snel gaat.

Aangezien je huid vanaf je 25ste eigenlijk al weer achteruit gaat (heel langzaam weliswaar), is het belangrijk om ook dan al te smeren en je huid zo soepel en gevoed als mogelijk te houden. Maar de 30 jarige huid heeft wel iets anders nodig dan de 50 jarige huid en dat beseffen we maar al te goed en dus smeren we, naarmate we ouder worden, ook andere producten op onze huid.

Make-up jong en oud

Toch is er een verschil tussen handelen inzake het veranderingsproces van de huid versus de make-up die we erop smeren als we ouder worden. Als het tijd wordt om de dagcrème te gaan verwisselen, wordt het wellicht ook tijd om te kijken of bijvoorbeeld je oogmake-up en de lippen wellicht een andere make-up kunnen gebruiken.

De meeste mensen hanteren make-up om het gezicht mooier te maken. De betere punten van het gezicht te benadrukken en die prettige frisse en vooral gezond ogende blik te bewerkstelligen. Dat is prima, hoewel sommige mensen make-up gebruiken puur om een statement te maken, is het vooral om het gezicht nog mooier te maken. Maar dan is het wel belangrijk dat je ook gaat kijken naar de veranderingen in je gezicht. Immers, bijvoorbeeld een rimpeltje of lijntje bij de ogen kan oogschaduw hierin doen belanden. Iets waar je tijdens je jongere jaren geen last van hebt. Of de lijntjes rond te lippen, erg lastig als je een fel kleurtje op de lippen doet. Natuurlijk zijn er ook allerlei producten die je daarbij kunnen helpen, maar ook daar moet je dus op letten.

Veranderende haarkleur

Daar komt nog bij dat de haarkleur verandert in de loop der jaren. Blond wordt zichtbaar donkerder en hoewel dit helemaal niet erg is, kan dit wel betekenen dat de make-up die je gezicht eerder nog zo mooi deed uitkomen, dat nu minder doet. Je wellicht met andere kleuren moet werken, minder lijnen en meer de natuurlijke vormen en kleuren van gezicht benadrukken (en op deze wijze frisser maken).

Dit geldt helemaal als je haar grijs wordt en je kleurt het niet. Op zich is grijs een kleur die niet per definitie bij ouder wordt meer hoort, want steeds meer jonge mensen kleuren het haar bewust grijs. Een mooie zachtgrijze kleur kan het heel fris ogen of de engelachtig grijze kleur heeft iets meisjesachtigs. Maar daar hoort wel een andere make-up bij. Grijs kan, zeker in combinatie met de lijntjes die enig moment in je gezicht verschijnen, erg hard zijn. Tenminste als je het in de kleuren houdt die je eerder hebt gedragen.

Wat kan of moet er anders?

Vooropgesteld dat “moeten” nooit een rol speelt, maar als je er op je best uit wilt zien, zijn er wel wat zaken waar je op zult moeten letten (zonder er als het welbekende omaatje bij te lopen).
  • Kijk goed naar je ogen en laat te hard omlijning weg. Het verkleint het oog. Gebruik eventueel een wit potlood aan de binnenkant van je onderooglid (waar voorheen met gemak het zwarte kohl opgesmeerd kon worden). Benadruk de ogen door wellicht nog wat donkere uitgeveegde oogschaduw aan de buitenkanten van je oogleden aan te brengen en verder mogelijk een dun eyeliner lijntje, maar is afhankelijk van de vorm van het oog, en vooral en mooie diepe laag mascara. De bovenste oogharen opzetten met twee lagen en eventueel de onderkant met één laagje. Iets feestelijker kan nog met een klein beetje glans onder de wenkbrauwen en onder het oog. Wenkbrauwen mogen mooi vol en goed gevormd zijn.
  • De wangen met flink kleur opzetten kan erg schreeuwend overkomen. Als je erg wit bent is een gekleurde dagcrème of een goede, niet te donkere foundation, een oplossing. Breng daar dan nog slechts een waas op de wangen aan met een kleur die iets dieper van kleur is dan de foundation, de blushers zijn er in vele nude en beige/bruintinten. Heb je meer kleur op de huid van jezelf dan kan een frisser kleurtje weer helpen. Denk hierbij aan het zachte roze wat de donkerder huid wat kan laten oplichten.
  • De lippen sterk opmaken kan, met ook stevig opgemaakte ogen, al snel als wansmaak te boek staan. Als je de lippen wil benadrukken met een heftige kleur, zorg dan dat de ogen niet te zwaar zijn opgemaakt. Als je jonger bent is het vaak al niet mooi, maar komt menig vrouw er toch nog mee weg. Dit ligt anders als je ouder wordt. Zorg voor een goed lipliner in dezelfde kleur en blijf met de heftige kleur binnen de lipliner. Zo voorkom je dat het heftige kleurtje in de liplijntjes loopt. Geen heftige kleur, dan kan je kiezen voor of een gloss. Dit is prima als je lippen van nature al genoeg kleur hebben en een natuurlijke kleur maar dan met iets meer pit en glans als je van nature weinig kleur in de lippen hebt. Bij veel vrouwen worden de lippen dunner en dan kan een gloss ze optisch ietwat vergroten.

Tot slot

Waar je ook voor kiest, kijk heel goed wat je natuurlijke schoonheid kan versterken en wat niet. Niet zomaar de spullen van weleer opnieuw inkopen, maar kijk in de winkel eens naar de nieuwe kleuren en mogelijkheden om de natuurlijke schoonheid te benadrukken. Voor iedere leeftijdscategorie is er voldoende … en ontkennen wat je leeftijd is, werkt in deze uiteindelijk tegen je.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Make-up voor een rode huidWie kent dat niet? Je hebt wat kleine pukkeltjes, een rode huid en je wilt dat graag verbergen door middel van make-up.…
Het verschil tussen foundation, getinte dagcrème en BB creamHet verschil tussen foundation, getinte dagcrème en BB creamEr komen steeds meer producten op de markt die beloven je gezicht egaler te maken en oneffenheden te camoufleren. Je zie…
Foundation; welke past bij jou?Foundation heb je in verschillende soorten. Leer er hieronder meer over en ontdek welke foundation bij jou past.
Beauty: Meer over foundationBeauty: Meer over foundationFoundation wordt al vele jaren gebruikt, waarbij het de bedoeling is dat het het gezicht mooier maakt, de huid weltevers…

Huid verzorging tijdens hitteHuid verzorging tijdens hitteDankzij de zuurgraad van onze huid, beschermt onze huid ons tegen schadelijke in vloeden van buitenaf. In de zomer zijn…
Biodermal-producten helpen om een gezonde huid te houdenBiodermal-producten helpen om een gezonde huid te houdenBiodermal levert producten die zorgen voor een natuurlijke balans van het vochtgehalte van onze huid. Het zijn producten…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.