Verfraai je haren: krullen, ontkroezen, kleuren en extensies

Verfraai je haren: krullen, ontkroezen, kleuren en extensies Haren bepalen voor een groot deel je uiterlijk. Zo kan de conditie van het haar een grote invloed hebben op hoe je jezelf voelt. Je kunt je haren natuurlijk goed verzorgen om het er beter uit te laten zien. Daarnaast kun je het haar nog op verschillende wijzen verfraaien, bijvoorbeeld door haarextensies, permanent, ontkroezen of kleuren. Welke vormen van haarverfraaien zijn er en welke invloed heeft dit op de gezondheid van je haren?

Haarverzorging

De conditie van je haren heeft een grote invloed op je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Als je haar mooi glanst en verzorgd is, straal je zelf meestal ook. Je kunt je haren goed verzorgen door naast een milde shampoo en verzorgende conditioner te gebruiken. Probeer nat haar zo min mogelijk bloot te stellen aan een hete föhn en gebruik af en toe eens een haarmasker. Als je het haar bewerkt met bijvoorbeeld een permanent of haarverf, dan is extra verzorging noodzakelijk om het in goede conditie te houden.

Steil of krullend

Als je een permanent laat zetten wordt de structuur van het veranderd, zodat de haarschacht de gewenste vorm aanneemt. De lotion die hierbij wordt gebruikt dringt door in de haarschacht, zodat de inwendige structuur wordt afgebroken. De haar neemt dan de vorm aan van de krultang of krullers waarin de haar wordt gewikkeld. Het haar wordt in de nieuwe vorm gefixeerd met een neutraliserend middel. Het succes van het permanent is afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte producten en de ervaring van de kapper. Je kunt steil haar laten krullen, maar ook krullend haar steil maken. Permanent laten zetten is een nauwkeurige toepassing die op de juiste manier moet worden uitgevoerd om het haar zo min mogelijk te beschadigen. Als er te veel krullen zijn, of als de krullen juist totaal ontbreken, kan het haar uitdrogen en afbreken.

Kroeshaar

Negroïde haar kroest, kan wollig of krullend zijn. Meestal bevat het haar van nature weinig vocht, waardoor het droog aan kan voelen. Vanwege de mooie volle haarbos, wordt het door veel mensen gezien als het mooiste haartype. Een grote kroezende haarbos geeft meestal weinig mogelijkheden om te variëren. Bij donkere mensen zie je regelmatig dat ze het haar laten ontkroezen. Soms wordt het steil gemaakt, maar soms wordt ook gekozen voor mooie krullen. Een permanent kan helpen om kroeshaar wat losser te maken, zeker als er sprake is van kleine strakke krullen. Hierbij ontstaat een wat grovere, beter hanteerbare krul of golving. Dit moet met de juiste zorg worden uitgevoerd, omdat het kroeshaar anders kan afbreken. Er zijn diverse manieren om kroeshaar steiler te maken. De eenvoudigste manier is het indraaien van krullers in nat haar, kracht uitoefenen en het haar op die manier laten drogen. Er zijn ook elektrische krullers verkrijgbaar.

Haarextensies

Haarextensies zijn strengen haar van synthetisch of echt menselijk haar die met een kleefmiddel in het bestaande haar worden aangebracht. Het wordt zo dicht mogelijk bij de haarwortel aangebracht op delen van de onderste lagen van het haar. De bovenste haarlagen vallen er overheen, zodat het niet opvalt dat er extensies in het haar zitten. Na ongeveer drie maanden moeten de haarextensies worden verwijderd omdat de bevestigingspunten dan zon vier centimeter langs de haarschacht zijn afgedaald. Dit komt door de groei van het haar. Tijdens het kammen of borstelen raakt de kam of borstel verstrikt in een bevestigingspunt van de extensie.

Mogelijke problemen

Het is verstandig om extensies te laten zetten door iemand die hierin is gespecialiseerd. Mocht de persoon niet kundig zijn, kunnen er problemen met het haar. Ook zijn extensies niet voor iedereen geschikt. Mogelijke problemen kunnen zijn:

 • De haarstrengen kunnen te lang zijn, waardoor druk ontstaat op de wortels.
 • Slechte kleefmiddelen kunnen ervoor zorgen dat de extensies uitvallen.
 • Te strakke extensies kunnen hoofdpijn en haaruitval veroorzaken.
 • Het kleefmiddel kan een allergische reactie opwekken.
 • Extensies zijn niet altijd een goed idee voor patiënten met eczeem.
 • Haarextensies kunnen losraken door hoofdbewegingen tijdens slapen.

Kleuren en bleken

Door het haar te kleuren en bleken wordt de haarstructuur veranderd doordat er stoffen het haar binnendringen tot in de haarschacht. Een kleurspoeling kan de haarstructuur van het oppervlak van het haar beschadigen. Het is niet voor iedereen geschikt. Zo zullen niet alle haarverven de grijze haren dekken. Daarvoor moet er een speciale haarverf worden gebruikt. Door het kleuren van het haar, kan de buitenste laag van het haar verzwakken, waardoor haren droog kunnen worden en de punten kunnen splijten. Om gekleurd haar in goede conditie te houden, zijn de volgende adviezen van belang:

 • Zorg dat het haar voor het kleuren in goede conditie is en behandel het haar verschillende malen met conditieverbeteraars.
 • Was het haar niet te vaak. Gekleurd haar heeft de natuurlijke oliën van de hoofdhuid nodig om in optimale conditie te blijven.
 • Gebruik een shampoo en een afzonderlijke crèmespoeling die speciaal zijn gemaakt voor gekleurd haar.
 • Gebruik regelmatig een conditieverbeteraar zoals een haarmasker, wacht niet totdat het haar droog wordt.
 • Gebruik een haardroger uitsluitend in de laagste stand. Beter is om het haar zo op te laten drogen.
 • Laat het regelmatig knippen om de punten in goede conditie te houden.
 • Punten kun je eventueel extra behandelen met een haarserum.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slapen met krullend haarHet kan soms een nachtmerrie zijn: je stapt in bed met je krullen mooi in model en de volgende morgen sta je weer op en…
Natuurlijke haarverzorging: Vet, droog en beschadigd haarNatuurlijke haarverzorging: Vet, droog en beschadigd haarGlanzende, sterke en gezonde haren zijn het gevolg van goed werkende talgklieren in de hoofdhuid en van gezonde haarwort…
Eigenwijze krullen, wat moet je er toch mee?Hoe ga je om met eigenwijze krullen? Wat zijn goede producten die helpen om je krullen er gezond en glanzend uit te late…
Haren krullen op verschillende manieren''Als je haar maar goed zit'' is een bekend motto dat voor de meerderheid van de vrouwen geldt. Mensen met krullen wille…
Wat helpt het beste tegen cellulitis?Heb jij net als 90% van de vrouwen last van cellulitis, en wil je hier eindelijk echt vanaf? Volg deze 4 tips op, en bin…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: FamilyPhotoStudio, Pixabay
 • Boek: Huid, haar en nagels, ISBN 978 90 6407 794 4
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 15-02-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.